13.7. 2022

V Severni Makedoniji, natančneje na Ohridu, se je  med 28. junijem in 7. julijem odvijalo ekipno svetovno prvenstvo v šahu.  Prvenstvo je potekalo pod okriljem Mednarodnega brjaevega šahovskega združenja (IBCA).

Na prvenstvu je nastopilo 16 reprezentanc, razdeljenih v dve skupini. Igralo se je po Bergerju-vse ekipe med sabo v svoji skupini, nato pa še zaključni dvoboji med prvima dvema iz obeh skupin za prva štiri mesta, med tretjimi in četrtimi za končna mesta od petega do osmega mesta, petimi in šestimi za končna mesta od devetega do dvanajstega mesta, sedmi in osmi v skupinah pa so razigravali za končna mesta od devetega do dvanajstega mesta.

Slovenijo so zastopali: Turičnik Vlado, Žnuderl Matej, Muri Emil, Štimec Marjan in Čižman Gregor, trenerja sta bila Kosmač Blaž in Mazi Leon, ekipo pa je spremljal pa še Logar Metod.

Slovenski šahisti so v rumeni skupini igrali s Poljsko, Romunijo, Ukrajino, Madžarsko, Bolgarijo, Francijo in Kosovom.

Sloveniji žal ni uspelo pripraviti nobenega presenečenja in je v svoji skupini zasedla 7. mesto ter na koncu skupno 13. mesto.

Glavni trener je ob koncu tekmovanja povedal: „Tako smo se v prvem krogu razigravanja za mesta od 13. do 16. srečali s Hrvaško, ki je v rdeči skupini končala na osmem mestu. Zmagali smo s 3:1. Zmagala sta Emil Muri in Marjan Štimec, remizirala pa Vlado Turičnik in Matej Žnuderl. V zadnjem krogu so bili naši nasprotniki domačini. Tokrat smo zmagali z 2,5:1,5. Zmagi sta prispevala Turičnik in Štimec, remi Žnuderl, izgubil pa je Muri. Končali smo na 13. mestu in popravili uvrstitev z zadnjega svetovnega prvenstva. Med našimi je največ posameznih točk zbral Marjan Štimec (4,5), je pa tudi edini odigral vseh 9 partij,“

Prvo mesto so osvojili Poljaki, drugi so bili Srbi, tretji pa Ukrajinci.

Člani slovenske ekipe šahistov sediji za okroglo mizo na otvoritivi 9. svetovnega šahovskega prvenstva.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam