13.6. 2022

Med naseljema Nadgorica in Podgorica se nahaja 402m visok Soteški hrib. Domačini ga imenujemo gora Olka. Pred slovensko osamosvojitvijo je bil vrh hriba obiskovalcem nedostopen, ker je imela JLA na njem letalski radar. Po letu 1990 pa je ta hrib postal prijetno sprehajališče domačinom in vsem, ki radi raziskujejo ljubljansko okolico.
Na hrib vodi veliko uhojenih poti, najlaže dostopno in označeno, pa opišem tukaj.
Z avtobusom mestnega prometa št 21, se iz smeri Ježica pripeljemo do avtobusne postaje Nadgorica. Takoj za avtobusno postajo prečkamo Zasavsko cesto in se napotimo po Nadgoriški cesti naravnost dokler se da. Nato se obrnemo desno do cerkve in tam zavijemo levo proti gozdu. Ko se konča asfaltirana pot, nadaljujemo po makadamu in po približno 100 metrih zavijemo desno v klanec. Pot je sicer gozdna, a dobro vidna. Na drevesih so puščice, ki kažejo proti vrhu. Po približno 20 minutah pridemo do klopce, ki jepokrita in zato zelo primerna za počitek v deževnem vremenu ali pa senčna poleti. Če nadaljujemo proti vrhu, kaj kmalu z desne zaslišimo radar. Nadaljujemo ob ograji v levo in kmalu pridemo do široke makadamske ceste, ki nas vodi do uradno označenega vrha. Na njem je vpisna knjiga, miza s klopmi in celo zvonček, mimo katerega ne more noben otrok. Pot nadaljujemo po grebenu in po približno (10) minutah pridemo do steze, ki pelje levo v dolino. Če se odločimo zanjo pridemo do široke makadamske ceste, ki nas bo pripeljala nazaj v civilizacijo. Če pa želimo svoj izlet še malo podaljšati, pri vznožju hriba zavijemo desno in po 50 metrih pridemo do ljubke gugalnice, kjer lahko pripravimo piknik, da bo pot do doma lažja.
Ob povratku se držimo makadamske ceste, ki vodi levo in nas pripelje nazaj v vas Nadgorica. Ko zopet zagledamo nadgoriško cerkev, z orientacijo ni več težav.
Ta izletniška točka ni zanimiva le zaradi sprehoda v naravi, temveč tam raste veliko borovničevja, ki v ugodnih vremenskih pomladih bogato rodi. Jeseni je tam bogata gobja letina, ne manjka pa tudi kostanja, če je leto temu naklonjeno.

Sabina Dermota


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam