18.12. 2017

»Samo 5 minut«. »Samo na banko skočim«. »Saj imam prižgane vse štiri smerokaze«. »Invalidsko kartico sem danes posodil/-a babici«. Izgovorov za neupravičeno parkiranje na mestih, rezerviranih za invalide, je še mnogo več. Partnerji kampanje »PARKIRAJ IZGOVORE DRUGAM. Ne na mesta, rezervirana za invalide« so na podlagi resničnih izgovorov tistih, ki neupravičeno parkirajo na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide, pripravili ozaveščevalni videospot, s katerim na hudomušen, a obenem poučen način pokažejo, da izgovori za to dejanje ne zdržijo racionalne presoje in preprosto niso opravičljivi.

Video je dostopen na naslovu: https://youtu.be/RW49m-OqskE

Glavno vlogo v videu ima znani TV voditelj Jože Robežnik, ki pokaže na notranji boj v človeku. Boj med racionalnim in odgovornim delom osebnosti, ki razlikuje med dobrim in slabi ter razume, da na parkirnem mestu, rezerviranem za invalide, ne moremo neupravičeno parkirati. Njegova druga vloga je čisto nasprotje – prikazan je kot ”hudiček”, ki voznika z izgovori nagovarja, da naj vseeno parkira na parkirnem mestu za invalide. Kljub skušnjavi zmaga racionalno razmišljanje, ki ga podkrepi še dejstvo, da se na to parkirno mesto pripelje oseba, ki ga dejansko potrebuje – invalid na vozičku.

Video je del ozaveščevalne kampanje, ki jo skupaj pripravljajo Fakulteta za varnostne vede, Univerza v Mariboru, Javna agencija RS za varnost prometa in Mestna občina Ljubljana. V okviru kampanje se odvijajo različne aktivnosti, namenjene predvsem ozaveščanju širše javnosti o neupravičenosti in posledicah parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide.

Spletno mesto projekta:
www.parkiraj-izgovore.si