07.12. 2015

Obveščamo vas, da bodo novi bankovci za 20 € povsod v evroobmočju v obtok prišli 25. novembra 2015. To je že tretji bankovec iz serije Evropa in bo enako kot bankovca za 5 € in 10 € imel več novih zaščitnih elementov. Bankovci iz serije Evropa imajo v vodnem znaku in hologramu portret Evrope iz grške mitologije, po kateri se imenuje naša celina. Novi bankovec za 20 € bo imel še novo, dodatno, inovativno zaščito, t.i. “Portretno okence” v hologramu.

Nova serija bankovcev se uvaja v naraščajočem vrstnem redu postopno v obdobju več let. Novi bankovec za 5 € je bil uveden leta 2013, novi bankovec za 10 € mu je sledil septembra 2014, letos bo izdan še novi bankovec za 20 €. Nominalne vrednosti evrobankovcev iz serije Evropa bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Nova serija ima enako oblikovno podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija. Po uvedbi serije Evropa bodo nekaj časa v obtoku evrobankovci iz obeh serij. Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo (predvidoma po uvedbi vseh sedmih bankovcev serije Evropa). Ta datum bo objavljen daleč v naprej. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo. Več informacij o seriji Evropa je na voljo na spletnih straneh http://www.ecb.int/euro/banknotes/europa/html/index.sl.html in www.noviobrazeura.eu , ki je v celoti posvečena evrobankovcem in evrokovancem.

Na evrobankovcih iz serije Evropa bo številka vrednosti na sprednji strani bankovca velika in odebeljena ter v reliefnem tisku, ki se ga lahko otipa. Izrazita glavna barva posameznih nominacij evrobankovcev je enaka kot pri prvi seriji (bankovec za 5 € je siv, za 10 € rdeč, za 20 € pa moder, sledijo oranžni bankovec za 50 €, zeleni za 100 €, rumenorjavi za 200 € in vijolični bankovec za 500 €). Na ta način se lahko evrobankovce jasno razloči med seboj. Ta značilnost evrobankovcev bo v pomoč pri razlikovanju slabovidnim.

V pomoč pri razlikovanju posameznih nominacij evrobankovcev je tudi velikost posameznega bankovca. Poleg tega bodo na vseh nominacijah druge serije evrobankovcev, vključno z bankovcem za 20 €, kot že pri 10 € in 5 € – reliefne oznake ob robu bankovcev.