10.4. 2020

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije si z različnimi aktivnostmi prizadeva, da bi slepim in slabovidnim na čim boljši način nudila pomoč na področjih, kjer jo v tem času najbolj potrebujejo.

Tokrat smo se odločili za nekaj posebnega. Za ljubitelje brskanja po spletu in za tiste, ki boste morda to ravno v teh tednih postali, smo pripravili seznam nekaterih koristnih spletnih strani z različnih področij, ki so dostopne slepim. Na njih boste našli mnogo koristnih vsebin za kuharsko ustvarjanje, gibanje, za uživanje ob gledaliških predstavah, za bralne užitke in še več.
Pod vsako povezavo do spletnega mesta boste našli tudi kratek opis spletne strani.
Želimo vam prijetno raziskovanje!

KATEGORIJA – GIBANJE

ZAVAROVALNICA VZAJEMNA
Povezava: https://www.varuhzdravja.si/
Na spletni strani zavarovalnice Vzajemna lahko s pomočjo njihovega programa Varuh zdravja poskrbite za svojo telesno vadbo brez, da bi se morali odpraviti od doma. Vsak se lahko brezplačno registrira v njihovo spletno telovadnico, kjer je na voljo mnogo posnetkov različnih vadb. Skozi izbrane vadbe vas bodo vodili profesionalni trenerji. Odločite se lahko za splošne vadbe, aerobiko, pilates ali jogo.

KATEGORIJA – KULINARIKA

OKUSNO.JE
Povezava: http://okusno.je/
Na spletni strani okusno.je lahko poiščete nove ideje za pripravo najrazličnejših jedi, uporabne trike in nasvete. Na uvodni strani lahko pobrskate med aktualnimi recepti in nasveti ali pa s pomočjo iskalnega polja poiščete recept za željeno jed. Spletno stran lahko koristno uporabite tudi takrat, ko imate na voljo sestavine, a nimate ideje katero jed bi z njih naredili. Recepti poleg sestavin in postopka priprave vsebujejo tudi hranilno vrednost jedi ter komentarje uporabnikov.

SKETA.SI
Povezava: https://www.sketa.si/
Spletna stran Sketa.si ponuja veliko različnih receptov. Ti so razvrščeni po kategorijah, zato je brskanje po strani preprosto. Med kategorijami se med drugimi nahaja kategorija za vegane ali pa tiste, ki prisegate na LCHF jedi. Željene jjedi lahko poiščete tudi s pomočjo iskalnega polja.

220 STOPINJ POŠEVNO
Povezava: https://www.220stopinjposevno.com/
Na kulinaričnem blogu se nahaja mnogo receptov, različnih težavnostnih stopenj. Poudarek je na domačih, lokalnih in svežih sezonskih jedeh. Recepti so razporejeni po kategorijah. Na blogu lahko najdete jedi za vse obroke dneva.

MOJI RECEPTI.COM
Povezava: http://www.mojirecepti.com/
Spletna stran je namenjena tako začetnikom, kot tudi bolj izkušenim v kuhinji. Brskate lahko med številnimi recepti, kjer boste zagotovo našli nove ideje za napitke in jedi. Med kategorijami se ločeno nahaja tudi kategorija z recepti za različne dietne jedi. Stran ponuja poučne članke v katerih boste našli mnogo zanimivih novih informacij.

KATEGORIJA – RTV IN DRUGE VIDEO VSEBINE

DOSTOPNO
Povezava: https://www.rtvslo.si/dostopno/
V okviru Rtv Slovenija deluje posebna spletna stran Dostopno, ki je s svojo obliko in vsebinami prilagojena za osebe z senzoričnimi okvarami. Poudarek je na oddajah z zvočnimi opisi, zvočnimi podnapisi in oddajah v znakovnem jeziku. Na spletni strani vam je na voljo brezplačen ogled oddaj in novic za več dni nazaj. Slabovidni lahko izbirate med različnimi temami (barva in velikost pisave ter ozadja). S pomočjo iskalnika lahko poiščete željeno vsebino.

RTV 4D
Povezava: https://4d.rtvslo.si/
Rtv 4d je multimedijski predvajalnik RTV Slovenija. Spletna stran ponuja veliko vsebin, od aktualnih prispevkov do oddaj iz arhiva RTV Slovenija. Ogledate si lahko aktualne in priljubljene prispevke ali pa s pomočjo iskalnega polja poiščete željeno oddajo iz arhiva. Prek te spletne strani lahko programe RTV Slovenija spremljate tudi v živo ali pa preberete spored. Z brezplačno registracijo si lahko ustvarite uporabniški račun, s katerim pridobite možnost uporabe še več storitev, kot so ogled oddaj za več kot 7 dni nazaj, spremljanje tv-programov in vsebin po celotni Evropski uniji, naročanje e-časopisov, komentiranje novic in drugo.

Bansi
Povezava: https://otroski.rtvslo.si/bansi/
Bansi je spletni portal RTV Slovenija z vsebinami za otroke in njihove starše. Ponuja številne ideje za ustvarjanje, raznolike igre in kvize s katerimi si lahko krajšate čas, pobrskate pa lahko tudi med preteklimi otroškimi oddajami, ki jih na televizijskih ali radijskih programih predvaja RTV Slovenija. Za otroke je trenutno na voljo sodelovanje v nagradnem natečaju z naslovom Kaj pa ti znaš?

Youtube
Povezava: https://www.youtube.com/
Youtube je priljubljena spletna stran za izmenjavo videoposnetkov. Za ogled posnetkov registracija ni potrebna, slednja je nujna le takrat, ko želite ogledane posnetke ocenjevati in komentirati. Z pomočjo iskalnega polja lahko iščete željeno glasbo, video vsebine, risanke, nekatere oddaje in filme, raznolika navodila za uporabo ali izdelavo in še mnogo več. Youtube lahko uporabite za učeje ali pa zgolj za zabavo in prosti čas. Naročite se lahko na posamezne t.i. kanale, ki jih ponujajo avtorji posnetkov, na njih pa so vam na voljo vsi posnetki, ki jih je izbrani avtor objavil.

BSF
Povezava: https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/
Gre za preprosto spletno stran, na kateri slovenski filmski ustvarjalci ponujajo brezplačen ogled številnih filmov. Spored dopolnjujejo vsak ponedeljek in četrtek, vsak film pa je dostopen sedem dni.
Ko izberete željen film, vam je na voljo tudi opis vsebine, igralske zasedbe in druge podrobnosti o njem. Na spletni strani je na voljo posebna kategorija namenjena otrokom in mladini.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
Povezava: http://www.lgl.si/si/predstavitveni-video
Lutkovno gledališče Ljubljana v tem izrednem času poleg svoje stalne vsebine na svoji spletni strani ponuja na ogled nekaj svojih najuspešnejših predstav.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO
Povezava: http://www.mgl.si/sl/novice/gledalisce-na-spletisce/
Mestno gledališče Ljubljana v času epidemije Korona virusa odpira svoj spletni arhiv z posnetki predstav preteklih sezon. Posnetke si lahko ogledate v njihovem youtube kanalu, povezave do njih so na voljo tudi na spletni strani Mestnega gledališča Ljubljanskega. Predstave objavljajo sproti.

KATEGORIJA – KNJIGE

Biblos
Povezava: https://www.biblos.si/
Na spletni strani sistema Biblos si lahko izposodite številne e-knjige. Za izposojo se morate najprej prijaviti. Uporabniki Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne to storite z uporabniškim imenom in geslom, ki ste ga prejeli za vstop v elektronski informacijski sistem knjižnice (EIS). Za prijavo uporabite “KSSMS” in vaše uporabniško ime za EIS, za geslo uporabite geslo, ki vam je dodeljeno za EIS. Med knjigami lahko brskate s pomočjo iskalnega polja ali pa po izbranih kategorijah.
Sistem Biblos lahko uporabljate tudi s pomočjo mobilne aplikacije za za telefone s operacijskim sistemom android ali IOS.

DIGITALNA KNJIŽNICA SLOVENIJE
Povezava: http://www.dlib.si/
Digitalna knjižnica Slovenije omogoča dostop do raznolikih digitalnih vsebin s področja kulture, umetnosti in znanosti. Digitalizirano gradivo je v večji meri izpred leta 1945. Vedno večji delež gradiva pa predstavljajo tudi sodobne elektronske knjige slovenskih založnikov. Željeno vsebino lahko iščete s pomočjo iskalnega polja.

KATEGORIJA – VERSKE VSEBINE
SLOVENSKI KATEHETSKI URAD
Povezava: http://sku.rkc.si/
Slovenski katehetski urad je delovno telo slovenske škofovske konference za področje kateheze. Na njihovi uradni spletni strani ponujajo veliko vsebin z duhovno (Krščansko in splošno etično) tematiko, kot na primer novice, predloge molitev ob praznikih, predloge za kakovostna knjižna dela za otroke in za odrasle, in številna besedila. Brez težav lahko pobrskate v njihovem arhivu objav.
Uporabniki bralnika zaslona se med meniji in podmeniji spletne strani premikate s pomočjo tipke tabulator. Za premik v podmeni morate tipko tabulator pritisniti nad željenim menijem.

KATEGORIJA – DRUŽINA
ISKRENI.NET
Povezava: https://www.iskreni.net/
Iskreni.net je zavod, ki se ukvarja s programi, tematiko, izobraževanji, srečanji s področja zakonske zveze, družine, starševstva, spolnosti, partnerskih odnosov in podobno.
Na njihovi spletni strani so vam na voljo številne vsebine iz zgoraj navedenih področij v obliki novic, intervjujev, člankov, prispevkov in nasvetov.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam