13.6. 2022

Trenutno sem predsednica Turističnega društva Vinska Gora, kjer imamo naj tematsko pot iz leta 2019, Učno pot škrata Bisera. Ta je namenjena družinam z otroki in šolarjem, seveda tudi drugim, ampak, vodene oglede opravljamo predvsem za te skupine.

Zanimiva bi bila tudi za slepe in slabovidne. Moj oče, Franc Žerdoner je član Zveze društev slepih in slabovidnih že več kot 50 let. In je že bil na tej poti in je predlagal, da jo posredujemo tudi vam, sploh sedaj ko imate tole “akcijo”.
Učna pot se začne in konča na Domačiji Lamperček, Črnova 1, 3320 Velenje. Na Domačijo Lamperček, se lahko pripeljete smeri avtoceste, izvoz Žalec, tam zavijete levo proti Velenju in pri odcepu za Vinsko Goro, kjer zavijete desno in greste skozi vas, mimo Večnamenskega doma, ki ima znano prireditveno dvorano, šole in Vrtca Mlinček, gasilskega doma in naprej čez prelaz vse do Domačije Lamperček ali pa s strani Dobrne.
Možnost dostopa z avtobusom. Priemrno za skupine. Individualno pa pripročam s spremljevalcem.

Je v obliki mošnjička, kar boste lahko otipali tudi na zemljevidu, ki vam ga bom poslala. Na poti se hodi po večih materialih, začnemo po asfaltu, preidemo na makadam, iz njega na gozdno pot pa na travniško pot in spet na asfalt. Skoz se tako izmenjujejo materiali pod nogami.
Najmlajši, ki je prehodil to pot je bil takrat dve leti star fantič. Se pravi, da je pot primerna tudi za starejše. Hodijo počasneje, a počasi se daleč pride!
Na poti otipate lipovo deblo in liste na drevesu, mi vam povemo, zakaj je lipa koristna. Poslušate šumenje Temnjaškega potoka, kjer vam ga opišemo. Srečate se z mlinarjem, katerega mlin je mlel že za gospodo iz Kačjega gradu. Lahko boste slišali in spoznali, zakaj “se v mlinu dvakrat pove”, preizkusili žrmlje, ki se uporablja za ročno mletje žit. Na Vovkovi domačiji, kjer je ta mlin, se vsako prvo nedeljo v septembru odvija Mlinarska nedelja. Letošnja tema je koruza. Predstavimo, kako se je koruza sadila nekoč in kako je potekalo kožuhanje. Pripravili bomo jedi iz koruze…
Naslednja točka je pa gozdna sprostitev, kjer spoznate pomen gozda še na vam bližji način. Kako pomirjujoče zvoke ima gozd. Predstavimo vam dve najrazširjeni vrsti dreves na naši poti, to sta bukev in bor. Drevesa boste lahko objeli in izvedli pomiritveno vajo, da vas Kačji grad, ki vas opazuje ne začara. Po vaji se odpravimo proti Kačjemu gradu. Nanj se lahko vzpnemo le ob suhem vremenu, ker ob dežju vrag bedi in lahko komu spodrsne. Preberemo grajsko legendo in se odpravimo k zelo zanimivi zbirki, sploh za moško populacijo, motorji iz 20 stoletja in kolesa za veliko poklicev, brusilca nožev, cirkusanta, šivilje, piskroveza in tako dalje. Imajo tudi bunker Razbojnika Guzeja, gospodar Peter vam z veseljem pove zgodbo o njem. Na koncu vas lahko zapelje malo z rikšo. Veste, kaj je to?
Po ogledu zbirke, se odpravimo na začetek poti, na Domačijo Lamperček, kjer je možnost nakupa spominkov in spiti domače sokove in divjačinske klobase. Saj imajo oboro jelenov, damjakov in muflonov, ki jih lahko tudi pobožate.
Lahko pa obisk poti popestrite tudi z obiskom Starega središča kraja, kjer imamo cerkev svetega Janeza Krstnika, ki ima v sebi kar štiri umetniške sloge in je povezana s Kačjim gradom, kako, vam povemo na izletu! Krstnikov dom, v katerem je oprema s parlamenta, ki sprejme čez 200 ljudi. Možno je izvesti oratorij – z orkestrom in zborom, ker sta dve povezani dvorani. V spodnji pa je še kuhinja in je primerna za pogostitve. V starem središču je še vaško perišče, kjer so prali še 50 let nazaj. Kapelico Lurške Matere Božje, kjer izvira neusahljiv Šentjanški potok, ki je svoj čas poganjal kar sedem mlinov, kjer pa je imel vsak svojo pesmico. Kako so peli, vam povemo na srečanju. A v centru ne gre brez gostilne, Bar Žagar poskrbi, da nismo žejni.
Pojeste pa lahko na domačiji Tuševo, kjer jedi pripravljajo iz doma pridelanih živil, sadja in zelenjave.

Ana Žerdoner, predsednica
TURISTIČNO DRUŠTVO VINSKA GORA
Vinska Gora 31 B, SI-3320 VELENJE
T: +386 40 254 409
e-pošta: ana.zerdoner@gmail.com;
skrat.biser@gmail.com
D.št. 83547959, Matična št. 5290830000
www.tz-velenje.si/tdvinskagora/


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam