04.11. 2021

V času med 8. in 10. oktobrom 2021 smo se zbrali na srečanju družin slepih in slabovidnih staršev v domu oddiha Okroglo pri Kranju. Zbralo se nas je 8 družin, pri izvedbi pa so pomagali 4 prostovoljci. V primerjavi s preteklimi leti je bila udeležba malenkost manjša, kar gre verjetno pripisati aktualnim zdravstvenim tveganjem oz. omejitvam.

Srečanje je vodila Brigita Kosi, ki ga je s sodelovanjem prostovoljcev in soustvarjanjem udeležencev izvrstno izpeljala. Prav soustvarjanje izvedbe programa in angažiranost mladih iz družin slepih in slabovidnih staršev je zelo pomembno za nadaljnje izvajanje aktivnosti in krepitev medsebojnih vezi, hkrati pa tudi odlična priložnost za načrtovanje prihodnjih aktivnosti. Če bomo namreč uspeli navdušiti za sodelovanje mladostnike in odrasle otroke slepih in slabovidnih staršev, da bodo tudi kasneje prihajali na srečanja v vlogi prostovoljcev, se nam obeta res svetla prihodnost skupine in nadgradnja dosedanjim aktivnostim.

Program je bil kot običajno sestavljen iz nastopov zunanjih izvajalcev in nas udeležencev. Tako smo v soboto slišali veliko zanimivega o čokoladi, ki smo jo kasneje v različnih mojstrskih kombinacijah okusov in dodatkov tudi poskusili, za kar je poskrbel vrhunski slaščičar Gorazd Potočnik. Istega dne smo nekateri obnovili znanja, drugi jih pridobili ali dopolnili iz veščin prve pomoči, kar nam je odlično predstavil in prikazal poklicni reševalec Dejan. V nedeljo nam je Ana Vezovišek predstavila pravila osebnih financ, ki nam lahko bistveno pomagajo pri neodvisnem in kakovostnem finančnem položaju, za kar ni edini pogoj veliko denarja, ampak veliko bolj racionalno in načrtovano trošenje tega denarja. Ob koncu programa smo si v spremstvu vodiča ogledali še Dovžanovo sotesko v bližini Tržiča.
Kljub vrhunskim zunanjim izvajalcem, pa je bil neprecenljiv prispevek naših otrok, ki so povsem samoiniciativno pripravili zanimiv in zabaven lov na skriti zaklad in kviz, kar so tudi samostojno in izvrstno izvedli.
Tako lahko zaključimo, da je bilo srečanje v celoti uspešno in se lahko že veselimo prihodnjega.

Ob koncu srečanja smo izvolili novega predstavnika staršev in sicer Branka Petovarja. Kot slaboviden se z družino udeležujem srečanj zadnjih nekaj let, po naših zmožnostih pa tudi izletov, ki jih ZDSSS pripravlja med letom. Sicer sem zaposlen na Centru za socialno delo Pomurje kot koordinator invalidskega varstva in delam na področju osebne asistence. Srečanja slepih in slabovidnih staršev so po eni strani zame vsakič znova prijetna izkušnja, kot tudi dodana vrednost, saj si lahko izmenjujemo izkušnje obvladovanja okvare vida povezane z vsakodnevnim življenjem in izzivi starševstva.

Zapisal: Branko Petovar

jesenska fotografija poti, ki vodi skozi gozd


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam