08.3. 2022

Pred vami je tretji opis države.

Pravila nagradne igre si lahko preberete v objavi iz 4.3.2022.

Dlani poslikane z zemljevidom sveta

Nikita
Živijo, ime mi je Nikita. Sem iz največje države na svetu. Eno od naših gorovij deli našo državo na evropski in azijski del. Naša država je tako velika, da imamo 11 časovnih pasov, tako, da je takrat, ko se v enem delu države komaj začne popoldan, v drugem delu že noč.
Naša država je zato zelo raznolika tudi kar se tiče narave in podnebja. Na severu mejimo na Arktični ocean, tam je mraz. Mnogi tujci mislijo, da je pri nas samo mraz, pa ni čisto tako. Imamo tudi regije, kjer ni vedno mraz. Od naše raznolike narave sta najbrž najbolj znani tundra in tajga. Imamo tudi mnogo jezer in rek. Naša največja reka je Volga, Bajkalsko jezero pa je najgloblje jezero na svetu. Imamo tudi mnogo divjih živali. Pri nas živijo rjavi medvedje, severni jeleni, najde se tudi sibirske tigre, amurske leoparde in še mnogo drugih nenavadnih in posebnih živali.
V naši državi živi tudi mnogo različnih ljudstev, mnogo kultur. To vpliva tudi na kulinarično raznolikost. No, precej znani so na primer pelmeni, ki pa se jih ne dobi samo pri nas. To so kot nekakšni cmoki, polnjeni z mesom. Veliko ljudi misli, da pri nas popijemo veliko vodke, a to ne velja nujno za vse.
Ker smo večinoma pravoslavne vere, božiča ne praznujemo po zahodnem koledarju, ampak po svojem starem. Torej pride po vašem koledarju naš božič 7. januarja. Naše novo leto (14. januar) praznujemo še bolj slovesno, saj se takrat zberejo cele družine, takrat se tudi obdarujemo.
Mogoče si že kdaj slišal za koga od naših znamenitih prednikov, na primer za skladatelje kot sta bila Čajkovski in Šostakovič, ali pa morda za pesnike in pisatelje kot sta bila na primer Aleksandr S. Puškin in Lev N. Tolstoj.
Če prideš kdaj k nam, si boš za spominek gotovo kupil našo znano figuro, ki ji pravimo Matrijoška ali Babuška. To so enake figurice a različnih velikosti, tako da se lahko zloži vedno manjšo v večjo in je na koncu videti, kot da je samo ena.
Opis pripravila Anna Zimmermann (študentka na izmenjavi)


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam