11.6. 2021

V zadnjem tednu maja smo imeli na šoli srečanje posebne sorte. V okviru kulturnih dni, ki so jih na Okroglem preživljali slepi in slabovidni, je ekipa njihovih »literatov« obiskala tudi našo šolo. Dijaki 1. M so lahko prisluhnili poeziji in osebnim zgodbam ustvarjalcev. Obiskali sta nas Mirjana Šerenk, Valter Čučkovič, Ifigenija Simonović in Dušan Brešar. Slepoto so pridobili v zgodnji mladosti. Nekateri živijo z ostanki vida, ki so kot skupek ogorkov z vprašljivim časom brlenja. V tedanjih časih so jih usmerjali za poklic telefonista. Najbolj nadarjeni so imeli srečo in so se v Beogradu izučili za maserje. Danes je drugače, imajo spremljevalca, lahko sledijo svojim željam v okviru možnosti in se šolajo za različne poklice. O slepoti ozaveščajo javnost in mlade. Ni grozno če ne vidiš, grozno je če ne ustvarjaš, ne živiš. Valter Čučkovič je o svoji slepoti napisal zbirko aforizmov. V enem pravi takole:
» Po izgubi vida se moraš odločiti ali boš tvornik, ali trpnik.«
Mirjana je predstavila nekaj pesmi iz svoje pesniške zbirke. Pravi skupaj sva noč in dan… najin korak je odmerjen, korak koraku enak.
Rada poje in veliko nastopa. Pogreša ples, ker pa se je rodila v Srbiji, zna plesati kolo. Ima družino in vnuke, povsem običajno življenje, kot drugi.
Pridružila se nam je tudi Bojana. Pogosto pride med mlade in predstavlja slepoto. » Če ti rečejo, da si slepi talent, menda ne mislijo, da si nadarjen za slepoto. »Je upokojena telefonistka in se ukvarja s fotografijo. Bila je ravno polna in krvava luna. Po poljih in travnikih na Okroglem so v objektiv fotoaparata ujeli luno v vsej svoji večerni lepoti.
Zvečer so imeli literarni večer posvečen nedavno preminulemu Francetu Piberniku. Pibernik se je ukvarjal z zamolčanimi pesniki in tako so tokrat obudili spomin na Franceta Balantiča. Člani kulturnega društva Valentina Kokalja Visoko so recitirali pesmi in odlomke njegove poezije, dijaki BC Naklo pa so prispevali glasbene točke.
V petek, 28.5.2021 so prav tako na Okroglem v znak prijateljstva posadili drevo, staro sorto jablana bobovec. Na popoldanski čajanki so postregli z Volarjevim čajem in čisto novim izdelkom naših dijakov, ajdovimi mafini s kranjsko klobaso. Za te mafine so dijakinje letos maja prejele zlato priznanje kot najbolj inovativen izdelek na natečaju Več znanja za več turizma. Iskali so nove kulinarične izdelke s pridihom tradicionalnega. Kranjska klobasa je v Naklem poznana jed. V tamkajšnji gostilni se je pred leti ustavil sam presvetli cesar Franc Jožef. Ko je okušal klobaso je dejal, to pa ni navadna klobasa, to je kranjska klobasa. Tako so dijakinje izdelale novo, sodobno jed s kranjsko klobaso in lokalnimi sestavinami.
Naše sodelovanje s slepimi in slabovidnimi je tako naletelo na zelo plodna tla. Ne pozabimo, še cel junij je v Knjižnici za slepe in slabovidne v Ljubljani na ogled razstava dijakov BC Naklo Your Alps.

Tako smo pridobili znanje za življenje….

Strahinj, junij 2021
Mojca Logar

Nastopajoči iz BC Naklo

Skupinska slika BC Naklo ter udeleženci kulturniškega vikenda


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam