01.10. 2021

Danes, v petek dne 1. 10. 2021 smo predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (predsednik Matej Žnuderl, član Upravnega odbora Safet Baltić, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana dr. Luj Šprohar, tajnik Štefan Kušar in nekdanji predsednik ZDSSS Tomaž Wraber) ob 10.00 uri skupaj z drugimi slepimi in slabovidnimi na ploščadi Trg Repulike pred poslopjem Državnega zbora RS, podali izjavo za javnost pred predajo peticije pristojnim odločevalcem v parlament.

Slepi in slabovidni, so skupaj s podporniki do 30. 9. 2021 zbrali 13.683 podpisov v podporo peticiji proti krčenju pravic slepih in slabovidnih na podlagi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi ter odpravo diskriminacije po Zakonu o osebni asistenci.

Predaja peticije pred parlamentom. Na Fotografiji so predstavniki ZDSSS in novinarji

Slepi in slabovidni ne polnimo slovenskih trgov in ulic ter protestiramo, kljub temu pa število zbranih podpisov predstavlja jasno in nedvoumno sporočilo odločevalcem v Državnem zboru RS. Skoraj 14.000 tisoč ljudi, ki so slepi, slabovidni ali so z njimi povezani nasprotuje ukinitvi dodatka za pomoč in postrežbo slepim in slabovidnim na podlagi predloga Zakona o dolotrajni oskrbi. Vsi podposniki jasno zahtevajo drugačno rešitev preprečevanja dvojnega financiranja iste vsebine, vendar pa z z črtanjem pravice do dodatka za pomoč in postrežbo.

Jasno sporočamo, da ne nasprotujemo sistemski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe, vendar ne na račun neodtuljive zavarovalniške pravice po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je dolgoročen solidarnostni medgeneracijski sporazum.
Pričakujemo, da bodo tudi vladni predstavniki končno slišali in razumeli kaj sporočamo s pomočjo zbranih podpisov peticije, saj na sestankih, ko smo jih razlagali naše argumente tega očitno niso.

V Sloveniji je več kot 10.000 kategoriziranih slepih in slabovidnih, ki so zaradi izgube vida na tnalu socialnega in ekonomskega preživetja. Izguba vida predstavlja eno najhujših in žal tudi specifičnih oblik invalidnosti. Dejansko smo sposobni marsikatero vsakdanjo osnovno življenjsko opravilo izvesti sami, vendar nas to dejstvo ne postavlja ob bok drugim, ki imajo kakšno drugo telesno okvaro ali pa so celo brez nje, saj smo po tem, ko se oblečemo, umijemo in nahranimo, izgubljeni v prostoru, notri ali zunaj, ne moremo dostopati do več kot 80% informacij v današnjem okolucentrističnem svetu.

Zato nujno potrebujemo sredstva za pomoč in postrežbo, ki jih med drugim namenjamo tudi pogostejšemu čiščenju oblačil, ko se umažemo zaradi slepote, pogostejšemu nakupu čevlje, saj se z njimi prevečkrat zaletavamo v različne ovire, plačilu manikure ali pedikure, saj se ne moremo urediti sami, da si plačamo dodatne pripomočke, ki jih potrebujemo, da lahko bolj samostojno živimo, da plačamo pomoč tretje osebe, ki nas popelje na pošto, na banko ali trgovino.
Dodatek za pomoč in postrežbo imamo in ga potrebujemo. Vsaka obljuba po nekakšnih denarnih prejemkih so kot obljuba o “golobu na strehi” – torej obljuba politike. Obljuba politike pa je prevečkrat odvisna od različnih dejavnikov, ki so priročen izgovor za akterje na tem področju, da ne izpolnijo tega kar govorijo, ko mamijo in prepričujejo ljudstvo.

Diskriminacija pri višini prispevka uporabnika v primeru komunikacijskega dodatka po Zakonu o osebni asistenci v primerjavi z drugimi upravičenci do osebna asistence, pa je v nebo vpijoča in za nas jasna do te mere, da bomo v primeru, da se ne odpre ter popravi 26. člen veljavnega Zakona o osebni asistenci, ki to področje ureja, sprožili Ustavni spor. Prepričani smo, da je pravica na strani slepih in slabovidnih, ki potrebujejo komunikacijski dodatek, vendar si ga ne upajo uveljavljati, saj morajo za 1 uro okrnjenih storitev osebne asistence pod nazivom »komunikacijskega dodatek« prispevati 5 EUR za razliko od drugih invalidov, ki za večjih obseg storitev osebne asistence prispevajo tudi samo 0,21 EUR (TO JE 21 CENTOV!!!).

V kolikor bo 13.683 življenjskih zgodb oseb, ki so neposredno slepi ali slabovidni ali so kako drugače povezani z njimi, prezrtih, bomo na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije nadaljevali z vsemi legalnimi in legitimnimi aktivnostmi, da do ukinitve dodatka za pomoč in postrežbo za slepe in slabovidne NE PRIDE ter da se končno uveljavi pravičnost pri višini prispevka uporabnika na uro osebne asistence.

Videoposnetek sporočila za javnost:

Videoposnetek po predaji peticije v državni zbor:


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam