07.6. 2017

V soboto, 3.6.2017 je v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih potekalo 26. državno tekmovanja v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju za slepe in slabovidne.

Tekmovalo se je v treh kategorijah: V prvi kategoriji so tekmovali trije člani in članica, ki so se učili brajice v katerikoli redni šoli za slepe – v času rednega izobraževanja in sicer iz MDSS Murska Sobota, Maribor, Celje in Ptuj. Prvo mesto je zasedel Andrej Kukovec, drugi je bil Sebastijan Kamenik, tretja je bila Suzana Gačnik, četrti pa Silvo Malek.

V drugi kategoriji je bila prijavljena tekmovalka Darja Ter iz MDSS Maribor. To je kategorija, kjer  tekmujejo tisti, ki so se naučili brajice v okviru izvajanja programa socialne rehabilitacije in na drugih tečajih – po koncu rednega šolanja.

V tretji kategoriji sta tekmovali tekmovalki, ki sta usposobljeni za branje in pisanje s pomočjo računalniške opreme (računalniške tipkovnice in brajeve vrstice), ne glede na to, kje so se naučile brajice in sicer  je prvo mesto zasedla Silva Pregl iz MDSS Ptuj, drugo pa Irena Mihelj iz MDSS Nova Gorica.

Vsak tekmovalec oz. tekmovalka iz vseh skupin je bral 2-minutni leposlovni tekst v brajici. Nato je pisal krajši leposlovni tekst po nareku na brajev pisalni stroj, ali na računalniško tipkovnico.

Tekmovanje si je prišla ogledat tudi pesnica, prevajalka, keramičarka Ifigenija Simonović, predsednica PEN a. Predstavila je pesnika Saamirja Abdulaha Sayegh iraškega pesnika, novinarja in prevajalca, borca za človekove pravice, ki od februarja 2016 pod mednarodno zaščito prebiva v Ljubljani. Njegovo poezijo iz pesniške zbirke Tavajoči popotnik v njenem prevodu so letos brali tekmovalci.

 

 


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam