04.3. 2020

Vabimo na odprtje razstave likovnih del slikark z okvaro vida iz MDSS Kranj, ki bo v torek , 10. 3. 2020 ob 10 uri v prostorih knjižnice za slepe in slabovidne Minke Skaberne, Kotnikova 32. Ljubljana.
Razstavljajo: Ana Šter, Janka Kus, Meri Tišler, Milka Jug, Nada Komić in Natalija Žitnik Metaj.

Razstava bo odprta od 10. marca do 8. aprila 2020

Slika z naslovom Sončnice, ki jo je v akrilni tehniki naslikala Milka Jug

Po podatkih ZDSSS riše v Sloveniji okoli 25 slabovidnih in slepih članov .
Skupina slikark, ki razstavlja, se je jeseni leta 2008 zbrala na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj, z željo spoznavati slikarsko umetnost. Število umetnikov se je vsa leta spreminjalo. Nekateri so zaradi poslabšanja vida tudi opustili slikanje.
Zveza že več, kot desetletje prireja likovne kolonije, ki se jih udeležujejo slepi in slabovidni iz vse Slovenije. Ljudje s posebnimi potrebami oz. hendikepom so vso znano zgodovino povezani z umetnostjo kot njeni ustvarjalci, izvajalci, prenašalci ali uporabniki umetniških del. Del rehabilitacije je lahko tudi likovno ustvarjanje na vidu prikrajšanih slikarjev in ljubiteljev umetniškega izražanja. Govorimo o svojevrstni umetnosti.
Slikarska ustvarjalnost je način izražanja čustev s katerimi lahko sebe umestijo v svet. Med ustvarjanjem se umetnik sreča s seboj in svetom, ki ga obdaja in na svoj način občutja prenese na platno.
Mentorji jim pomagajo z opisovanjem barv, z nasveti pri mešanju barv in opisovanju predmetov. Slike, ki so razstavljene, so nastale v zadnjem letu. Avtorice so v tem času obnovile osnove risanja s svinčnikom in tušem. Spoznale so tehniko risanje z ogljem in akrilno lazurnega slikanja. V akrilni tehniki predstavljajo naravo. Tihožitja pa so narisana s tušem.
V svet slikarskih tehnik jih je popeljalo večje število mentorjev. Svoja dela so razstavljali na razstavah po Sloveniji in v tujini.
Umetniki si pri svojem delu pomagajo z raznimi lupami in teleskopskimi očali. Pogosto pa s tipom preverijo debelino nanosa barve na platno.

Pokrovitelji razstave:

Logotipi ZDSSS, MDSS KR in JSKD


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam