24.12. 2019

LETU 2020 NAPROTI

V decembru smo praznično vznemirjeni in v prijetnem pričakovanju povsem novega leta.

Za nas velja ta trditev še posebno, saj smo v triletju stotih obletnic pomembnih dogodkov za slepe in slabovidne in pričakujemo še zadnje leto tega obdobja.

V mislih imam lansko stoletnico Knjižnjice Minke Skaberne, letos je enako obletnico praznoval Center Iris, naslednje leto pa bomo na naši Zvezi obeležili stoletnico samoorganiziranosti slepih, saj so slepi ustanovili Podporno društvo slepih 7. novembra 1920. Ob tem visokem jubileju bomo pripravili različne dogodke, na katere ste vabljeni v čim večjem številu tudi Vi z Vašimi svojci in prijatelji.

Pred prihodom novega leta pa se kratko ozrimo v minevajočega. Najpomembnejši zakon, ki je začel veljati, je gotovo zakon o osebni asistenci. Naši člani večinoma uspejo preseči spodnji prag, a ostala je neprijetna višina prispevka uporabnika, ki je po našem mnenju nesorazmerno velika v primerjavi z ostalimi upravičenci. Še posebno velja to za koristnike komunikacijskega dodatka, ki bi za večino naših članov bil zelo zanimiva pravica, a le ob ustreznem deležu lastnega plačila. Za odpravo teh anomalij si bomo prizadevali tudi v prihodnje.

Letos je 70-letnico ustanovitve proslavilo še zadnje MDSS, to je Ljubljansko. S tem smo zaokrožili obletnice lokalnih društev, ki so za večino članov veliko pomembnejše od same Zveze, saj jim nudijo več neposrednih uslug.

V letu 2019 nam Republike Slovenije ni uspelo prepričati, naj nam vrne odvzeta zemljišča na Okroglem, zato upam, da nam bo to uspelo v prihajajočem prazničnem letu.
Na naši Zvezi si želimo najti tudi dolgoročno prostorsko rešitev KSS ter še nekaterih drugih težav.

Na osebni ravni pa želim veliko dobrih rešitev  vsem slepim in slabovidnim, njihovim svojcem in prijateljem, vsem delavcem naše Zveze in društev, seveda pa tudi vsem drugim posameznikom s posluhom za težave drugih.

Vsem veliko sreče v prihajajočem 2020 in v tem letu mnogokrat nasvidenje.

Matej Žnuderl, predsednik ZDSSS


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam