24.9. 2013

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije se je kot partnerska organizacija v mednarodnem projektu Alice udeležila AAL Foruma, ki je med 24. in 26. septembrom 2013 potekal v kraju Norrköping, na Švedskem.

AAL JP Forum je letni dogodek istoimenskega programa – AAL JP (Ambient Assisted Living Joint Programme) in posamezne partnerske države, kot gostiteljice. Združenje AAL JP spodbuja in sofinancira projektne rešitve s področja pomoči starejšim osebam pri samostojnem življenju in rešitve s področja okolja. Tudi tokratni namen foruma je bila podpora aktualnim projektom, krepitev aktivnega udejstvovanja različnih skupnosti in zagotavljanje možnosti za razpravo, inovacije, razvoj in ozaveščanje.

Projekt Alice je bil predstavljen v okviru dela A6, ki je bil posvečen rešitvam s področja izboljševanja mobilnosti za starejše z uporabo sodobnih, informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Končni produkt projekta je sistem elektronske navigacije z detekcijo in prepoznavo ovir na vnaprej označeni poti. Slepa ali slabovidna oseba bo lahko s pomočjo pametnega telefona ali tabličnega računalnika uporabljala zemljevid določene poti (npr. od Name do Mestne hiše v Ljubljani), na kateri bodo označene ovire ali interesne točke, ki bi posameznika utegnile zanimati. Uporabnik bo informacijo o oviri (npr. količku) prejel preko posebnega, govornega vmesnika in se tako varno izognil oviri in s tem morebitnemu padcu ali poškodbi.

Zaradi rešitev, ki bo lahko kmalu postala realnost, je projekt Alice vzbudil precejšnje zanimanja in prejel tudi močna podporo s strani občinstva.

Projekt je predstavila Polona Car.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam