06.9. 2021

Predsednik republike Borut Pahor je 30. 8. 2021 sprejel sedanjega in nekdanjega predsednika Zveze slepih in slabovidnih Slovenije, Mateja Žnuderla in Tomaža Wraberja, predsednika razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo Marka Hawlino in predsednico društva Svetloba.

V pogovoru sta gospod Žnuderl in gospod Wraber predsedniku republike izrazila zaskrbljenost glede sprememb Zakona o dolgotrajni oskrbi, saj po njihovem mnenju poslabšujejo položaj pacientov z neozdravljivi boleznimi očmi, ki lahko vodijo v slepoto in slabovidnost. Prav tako sta izrazila prepričanje, da mora dodatek za pomoč in postrežbo (DPP) ostati pravica, ki izhaja iz dela, in ne sme postati socialni transfer.

Pahorju sta se zahvalila za sprejem in podporo, ki jo je slepim in slabovidnim ter Zvezi izkazal že večkrat, ter ga prosila za posredovanje pri resornih ministrih – ministru za zdravje in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Odločitve v novem zakonu, ki ga je sprejela vlada 17. junija, bi lahko namreč poslabšale že tako šibek status pacientov z neozdravljivimi boleznimi oči. Hawlina je v imenu razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v celoti podprl stališča zveze.

Predsednik republike je omenil, da je s pismom, ki so ga na Pahorja naslovili junija letos, že seznanil ministra za zdravje Janeza Poklukarja in ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Dodal je, da bo zdaj ministra zaprosil, da jih sprejmeta.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da bo na posebni slovesnosti 6. septembra Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije ob 100. obletnici delovanja vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemne zasluge pri povezovanju slepih in slabovidnih in pri spodbujanju njihovega vključevanja v družbo ter za uspehe pri uveljavljanju novih, izvirnih rešitev za temeljna vprašanja slepote in slabovidnosti.

Pahor je namreč lani junija v predsedniški palači priredil posvet, katerega namen je bil seznanitev z vsebino takratnega novega osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi in izmenjava mnenj in stališč o najpomembnejših predlaganih zakonskih rešitvah, katerih cilj je starejši generaciji zagotoviti varno, aktivno in v družbena dogajanja vključeno življenje ter ji omogočiti dostojno preživljanje starosti, so še dodali z urada.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam