09.11. 2021

V petek, 5. novembra 2021 smo v dvorani hotela Union ovekovečili in proslavili 100 let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na Slovenskem.

Slavnostne akademije »Zazrti v prihodnost« so se udeležili številne predstavniki invalidskih organizacij, nekateri visoki gostje in seveda številni slepi in slabovidni, ki so s svojim trudom in življenjem zgled lahko marsikateremu posamezniku, ki se srečuje s hudo izguba vida.

Program slavnostne akademije je vodila in povezovala Bernarda Žarn, med samim programom pa so glasbene inserte prispevali tudi slovenski glasbeniki.
Kot slavnostni govornik je položaj in pravice slepih in slabovidnih predstavil varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetlina, ki je med drugim izpostavil, da so številna področja življenja slepih in slabovidnih v Sloveniji še vedno zoperstavljena in nezadostno obravnavana.

Tudi nagovor s strani Mateja Žnudrla, predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije je poudaril, da so številne problematike slepih in slabovidnih še vedno neučinkovito rešene ter diskriminatorne. Omenil je, da so predvsem področja osebne asistence, dolgotrajne oskrbe, dostopnosti, informiranja in še mnoga druga, navkljub prizadevanjem Zveze še vedno neustrezno in neučinkovito implementirana.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije bo še naprej vztrajno in kritično spremljala procese odločanja v političnem prostoru ter si tako prizadevala za blaginjo in dobrobit slepih in slabovidnih. Na slavnostni akademiji organizacija tako predstavila specifične programe in storitve, s katerimi Zveza uresničuje svoje poslanstvo in vizijo.

Delovanje in trud Zveze je vsekakor vreden svoje pohvale, saj organizacija razvija vedno več raznolikih programov in aktivnosti, ki pokrivajo zelo široko paleto potreb slepih in slabovidnih. Tako lahko izpostavimo otroške tabore, seminarje za starše, usposabljanja za spremljevalce, svetovanja za pridobitev tehničnih pripomočkov, prosvetno, kulturno in športno udejstvovanje, mednarodno zastopstvo v tujini in še bi lahko naštevali.

Pomembno je, da se zavedamo pomena prehojene poti, ki kot je izpostavil dr. Evgen Bavčar, je bila včasih tudi trnova in zahtevna. Vendar prehodili in s ponosom so je tlakovali že številni pred nami, naša naloga je, da to delo nadaljujemo in ga po najboljših močeh tudi nadgrajujemo in obenem ne pozabimo, da sta dostojno življenje in blaginja slepih ter slabovidnih na prvem mestu, na tistem mestu, kjer se bomo borili s skupnimi močmi.

Pripravila Anja Uršič

Posnetek prireditve si lahko ogledate tukaj:

Sledi še nekaj foto utrinkov:

Tajnik Štefan Kušar in predsednik Matej Žnuderl sprejemata goste

oder z nastopajočim in gledalci v Unionski dvorani

Predsednik in tajnik ZDSSS na odru

Udeleženci slavnostne akademije v Unionski dvorani

Slavnostni govornik je bil varuh človekovih pravic Peter Svetina

Pevec Omar Naber

Anja Uršič in voditeljica prireditve Bernada Žarn

Evrovizijka Ana Soklič


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam