13.6. 2022

V torek 16.3. smo se pohodniki zbrali na društvu slepih, od koder smo se odpravili na pohod ob reki Dravi.

Pot nas je peljala mimo mestne tržnice na promenado ob levem bregu Drave mimo nekdanjega pristanišča splavov. S pogledom proti vzhodu vidimo prelep Lent s stolpom in glavni stari most. Po Studenški brvi, ki je najmanjši most za pešce in kolesarje čez reko Dravo v Mariboru, smo se odpravili na desni breg proti toku reke Drave. Brv povezuje Studence na desnem bregu z Lentom na levem bregu. Ko so jo zgradili v osemdesetih letih 19. stoletja, so z njo nameravali delavcem na poti med mestom in Studenci skrajšati čas prečkanja Drave. Studenška brv je pozneje večkrat temeljito spremenila svojo podobo.
Sprehajališče po desnem bregu nas vodi proti elektrarni Mariborski otok. Pred nami se odpira pogled na koroški most,Koblarjev zaliv in nazadnje na Mariborski otok, edinstven rečni otok je prijetno sprehajališče, v toplih mesecih pa na njem obratuje tudi letno kopališče. Po približno eni uri hoje pridemo na učno pot. Lesarska šola Maribor in Turistično društvo Studenci sta uredila zanimivo učno pot, ki se vije v Studenškem gozdu, v delu nekdanjega obširnega gozdnega območja, imenovanega Dobrava. Gozd je umeščen na sam rob mesta na desnem bregu reke Drave, ki nudi sprostitev v miru in svežini. Celoten gozd je v ravnini, prepredajo ga gozdne poti, ki nudijo sprehajalcem in kolesarjem možnost nezahtevne rekreacije. Prihajamo na naš cilj Drava center na limbuškem nabrežju. Včasih smo rekli Limbuška čolnarna, sedaj pa je tu pravi športni center, piknik prostor, plaža, bar in še marsikaj. V neposredni bližini je tudi prava čokoladnica. Tukaj izdelujejo in prodajajo vrhunsko čokolado. Pred čokoladnico pa so tudi glamping luksuzne hišice. Žal je to zdaj zaprto, po koncu epidemije pa se zagotovo še vrnemo.
Pot smo zaključili na društvu, kjer so nas pogostili z dišečo kavico in osvežujočo pijačo.
Lep pozdrav
Zapisala Darja Ter


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam