09.1. 2020

V šestih pikah je skrito mnogo več kot le pisava.
Sebastjan Kamenik

Danes, 9.1.2020,  je v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekalo maratonsko branje brajice, s katerim smo na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije obeležili 4. januar – mednarodni dan brajice. Dogodek je bil še toliko bolj zanimiv in pomembe, ker smo z njim obeležili tudi 100 let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na slovenskem, saj je bilo leta 1920 ustanovljeno Podporno društvo slepih.

Današnji dogodek je obiskalo preko 80 učencev različnih osnovnih šol (OŠ Vič, OŠ Waldorfska šola Ljubljana, OŠ Martina Krpana, OŠ Livada, Center Iris) ter predstavniki Univerze za tretje življenjsko obdobje. Tako da je skupno število obiskovalcev današnjega dogodka preseglo 100 udeležencev.

Na dogodku, ki je trajal od 10.00 do 13.00 ure so obiskovalci spoznavali življenje in delo slepih na 3 vsebinskih otočkih. Na prvem so spoznavali slepoto in praktično izkusili uporabo slepe palice s pomočjo simulacijskih očal za slepoto. Na drugem so spoznali kako Knjižnica za slepe, slabovidne in druge osebe z motnjami branja pripravlja prilagojene knjige v zvoku, brajici, povečanem in črnem tisku. Na tretjem otočku pa je ves čas potekalo maratonsko branje del Primoža Suhodolčana iz brajevih knjig in na brajevi vrstici.

Branje brajice smo ob 11.00 uri prekinil zaradi obiska Primoža Suhodolčana, ki je prisotnim otrokom osebno predstavil sebe, svoje literarne junake in vrsto prigod, ki so se zgodile tako njemu kot tudi literarnim junakom.

Obiskovalce je kratko nagovoril tudi predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in se jim zahvalil za obisk ob tako pomembnem dogodku za slepe in slabovidne.

branje knjige Primoža Suhadolčana v brajicizvočni studio kssNagovor predsednika ZDSSS Mateja Žnuderla prireditveni prostor ZDSSSPrimož Suhodolčan

 


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam