17.6. 2020

Spoštovani starši, dragi otroci!

Pripravili smo 20 izzivov, ki ste jih odlično opravili.

Vsi, ki ste jih opravili vsaj 10 boste v ponedeljek, 22.6.2020 sodelovali v žrebanju za nagrade. Tisti, ki vam do cilja manjka še kakšen opravljen  izziv nas lahko o tem obvestite do nedelje, 21.6.2020 na naslov karolina.doltar@zveza-slpeih.si.

Hvala!

 

Več informacij o izzivih za družine:
Družinski izzivi-obvestilo

Pretekli izzivi:

20. IZZIV  (15.6.2020)
Pred nami je še zadnji izziv, ki bo nekaj prav posebnega. Naredite seznam vsega za kar ste lahko hvaležni. Seznam lahko zapišete, narišete… Bodite izvirni!
Prepričani smo, da boste našli mnogo stvari – delite jih z nami prek e-naslova: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

Nasmejte se, bodite ustvarjalni in ostanite zdravi!

19. IZZIV (11.6.2020)

Kdo se boji črnega moža? Kraljica koliko je ura? Skrivanje, lovljenje so le nekatere izmed iger, ki so odlične v spomladanskem vremenu. Odpravite se na sprehod ter poiščite primeren kraj za igro. Vsak družinski član naj izbere vsaj eno igro.
Sporočite nam pri kateri igri ste najbolj uživali ter z nami podelite kakšno fotografijo na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257
Nasmejte se, bodite ustvarjalni in ostanite zdravi!

18. IZZIV (8.6.2020)

Tudi doma lahko doživimo kaj novega. Tokrat vas vabimo, da pobrskate po kuharskih knjigah in spletu ter poiščete jed, ki bo za vašo družino nova. Vaša naloga je, da pripravite nekaj slastnega, nekaj kar,  še nihče v vaši družini ni poizkusili.
Sporočite nam kako vam je teknilo ter posredujte izbrani recept na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

17. IZZIV (4.6.2020)

Čas je za plesno zabavo! Pripravite prostor, pripravite glasbo in se prepustite glasbi. Vsak družinski član naj izbere nekaj pesmi, skupaj pripravite družinsko koreografijo!
Sporočite nam kako vam je šlo, lahko nam pošljete tudi posnetek plesa na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

16. IZZIV (1.6.2020)

Kdo ima rad presenečenja? Otroci tokrat ste vi na vrsti – za starše pripravite presenečenje. Presenetite jih lahko npr. tako, da pripravite predstavo, skuhate kosilo, jim zapojete za dobro jutro, jih peljete na izlet presenečenja…
Sporočite nam kakšno presenečenje ste pripravili ter kako so se odzvali starši na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

15. IZZIV (28.5.2020)

Imate radi zaklade – tudi mi! Starši pripravite lov za zakladom za svoje otroke! Najprej pomislite kam lahko skrijete drobno presenečenja za otroke nato pripravite kratke naloge oz. ključe, ki bodo otroke pripeljali do zaklada. Namig: lov za zakladom lahko poteka med sprehodom ali pa kar v stanovanju.
Sporočite nam kam ste skrili zaklad ter nam posredujte kakšno fotografijo na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

14. IZZIV (25.5.2020)

Naučite se tujega jezika! Lahko se naučite kako se šteje do 10, kako se imenujejo dnevi v tednu, meseci v letu, kako se predstavimo… v različnih jezikih v pomoč so vam lahko mini tečaji na YouTubu ali aplikacije za učenje tujih jezikov npr. Duolingo.
Sporočite nam pri katerem jeziku ste se preizkusili ter kako vam je šlo na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

13. IZZIV (21.5.2020)

Pripravite kino večer! Poiščite risanko ali film – lahko tudi dokumentarni na televiziji ali izbrskajte kakšnega iz vaše zbirke. Na povezavi https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-opis najdete različne vsebine tako za otroke kot tudi za odrasle z zvočnim opisom za slepe. Nato pripravite prigrizke se udobno namestite ter uživajte ob ogledu. Po predstavi pa se pogovorite o tem kaj vam je bilo všeč, kaj vam ni bilo, kako bi se zgodba lahko razpletla drugače, katere lastnosti so vam skupne z glavnimi junaki, kaj ste se med ogledom naučili…
Kratek opis in fotografije nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

12. IZZIV (18.5.2020)

Preizkusite se pri ustvarjanju iz odpadnih materialov. Poiščite škatlice, vrvice, volno, gumbe, kavbojke, ki so že odslužile, kozarce za vlaganje… in jim namenite novo življenje. Ustvarite lahko npr. svečnik, vazo, maketo vaše hiše, novo igračo….
Fotografije vaši izdelkov  nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

