14.10. 2020

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ob svetovnem dnevu bele palice, 15. 10. 2020

Uporabnik bele palice na talnem taktilnem vodilnem sistemu (ttvs)

O beli palici

Na belo palico je najprej pomislila Madame Guilly d’Herbemont v Parizu, ko je videla, kako so slepi ogroženi ob vedno večjem prometu. O tem je pisala 20. novembra 1930 in takrat je bil šef ariške policije navdušen nad zamislijo in tako so že februarja 1931 razdelili prvih 150 palic med slepe. Bela palica je imela vlogo opozarjanja na slepe, ne pa še podaljšane vloge podaljšane roke v spoznavanju ovir. To funkcijo je dodal beli palici ameriški okulist dr. Hoover in predstavil daljše palice leta 1959. V Francijo so prišle take palice leta 1967. Sam sem jih posredoval v Slovenijo leta 1973 in najprej naučil novo metodo prijatelja Benota Zagrnika, mene pa sta naučila dva slepa prijatelja v Parizu Christian Couder in Bernard Guibaod. Kot zanimivost naj povem, da sem na željo takratne predsednice ZDSSS Mimi Breznik pritihotapil v Slovenijo kar 75 palic, ki sem jih v strahu skrival pod sedežem vlaka in se bal carinikov, jugoslovanskih seveda, da odkrijejo te bele podaljšane poglede slepih.

Dandanes ima bela palica vlogo v zaznavanju ovir, v dajanju večje gotovosti pri hoji slepih in obenem signalizira ljudi, ki jim je bila odvzeta svoboda gledanja in obenem s posebnimi potrebami. Bela palica omogoča slepim, da ne gledajo samo z rokami od blizu, ampak malo dlje. Pozivam slovenske inženirje, da razmislijo o možnostih slovenske elektronske bele palice. Take že obstajajo, a so finančno zelo nedostopne in so često predmet profitov nekaterih organizacij. Najcenejša palica te vrste stane 50 dolarjev, najdražje pa od 1200 do 5000 eurov ali pa so slepim posredovane s pogojnimi staži in še drugim pogojevanjem. Pri omenjenih belih palicah gre za zaznavanje na osnovi ultra zvoka, infra žarkov ali pa laserskega žarka. Žal pa so te perfekcionirane bele palice večini slepih nedostopne, čeprav menim po več pogovorih z elektroinženirji in elektroniki, da je cena pretirana.

Prav bi bilo, da bi bili slepi in slabovidni osveščeni, da so tudi oni velikokrat tretirani ekonomsko in nesocijalno, kot bi si človek želel.

Lokavec, 12.10.2020
Dddr. Evgen Bavčar


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam