29.4. 2020

“Pes ima v življenju en sam cilj: da podari svoje srce.”
(J.R. Ackerley)

Poslanica Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ob današnjem mednarodnem dnevu psov vodičev slepih

Vsako zadnjo sredo v aprilu obeležujemo mednarodni dan psov vodičev slepih. Pes vodič ali pes vodnik slepih, je izraz, ki opredeljuje vrhunsko izšolanega psa, kateri s svojim primernim karakterjem oziroma s svojimi vedenjskimi lastnostmi, priučenim znanjem, pridobljenimi izkušnjami in navezanostjo na svojega slepega uporabnika, le tega varno in zanesljivo spremlja in vodi po vsakodnevnih poteh. Skupaj se odpravita na sprehod, opravita nakupe, obiščeta pošto, banko, zdravnika, kulturne oz. druge prireditve ter podobno. Tak pes prepozna trenutne situacije na poti in se jim sproti prilagaja. Se pravi, da nakazuje različne ovire oziroma se jim varno izogne, najde in nakaže orientacijske točke ter tako slepemu pomaga, da varno pride do želenega cilja. Hkrati pa je čudovit družinski pes in zvesti spremljevalec. Trenutno takšno delo v Sloveniji opravlja 28 štirinožnih pomočnikov, dva pa se jim bosta pridružila takoj, ko bodo sproščeni posebni ukrepi in bodo tako dani pogoji, da bosta lahko opravila še zadnji izpit.

Zaradi posebnih okoliščin, ki so nastale kot posledica epidemije novega korona virusa, smo uporabniki psov vodičev prisiljeni še bolj skrbno paziti na naše štirinožne pomočnike. Dogaja se namreč, da je v tem času veliko več psov prosto spuščenih, njihovi lastniki pa marsikdaj ne razumejo, kako je to moteče za nas in naše pse vodiče. Tudi do veterinarskih storitev je v tem času težje priti, zato se moramo izogibati situacijam, ki bi botrovale obisku veterinarske ambulante. Apeliramo, da se do naših psov obnašate v skladu s pravili vedenja do psa vodnika med njegovim delom, ko ima vodilo in oprsnico.

Po drugi strani pa imamo uporabniki psov vodičev privilegij, da opravimo veliko več gibanja na prostem, kot bi ga brez našega pomočnika. Pomembno je dejstvo, da pri tem nismo odvisni od spremstva ljudi in imamo kljub temu ob sebi vedno družabnika, ki nam pomaga preživeti ta čas osamitve. Zato smo uporabniki psov vodičev v tem času še posebej hvaležni, da imamo ob sebi zvestega prijatelja, ki nas nikoli ne bo pustil na cedilu.

Sabina Dermota,
Uporabnica psa vodiča Barona in
strokovna sodelavka v komisiji
za pse vodiče pri ZZZS

Matej Žnuderl,
Predsednik ZDSSS

Na fotografiji je pes črne barve, z oprtnico na kateri je napis pes vodnik


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam