17.4. 2015

Velenje, 17. april 2015 – Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih Knjižnici Velenje včeraj odprla razstavo z naslovom Svet drugačnih občutenj. Razstava potuje po izbranih slovenskih knjižnicah z namenom spoznavanja s tehničnimi pripomočki in gradivi, ki so dostopna slepim, slabovidnim in osebam z motnjami branja. Razstava hkrati na kratko, vendar zelo poučno, povzame zgodovino razvoja teh pripomočkov. Odprtje razstave je pospremil kulturni program z osrednjim gostom, novinarjem in TV voditeljem Jankom Šoparjem, ki je zbranim prebral svoje najljubše odlomke iz knjige Pod svobodnim soncem avtorja Frana Saleškega Finžgarja. Velenjska knjižnica je potujočo razstavo z veseljem gostila, saj so prav pred kratkim tudi sami pripravili in opremili bralni kotiček za slabovidne z lupami in posebnimi svetilkami.

Obiskovalci razstave Svet drugačnih občutenj so se seznanili z bogato zgodovino razvoja pripomočkov za branje, ki so jih slepi in slabovidni uporabljali v zgodovini. Od izuma pisave za slepe Louisa Brailla, brajice, do današnjih sodobnih tehnik branja je namreč zgodovina razvoja polna pomembnih mejnikov, ki so po zaslugi posameznikov ali skupin omogočili, da so se slepi in slabovidni s prilagojenimi pripomočki vključevali v družbo. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi knjige v brajici, spoznali različne lupe za povečavo, nove sodobne tehnologije zapisa besedil (DAISY) in druge tehnične pripomočke, ki olajšajo vsakodnevno življenje ljudi z okvaro vida.

»Knjižnico smo na novo lokacijo v Velenju pripeljali pred 10 leti, v zadnjih letih pa skušamo čim bolj aktivno vključiti različne ciljne skupine, med drugim tudi slepe in slabovidne. Zato smo kupili nekaj pripomočkov in uredili poseben kotiček za njih. Vsekakor bi si želeli tudi spodbude s strani slepih in slabovidnih, saj se bomo z veseljem odzvali na potrebe,« je dejal direktor Knjižnice Velenje Vlado Vrbič.

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje Edi Vodeb je še dodal:»Takšnih dogodkov je vedno premalo, zato smo slepi in slabovidni še posebej veseli, ko so namenjeni tudi nam. Hvala Knjižnici Velenje, da gosti to razstavo in želim si, da bi se srečali še večkrat.«

 

Knjiga Pod svobodnim soncem zaznamovala njegovo otroštvo

Osrednji gost odprtja razstave je bil Janko Šopar, novinar in TV voditelj, ki se je vabilu na dogodek z veseljem odzval. Ko je razmišljal, katero knjigo si naj izbere in zbranim prebere nekaj odlomkov, je izbral tisto, ki ga je najbolj zaznamovala v otroštvu, in sicer knjiga Pod svobodnim soncem. »To knjigo sem bral vsako poletje, ki sem ga preživel pri starih starših na kmetiji. Sporočilo te knjige je močno aktualno še danes in menim, da bi jo vsak od nas moral še enkrat prebrati tudi v svoji odrasli dobi,« je dejal Šopar. Pravi, da zelo rad bere, pri knjigi pa najbolj privlači stil in način pisanja. Tako tudi po njegovem mnenju novinarskega poklica ne bi mogel opravljati, če ne bi veliko bral. Njegova želja v prihodnje pa je tudi, da bi enkrat napisal svojo knjigo.

Razstava Svet drugačnih občutenj je do sedaj gostovala že v Ribnici, na Bledu in v Grosupljem. Poleg Knjižnice Velenje bo v teh dneh razstava še na ogled v Knjižnici Nova vas v Mariboru.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam