15.4. 2015

Maribor, 15. april 2015 – Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih v Knjižnici Nova vas v Mariboru včeraj odprla razstavo z naslovom Svet drugačnih občutenj. Razstava se osredotoča na predstavitev tehničnih pripomočkov in gradiv, ki so dostopna slepim, slabovidnim in osebam z motnjami branja, hkrati pa na kratko, vendar zelo poučno, povzame zgodovino razvoja teh pripomočkov. Odprtje razstave je pospremil kulturni program z osrednjim gostom Tonetom Partljičem, ki je občinstvo nasmejal s svojimi značilnimi in hudomušnimi pripovedmi. Razstava bo v Mariborski knjižnici na ogled do začetka meseca maja v obratovalnem času knjižnice. 

Obiskovalci razstave so se seznanili z bogato zgodovino razvoja pripomočkov za branje, ki so jih slepi in slabovidni uporabljali v zgodovini. Od izuma pisave za slepe Louisa Brailla, brajice, do današnjih sodobnih tehnik branja je namreč zgodovina razvoja polna pomembnih mejnikov, ki so po zaslugi posameznikov ali skupin omogočili, da so se slepi in slabovidni s prilagojenimi pripomočki vključevali v družbo. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi knjige v brajici, spoznali različne lupe za povečavo, nove sodobne tehnologije zapisa besedil (DAISY) in druge tehnične pripomočke, ki olajšajo vsakodnevno življenje ljudi z okvaro vida.

»Veseli smo, da so slepi in slabovidni to razstavo pripeljali ravno v našo knjižnico. Tako z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije kot z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih iz Maribora redno sodelujemo in tudi gostovanje te razstave je plod našega sodelovanja. Naj bo tako uspešno in predvsem poučno še naprej,« je dejala mag. Barbara Kovář, namestnica direktorice Mariborske knjižnice. Predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ivanka Kotnik pa je še dodala: »Prek tovrstnih dogodkov in razstav se srečujeta splošno in posebno. S tem, ko smo razstavo pripeljali v splošno knjižnico, smo naredili veliko za našo prepoznavnost, obenem pa tudi mi spoznavamo mrežo splošnih knjižnic, katere del si želimo biti. Naj se to povezovanje še nadaljuje in bogati

»Jaz nisem čisto nič drugačen kot vi.«

Tone Partljič z belo palico v roki Osrednji gost odprtja razstave je bil Tone Partljič, pisatelj, učitelj, nekdanji politik, ki pa sam zase pravi, da je v največji meri komediograf. Kljub svoji večni dobri volji in pripravljenosti za deljenje hudomušnih zgodb je Tone obiskovalcem, med katerimi so bili tudi slepi in slabovidni, zaupal, da ni prav nič drugačen od njih. »Tudi jaz imam svoje strahove in skrbi v življenju, le z vidom še nimam prevelikih težav. Zato se ne razlikujemo prav veliko, kar moramo tudi večkrat poudariti,« je še dodal. Kot odličen pripovedovalec zgodb je obiskovalce s svojimi prigodami iz življenja in iz svojih knjig obiskovalce večkrat nasmejal in s tem simbolno odprl razstavo.

 
Razstava Svet drugačnih občutenj je do sedaj gostovala že v Ribnici, na Bledu in v Grosupljem. Poleg Maribora bo v teh dneh na ogled še v Knjižnici Velenje.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam