04.3. 2022

Za osnovnošolce smo pripravili nagradno igro. Vsak delovni dan do naslednjega petka bomo objavili opis neke države. Podpisana je izmišljena oseba z imenom, ki je nekako značilno za opisano državo. Tvoja naloga je uganiti, za katero državo gre. Odgovore lahko sporočaš sproti, po mailu ali na telefon klicnega centra (01 4700 244). Če kličeš popoldan, se ti bo oglasila telefonska tajnica, kjer lahko pustiš sporočilo. Ne pozabi povedati svojega imena in priimka, da bomo vedeli, da so pravilni odgovori res tvoji. Če slučajno kak dan zamudiš, lahko sporočiš tudi več odgovorov hkrati. Samo poveš iz katere države je po tvojem mnenju določeno ime.

Pravila:
Sodelujejo lahko slepi, slabovidni otroci, njihovi sorojenci ter otroci slepih in slabovidnih staršev.
Ko uganeš vseh 6 opisanih držav, še sam sestavi vsaj en podoben opis za poljubno državo, ki še ni opisana in ga pošlji Nastji na elektronski naslov nastja.zlajpah@zveza-slepih.si ali po navadni pošti na naslov Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva cesta 2, 1000 Ljubljana.

Pravilne odgovore in opise držav (z rešitvami) bomo zbirali do petka, 18.3.2022.

Med tistimi, ki boste vse uganili in tudi sami prispevali vsaj en opis bomo izžrebali nagrado. Nagrajenec bo dobil bon trgovine Tojeto v vrednosti 50 EUR.
Tojeto je trgovina s kvalitetnimi (malo drugačnimi) igračami, zanimivimi družabnimi igrami ter različnimi pripomočki, ki nudijo miselne in spretnostne izzive, a so hkrati zabavni. Med njihovimi artikli najdete vse od miselnih in družabnih iger do iger na prostem, žonglerskih rekvizitov in nenavadnih reči, ki zabavajo in krajšajo čas.

Vse vaše opise držav bomo v tednu slepih objavili na spletni strani in tako naredili še drugi krog ugibanja opisanih držav.

Dlani poslikane z zemljevidom sveta

Spodaj je prvi opis države

1. Laetitia
Živijo, ime mi je Laetitia. Prihajam iz evropske države z zelo raznolikimi pokrajinskimi značilnostmi. Na jugu in jugovzhodu imamo dve veliki gorovji, kjer lahko pozimi smučamo, poleti pa gremo na planinske pohode. Imamo tudi plaže ob Sredozemskem morju in Atlantiku, ki je bolj hladen.
Naša država je znana po dobrem življenjskem standardu in dobrem socialnem in zdravstvenem sistemu. Vsak ima dostop do zdravstvenih storitev, tudi brez denarja.
Naši rojaki so znani kot zelo kritični in nikoli zadovoljni, posebno v prestolnici, kjer imamo ob koncih tedna vedno kake demonstracije. Kar naprej protestiramo: proti davkom, proti zdravstvenim ukrepom in tako naprej. Protesti proti naši vladi so postali znani kot protesti rumenih jopičev.
Naša država je multikulturna, saj imamo mnogo afriških priseljencev, ki se učijo našega jezika. Pravijo, da je naš jezik zelo kompliciran, da ima težko izgovorjavo, moti jih tudi to, da razlikujemo moške in ženske besede, težavni so časi, naš jezik ima veliko nepravilnosti in izjem …
V naši državi dobro jemo. Bageta je ena od znanih specialitet, tako kot rogljički, ki jih jemo za zajtrk ali za sladico. Imamo tudi drugo pekovsko pecivo, pogosto s čokolado in kavo. Za božič jemo čokoladni bouche (če še nisi poskusil, ti povem, da je izvrstno). Na začetku januarja pa jemo trikraljevski kolač.
Če slučajno še ne veš, od kod sem, dobiš še zadnji namig: naša prestolnica je znana po Eifflovem stolpu.
Opis pripravila Anna Zimmermann (študentka na izmenjavi)


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam