13.6. 2022

1. Slap Kozjak
V prijetnem gozdičku, dobro uro hoda od Kobarida, se skriva eden lepših slapov pri nas – Veliki Kozjak. Ko se mu približujemo nas začnejo obdajati vse ožje stene, pot pa večkrat preči potok preko zanimivih mostičkov. Kozjak pada preko razbrazdanih skal v čudovit tolmun sredi skalnatega amfiteatera. Lepota slapu in enostavnost pristopa sta glavna “krivca” za nekoliko večji obisk.
Opis poti
Ko izstopimo iz avtobusa, se nahajamo v središču Kobarida, levo od nas se nahaja cerkev, desno pa spomenik pesnika Simona Gregorčiča. Pri gostilni Cinca Marinca se odpravimo po desni cesti mimo kobariškega muzeja, na tej cesti smo pozorni saj nima pločnika in s moramo ves čas držati roba cesta zaradi avtomobilov. Ko gremo mimo kobariškega muzeja (glej opis v nadaljevanju), pridemo do knjižnice, i se tako kot muzej nahaja na desni strani ceste. Po tej cesti se nato spustimo do kamnitega Napoleonovega mostu (glej opis v nadaljevanju), ki se nahaja nad reko Sočo, ki je lepe smaragdne barve. Ko prečkamo most, zavijemo po nekaj metrih levo (proti kampu Koren) na makadamsko pot, ki vodi do slapa Kozjak.
Po prijetni makadamski cesti (zaprti za promet) bomo preko travnika prišli do Soče. Pot nas popelje skozi gozdiček ob Soči, lahko pa tudi zavijemo proti desni in si sproti ogledamo ostanke kavern iz 1. svetovne vojne. Prijetna označena pot nas brez orientacijskih in tehničnih težav pripelje do čudovitega slapu. Slap je tudi del ‘Kobariške zgodovinske poti’, ki poteka v okolici Kobarida in nas vodi mimo vseh glavnih kobariških znamenitosti.
Čas poti od izhodišča do Kozjaka: 1h
Dolžina poti: 4km

2. Kobariški muzej
Kobariški muzej je zgodovinski muzej v Kobaridu, ki je bil ustanovljen leta 1990 z namenom ohranjanja, raziskovanja in predstavljanja prve svetovne vojne, še posebno soške fronte.
Muzej se nahaja v prostorih nekdanjega Mašerovega kmečkega dvorca. V muzeju je podrobno predstavljena 12. soška bitka, imenovana tudi »čudež pri Kobaridu«. Zbirka je postavljena v dvanajstih sobah, ki so razporejene v dveh nadstropjih. V muzeju je predstavljeno življenje na bojišču in v zaledju. Pred muzejem sta postavljena top in granata. Na hodniku v pritličju je nekaj spomenikov padlih avstro-ogrskih in italijanskih vojakov na soškem bojišču. V muzeju je predstavljena tudi maketa bližnjih vrhov, na katerih so označene žičnice, pešpoti, mulatjere in meja med Avstro-Ogrsko in Italijo. Lepo je predstavljena tudi kaverna, v kateri je vojak, ki piše pismo svojemu očetu. Ta prostor je še posebej priporočljiv za slepe in slabovidne, saj tu lahko preko audio deskripcije začutijo bit takratnih težkih časov, še posebej za vojake, ki so bili ločeni od svojih družin. Predstavljene so tudi grozote prve svetovne vojne. V sobi z uniformami so uniforme različnih narodov. Zanimivo je, da niso imeli vsi vojaki avstro-ogrske vojske enake uniforme. Tisti iz srbskega dela avstro-ogrske so imeli drugačne uniforme kot tisti iz slovenskega območja.Razstavljena je tudi večja zbirka orožja; pištole, puške, granate, idr. V muzeju se nahaja tudi multivizijska soba, kjer je na ogled krajši film, ki predstavlja soško fronto in bolj natančno opisuje dvanajsto soško bitko. Tukaj si lahko slepi in slabovidni preko poslušanja lažje predstavljajo grozote 1. svetovne vojne.

3. Napoleonov most pri Kobaridu
Napoleonov most pri Kobaridu je kamnit most čez sotesko reke Soče vzhodno od Kobarida. Nastal je na mestu, kjer se Soča še zadnjič stisne v ozko sotesko pred prehodom v ravnino Kobariške kotline. Most je dobil ime, ker so čezenj korakale francoske enote v času Napoleonovega osvajanja. Prvi znani most na tem mestu je bil lesen Beneški most, ki je bil podrt leta 1616. Leta 1750 je bil zgrajen nov, kamnit Napoleonov most. Tega so v prvi svetovni vojni minirale umikajoče avstrijske enote, po vojni pa so Italijani zgradili obstoječi most. V obdobju 2. svetovne vojne je most odigral pomembno vlogo v bitki za obrambo Kobariške republike.
Trenutno ima most vlogo povezovanja Drežnice ter Smasti z okolico s Kobaridom ter predstavlja ozko grlo na lokalni cesti, še posebno v času turistične sezone, ko je na njem veliko pešcev. Občasno z njega potekajo tudi skoki v Sočo, čeprav so ti bolj pogosti v Kanalu in Mostu na Soči.

Anja Uršič


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam