21.3. 2017

Obveščamo vas, da bodo novi bankovci za 50 € povsod v evroobmočju prišli v obtok 4. aprila 2017. To je že četrti bankovec iz serije Evropa in bo enako kot bankovci za 5 €, 10 € in 20 € imel več novih zaščitnih elementov. Bankovci iz serije Evropa imajo v vodnem znaku in hologramu portret Evrope iz grške mitologije, po kateri se imenuje naša celina. Novi bankovec za 50 € bo imel še novo, dodatno, inovativno zaščito, t.i. “Portretno okence” v hologramu (podobno kot že novi bankovec za 20 €).

Nova serija bankovcev se uvaja postopno, v naraščajočem vrstnem redu v obdobju več let. Novi bankovec za 5 € je bil uveden leta 2013, novi bankovec za 10 € mu je sledil septembra 2014, leta 2015 je bil izdan novi bankovec za 20 €, letos 4. aprila pa izide še novih 50 €. Nominalne vrednosti evrobankovcev iz serije Evropa bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 €. Bankovca za 500 € v novi seriji Evropa ne bo, o čemer je bila javnost že obveščena. Nova serija ima enako oblikovno podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija. Po uvedbi serije Evropa bodo v obtoku evrobankovci iz obeh serij. Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo (predvidoma po uvedbi vseh šestih bankovcev serije Evropa). Datum prenehanja veljave bo objavljen daleč v naprej, bankovci prve serije pa bodo vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo. Več informacij o seriji Evropa je na voljo na spletnih straneh http://www.ecb.int/euro/banknotes/europa/html/index.sl.html in www.noviobrazeura.eu, ki je v celoti posvečena evrobankovcem in evrokovancem.

Na evrobankovcih iz serije Evropa bo številka vrednosti na sprednji strani bankovca velika in odebeljena ter v reliefnem tisku, ki se ga lahko otipa. Izrazita glavna barva posameznih nominacij evrobankovcev je enaka kot pri prvi seriji (bankovec za 5 € je siv, za 10 € rdeč, za 20 € pa moder, za 50 € je oranžni bankovec, zeleni za 100 € in rumenorjavi za 200 €). Na ta način se lahko evrobankovce jasno razloči med seboj. Ta značilnost evrobankovcev bo v pomoč pri razlikovanju slabovidnim.

V pomoč pri razlikovanju posameznih nominacij evrobankovcev je tudi velikost posameznega bankovca. Poleg tega bodo na vseh nominacijah druge serije evrobankovcev, vključno z bankovcem za 50 €, kot že pri 20 €, 10 € in 5 € – reliefne oznake ob robu bankovcev.