11. IZZIV (14.5.2020)
Pripravite potopisni večer! Poiščite atlas, zemljevid (lahko na spletu), fotografije iz počitnic, morda spominek, poiščite zanimivosti o kraju, ki ste ga že obiskali… Pripravite tudi kakšno jed, ki je značilna za ta kraj – ter se na ta način ponovno odpravite na izlet, kar iz stanovanja.
Utrinke iz vašega potopisnega večera nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

10. IZZIV (11.5.2020)

Gibanje je ključnega pomena za naše zdravje! V dneh, ko veliko ostajamo doma je še toliko bolj pomembno, da pomislimo tudi na rekreacijo. Tokrat je vaša naloga, da kot družina v enem dnevu zberete 20.000,00 korakov! Pri štetju korakov vam je lahko v pomoč pametna ura ali pameten telefon na katerega naložite pedometer!
Posnetek s pedometra nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

9. IZZIV (7.5.2020)
Vabimo vas, na čajanko s poezijo! Poiščite nekaj knjig s pesmicami/poezijo, lepo pripravite mizo ali prostor za piknik npr. v dnevni sobi, pripravite dišeč čaj in  kaj okusnega. Nato je čas, da se okrepčate in medtem uživate ob branju poezije.
Posnetke, fotografije ter vašo najljubšo pesem nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

8. IZZIV (4.5.2020)
Običajno se otroci radi posladkajo, starši pa še toliko bolj. Vzemite si čas in skupaj z otroki pripravite piškote ali kakšno drugo poslastico, ki bo razveselila vašo družino. Z nami pa podelite recept, da ga bomo lahko preizkusili.
Posnetke, fotografije in recepte za vaše dobrote nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

7. IZZIV (30.4.2020)
Lepi spomladanski dnevi kar kličejo v naravo. Odpravite se na sprehod v naravo in naberite različne materiale kot so listi, vejice, kamni, lubje… Iz njih naredite sliko ali skulpturo.
Posnetke, fotografije vaših umetnin nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

6. IZZIV  (28.4.2020)

Pripravite turnir v igranju družabnih iger. Družabno igro lahko izdelate sami ali izberete kakšno iz vaše zakladnice družabnih iger. Za vse sodelujoče pripravite nagrade npr. bon za 3x pospravljeno posteljo, ali bon s katerim se njegov prinašalec izmuzne pomivanju posode… uporabite domišljijo!
Posnetke, fotografije iz turnirja družabnih iger  nam pošljite na e-naslov:karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

5. IZZIV (23.4.2020)
Ker veliko časa ostajamo doma je nujno potrebno, da ob tem poskrbimo tudi za rekreacijo. Pripravite prostor, se primerno oblecite in obujte nato pa sledijo vaje za ogrevanje in moč. Bodite aktivni vsaj 30 minut.
Posnetke, fotografije iz vaše telovadnice nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

4. IZZIV
Vabimo vas, da pomislite na kakšno anekdoto, ki ste jo doživeli kot družina. Nato se odpravite na »lov za lutkami« za mamo lahko uporabite npr- metlico za stepanje, za majhnega otroka solnico… vsekakor lahko lutke izdelate tudi sami. Dogovorite se kdo bo odigral koga. Čaka vas le še predstava. Želimo vam veliko zabave!
Posnetke, fotografije iz vaše predstave nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.
Nasmejte se, bodite ustvarjalni in ostanite zdravi!

3. IZZIV
Koncert klasične glasbe! Kdaj ste nazadnje prisluhnili dobremu koncertu. Da to lahko storite ni potreben odhod od doma – lahko predvajate glasbo npr. preko youtuba. Predlagamo, da prisluhnete Mozartu, Bachu ali Bethovnu. S pomočjo Wikepedije lahko raziščete njihova življenja. Sprostite se in uživajte ob novem doživetju!
Posnetke, fotografije z vašega koncerta nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

2. IZZIV
Danes je velikonočni ponedeljek. Po tradiciji je to dan na katerega se družimo s sorodniki, prijatelji… Skratka, dan za obiske. Kaj pa letos? Letos bo malo drugače. Vabimo vas, da prek telefona, skyp-a, viber-a ali katere druge aplikacije obiščete nekoga, ki ga že nekaj časa niste videli, slišali. Prijateljstvo in ljubezen vedno najdeta pot!
Kako ste se imeli ob opravljanju izziva nam sporočite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali prek telefona: 01 4700 257.

1. IZZIV
Ste doma preigrali že vse družabne igre iz omare in predalov? Pogrešate košarkarsko ali nogometno igrišče? Čas je za AKCIJO 1, 2, 3 – IZMISLITE SI SVOJO IGRO. Igra je lahko kakršnakoli – pomembno je, da se ob njej nasmejite in zabavate! Posnetke, fotografije ali opise vaše igre, nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam