27.1. 2020

Danes je v preddverju velike dvorane Državnega zbora RS potekala otvoritev razstave ob jubileju 100 let organiziranega dela slepih in slabovidnih na slovenskem in mednarodnem dnevu brajice.

Povod in ideja za razstavo in predstavitev življenja ter dela slepih in slabovidnih, je bila izdaja posebne brošure o čebelarstvu v brajici, ki jo je pripravila Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije s pomočjo sredstev Loterije Slovenije.

Na odprtju razstave sta zbrane, poleg predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana, nagovorila tudi predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. V kulturnem programu so nastopili: učenka 3. razreda Glasbene šole Edgar Willems Mila Vučko ob klavirski spremljavi Rikarda Janjoša in pod mentorstvom Barbare Cefera, pesnik in literat Valter Čučkovič ter Moški komorni zbor Čebelarske zveze Slovenije.

Obiskovalci razstave bodo imeli priložnost, da se seznanijo s problemi slepote in slabovidnosti, z zgodovino pisav za slepe in slabovidne, z delom Knjižnice za slepe in slabovidne Minke Skaberne ter z nepogrešljivimi pripomočki namenjenimi slepim in slabovidnim.

Ogled razstave je mogoč do petka, 31. januarja 2020, v uradnem času od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov. Razstavo si individualni obiskovalci lahko ogledajo brez predhodne najave, skupine pa morajo svoj prihod napovedati Službi za odnose z javnostmi.

Foto Matija Sušnik:
Tajnik ZDSSS, predsednik Državnega zbora Dejan Židan

otvoritev razstave v DZ

Ustava RS v brajici

nastopajoči v DZ

flavtisktka Mila Vučko ob klavirski spremljavi Rikarda Janjoša

aforist Valter Čučkovič


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam