24.5. 2021

Narodna in univerzitetna knjižnica v okviru projekta EODOPEN raziskuje, kako svojim uporabnikom ponuditi digitalizirano gradivo, ki bo omogočalo bolj prijazen dostop in uporabo na mobilnih napravah ter hkrati omogočalo dostopnost gradiva slepim in slabovidnim osebam.

V ta namen v okviru projekta pripravljajo nove izdaje nekaterih digitaliziranih vsebin v formatu ePUB. Pri izdelavi pozornost namenjajo predvsem popravkom optične prepoznave znakov, dostopnosti polnega besedila, slogom in strukturi, možnosti uporabe navigacije po besedilu ter nadomestnim besedilom za slikovno gradivo. Pripravili so nekaj osnovnih informacij o njihovem delu, ogledate si lahko tudi že prilagojena dela v formatu ePUB.

Vpeljava formata je osnovana na rezultatih dveh anketnih raziskav, ki sta bili v lanskem letu izvedeni med vsemi petnajstimi projektnimi partnerji. Na svoji spletni strani so predstavili tudi kratke povzetke omenjenih raziskav.

Knjiga prilagojena v digitalnem formatu na tablicah

Vabijo tudi k sodelovanju pri izboru gradiva za digitalizacijo in sicer preko obrazca za podajanje predlogov.
Projekt EODOPEN sofinancira Evropska komisija (European Commission) v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Logotip NUKLogotip EOD openLogotip Evropske unije

Andreja Hari, samostojna strokovna sodelavka na projektu EODOPEN
Tina Glavič, samostojna strokovna sodelavka na projektu EODOPEN
Alenka Kavčič – Čolić, vodja projekta EODOPEN v NUK