07.3. 2022

Pred vami je drugi opis države.

Pravila nagradne igre si lahko preberete v prejšnji objavi.

Dlani poslikane z zemljevidom sveta

Kasza
Živijo, sem Kasza (prebere se: Kaša), prihajam iz precej velike države v Evropi. Naša obala ob Baltiškem morju je daljša kot 500 km. Na morju imamo tudi nekaj otokov. Eden od njih je Wolin.
Večina naše države je zelo ravninska, na jugu pa imamo tudi gore. Naš najvišji vrh je Rysy (2500 m). Naša država je zelo gozdnata. Imamo največji pragozd v Evropi, seveda je to pri nas nacionalni park. Imenuje se Bialowieza. Tu živi mnogo živali in rastlin, tudi redkih, na primer zobre lahko srečaš tam. Toda ta nacionalni park gre čez meje naše države, še nekoliko k sosedom.
Pri nas smo večinoma katoličani. Celo en papež je bil iz naše države, morda si že slišal zanj. Kot papež se je imenoval Janez Pavel II.
A v naši državi je bilo rojenih še mnogo slavnih ljudi. Tudi več Nobelovih nagrajencev. Na primer Marie Sklodowska-Curie, fizičarka in kemičarka, ki je bila med prvimi raziskovalci radioaktivnosti, dobila je kar dve Nobelovi nagradi. Tudi več naših književnikov je že dobilo Nobelovo nagrado. Morda ti je od njih znan vsaj Henryk Sienkiewicz. Znan je pa tudi naš skladatelj Frederic Chopin.
V zadnjem času imamo tudi veliko slavnih športnikov. Na primer nogometaš Robert Lewandowski, pa smučarski skakalci, na primer Kamil Stoch, morda si pa slišal tudi za našo smučarsko tekačico Justyino Kowalczyk.
Opis pripravila Anna Zimmermann (študentka na izmenjavi)


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam