23.11. 2019

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije z veseljem pozdravljamo »plebiscitarno« odločitev poslank in poslancev v okviru četrtkovega nočnega glasovanja na 13. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije dne 21.11.2019, ko so predstavniki ljudstva vseh parlamentarnih strank z 89 glasovi ZA potrdili Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka. S tem je bila popravljena krivica do slepih in slabovidnih otrok, ki se je vlekla vse od začetka leta 2003 dalje.

Zahvala pa ne gre samo poslancem, strankam ampak tudi Varuhu človekovih pravic, ki je že pred več kot 4 leti opozarjal na odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je nato romala globoko v predale. Tukaj pa je tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, ki je pred enim letom v začetku svojega mandata v času božičnih praznikov imela posluh za težave staršev slepih in slabovidnih otrok ter je prioritetno naložila strokovnim službam ministrstva, da pričnejo pripravljati zakonodajo, ki je v četrtek bila sprejeta in omogoča izvajanje poprave krivic. Zahvala pa gre tudi poslanki Evi Irgl, ki je kot predsednica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Državnega zbora RS prisluhnila staršem slepih in slabovidnih otrok ter s soglasno sprejetimi sklepi na dveh sejah komisije pripomogla k nastanku in sprejetju tega zakona.

Predvsem pa moramo izreči zahvalo in priznati herojski pogum vsem staršem, ki ste vztrajali ne glede na temne dneve, težke mesece in skoraj neskončna leta, ko ni bilo nobene luči na obzorju ter ste doživljali krivico za krivico v negativnih odločbah, zanikanju pravic, rubežih in tudi osebnih stečajih. Vztrajali ste in dočakali svojo pravico.

Čestitamo.

 


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam