09.3. 2022

Pred vami je četrti opis države.

Pravila nagradne igre si lahko preberete v objavi iz 4.3.2022.

Dlani poslikane z zemljevidom sveta

Eline
Živijo, ime mi je Eline in sem iz evropske države.
Naša država leži ob Severnem morju. Pri nas je skoraj sama ravnina. Že zato nas zelo ogrožajo poplave, še bolj pa zato, ker smo s pridnim delanjem jezov v preteklih stoletjih morju iztrgali veliko zemlje, ki pa je nižja od morske gladine. Zdaj nam jezovi pomagajo tako, da zadržijo del vode ob poplavah.
V našo državo spadajo tudi nekateri karibski otoki, na primer Saba in Bonaire.
Ker je naša država tako ravna, je zelo primerna za kolesarjenje, zato imamo veliko kolesarskih poti in odlično razvit kolesarski prometni sistem. Pri nas ima skoraj vsak človek vsaj eno kolo in ga tudi redno uporablja.
Naš kralj ima predvsem reprezentativno vlogo, politično moč pa ima parlament. Je pa običajno, da kralj imenuje župane mest.
Naša država velja za bogato. Imamo eno največjih pristanišč na svetu, od koder izvažamo veliko blaga. Posebno smo znani po rožah, vsako leto jih izvozimo ogromno, gotovo si že slišal za naše tulipane. Lani je bilo pri nas tekmovanje za popevko Evrovizije.
Znani smo tudi po sirih. Gotovo poznaš sir Gouda, ki se imenuje po mestu, kjer ga izdelujejo. Pri nas sta doma med drugim tudi sira Edamer in Maasdamer.
Od znanih ljudi iz naše države so morda najbolj znameniti slikarji. Posebno v 17. stoletju jih je bilo precej, saj je bila naša država vodilna v slikarstvu. Od takrat je znan na primer Rembrandt van Rijn, od kasnejših pa Vincent van Gogh
Opis pripravila Anna Zimmermann (študentka na izmenjavi)


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam