17.5. 2019

Evropska zveza slepih (EBU) je ob prihajajočih volitvah za evropske poslance izdala brošuro s priporočili za državne in občinske volilne komisije, s čimer želijo slepim in slabovidnim zagotoviti neodvisno in tajno glasovanje na volitvah. Pripravili so tudi videoposnetek, ki prikazuje ovire, s katerimi se slepi in slabovidni soočajo na volitvah, in poudarja, da vsak glas šteje.

»30 milijonov slepih in slabovidnih Evropejcev ima pravico do neodvisnega in tajnega glasovanja tako kot vsak od nas,« pravi predsednik EBU Wolfgang Angermann. »Potrebujemo dobro volilno zakonodajo in zanesljivo implementacijo, da bo pravica do prilagojenega glasovanja postala realnost.« Glasovnice slepim in slabovidnim volivcem običajno niso prilagojene. Za volitve, dostopne ljudem z okvaro vida, ki bodo v skladu s Konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov, so potrebni tehnični pripomočki, prilagojeno glasovanje in druge alternativne metode glasovanja.

Brošura in videoposnetek sta doslej zadnja izdelka projekta AVA (Accessible Voting Awareness-Raising), ki ga izvaja EBU. Namen projekta je omogočiti slepim in slabovidnim dostopnejše glasovanje. Oba dopolnjujeta poročilo omenjenega projekta, objavljeno novembra 2018, ki na enem mestu predstavlja dobre prakse po vsej Evropi in ključne smernice, ki temeljijo na analizi petih volilnih metod za slepe in slabovidne: glasovanje z asistentom, glasovanje s taktilnimi pripomočki, glasovanje po elektronski pošti, predčasno glasovanje in elektronsko glasovanje.

Slepi in slabovidni se bodo na evropskih volitvah, ki bodo potekale od 23. do 26. maja 2019, srečevali z različnimi ovirami. EBU zato v svoji izjavi ob evropskih volitvah poziva Evropsko unijo, naj evropske volitve z možnostjo prilagojenega glasovanja postanejo standard.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam