01.6. 2012

Od 4. do 10. junija Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) obeležuje teden slepih. Slepi, slabovidni in videči se skupaj trudimo za boljše življenje.

Od 4. do 10. junija Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) obeležuje teden slepih. Ob tej priložnosti na lokalni in državni ravni pripravljajo vrsto dejavnosti, s katerimi želijo ZDSSS in medobčinska društva nagovoriti svoje člane in jim pomagati, obenem pa tudi videčim sporočiti, da so slepi in slabovidni enakopraven del družbe, ki pa zaradi slepote in slabovidnosti potrebujejo dodatno pozornost in podporo.

Predsednik ZDSSS Tomaž Wraber je svoje misli ob začetku tedna slepih strnil v poslanico: »Z vidom pridobimo več kot 80 odstotkov informacij o svojem okolju. Z njim prepoznamo poteze ljubljenih, prepoznavamo svojo bližnjo in daljno okolico. Z njim opazimo podrobnosti v neposredni bližini, predmete, ki so malo bolj oddaljeni od nas, vid pa lahko seže tudi kilometre daleč ali celo v vesoljsko neskončnost. Z njim občudujemo naravo ali slike, ki jih je naslikal človek, z njim beremo. Zato je vid eno najbolj čudovitih človekovih čutil. A običajno se tega zavemo šele takrat, ko ga izgubimo. Prav branje, ki je ena najbolj kompleksnih sposobnosti vida, je ob njegovem pešanju med prvimi ogroženo. A branje ne pomeni le prebiranje zgodb ali pisem, pomeni tudi našo vsakodnevno nujo, ko moramo prebrati obvestilo na ulici, ime na hišnem zvoncu ali navodila za jemanje zdravil. Izguba vida pa ogrozi tudi bolj preprosta opravila, kot je denimo prečkanje ceste na križišču, kaj šele na krožišču, ki jih je pri nas vsak dan več.

Torej, ob tednu slepih želimo sporočiti, da je vid nekaj izjemno dragocenega, na kar je treba paziti. Če pa vida ni mogoče ohraniti, je treba tistemu, ki ga je deloma, ali v celoti izgubil, nujno pomagati. Najprej s celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih, ki je uzakonjena že od leta 2008, pa je še vedno ni mogoče uveljaviti. Novi minister za zdravje dr. Tomaž Gantar nam pri tem obljublja podporo in iskreno upamo, da ne bo ostalo zgolj pri obljubah. Marsikaj pa je moč storiti tudi na drugi strani: tako zunanje kot notranje javne površine se da prilagoditi tako, da omogočajo samostojno gibanje tudi slepim. In nazadnje, videči, slepi in slabovidni se moramo skupaj potruditi, pa bomo skupaj živeli lepše in prijetneje.«

Z zavezanimi očmi skozi krožišče
V tednu slepih v okviru ZDSSS in medobčinskih društev pripravljajo številne dejavnosti, ki so namenjene tako članom društev kot tudi drugi javnosti. Na državni ravni se je ZDSSS v sodelovanju z Zvezo Lions klubov Slovenije, Distrikt 129, odločila, da v tednu slepih poudari dva dogodka. Prvi bo 11. junija opoldne na krožišču ob ljubljanskih Žalah, kjer bodo člani organizacije Lions s pokritimi očmi v družbi slepih in slabovidnih pokazali, kako zapleteno je slepim prečkati cesto. Dogodku se bo pridružil tudi predstavnik slovenske policije, vabljeni pa so tudi drugi, ki se želijo za trenutek postaviti v kožo slepih in slabovidnih. ZDSSS bo istega dne pripravila tudi tekmo v golbalu (igra z zvenečo žogo) z ekipo Lions, na kateri bodo javnosti predstavili lepšo in predvsem bolj zabavno plat svojega življenja.

• Od 30. maja do 2. junija 2012 je na kegljišču Golovec v Celju potekalo 13. evropsko prvenstvo v kegljanju za slepe in slabovidne v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja. Naši kegljači so pod vodstvom glavne trenerke Andreje Razlag in njene pomočnice Silve Razlag osvojili deset medalj. Tri od teh so zlate: Jakob Vodušek posamezno in kombinacija B2 ter Marjan Žalar posamezno B3, dve srebrni: Tomaž Furlan posamezno B2 in Marjan Žalar kombinacija B3 ter 5 bronastih: ženska ekipa (Karmen Vogrič, Danica Padežnik, Marija Fras), mešana ekipa MIX Tandem B2 (Danica Padežnik, Tomaž Furlan) in B3 (Marija Fras, Marjan Žalar), Marija Fras posamezno in kombinacija B3. Čestitamo! Več o tem …

DEJAVNOSTI V TEDNU SLEPIH V OKVIRU ZDSSS IN MEDOBČINSKIH DRUŠTEV

Dejavnosti ZDSSS
• 11. junija ob 12. uri pripravljamo hojo s pokritimi očmi in belo palico po krožišču pri Žalah, kjer bodo sodelovali člani vodstva Lions klubov, Distrikt 129 in slepi in slabovidni člani ZDSSS.
• 11. junija ob 15. uri na Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana na Langusovi 8 pripravljamo tekmo v golbalu med člani ZDSSS in predstavniki Lions klubov ter med člani ZDSSS in predstavniki novinarjev.

Dejavnosti po medobčinskih društvih

MDSS Koper
• 6. junija ob 12.30 bodo na sedežu društva (Repičeva 4) člani Lions Klubov z obalno-kraškega območja podarili sredstva za nakup tandemskih koles, obenem pa bo član društva Aleksander Novak predstavil izid svoje prve plošče.

MDSS Celje
• 4. junija ob 14. uri na sedežu MDSS Celje komisija za aktivnost žena pripravlja predavanje gobarskega strokovnjaka o vrstah gob, njihovi uporabi v vsakdanjem življenju in zdravilstvu. Trenutno rastoče vrste gob bodo slepim na ogled po tiflo metodi. Za vse prisotne pa bodo članice v kuharski delavnici pripravile pokušino jedi iz gob.
• 25. maja so v KUD Trnovlje na gledališki predstavi podelili računalnik s programsko opremo za povečavo svojemu članu Gašperju Kušerju, učencu 4. razreda OŠ Vitanje.

MDSS Kranj
• 2. junija bo na Okroglem pri Kranju potekalo tradicionalno srečanje slepih in slabovidnih celotne Gorenjske ter njihovih prijateljev in svojcev. Srečanje ima poleg zabavnega tudi kulturni značaj. Na srečanju bo podjetje Diopta iz Ljubljane predstavilo tehnične pripomočke za slepe in slabovidne.

MDSS Ljubljana
• 5. junija na sedežu društva (Jamova 5) pripravljajo srečanje skupine za samopomoč. Kot je že v navadi ob tej priložnosti, pripravljajo piknik. Srečanje vseh svojih članov so imeli 26. maja na Okroglem pri Kranju.

MDSS Maribor
• 1. junija ob 19. uri bo v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30) potekalo odprtje fotografske razstave stereOTIP. Namen razstave je opozoriti na nepredstavljive zmožnosti slepih in slabovidnih, ki si pogumno prizadevajo za polno vključevanje v družbo na vseh področjih življenja. Ob odprtju bo tudi krajši glasbeno kulturni program slepih in slabovidnih avtorjev.
• V prostorih društva (Gospejna 11) imajo do 17. julija odprto razstavo Radovedni prstki, ki je na ogled v času uradnih ur: vsak ponedeljek in sredo od 8. do 12. ure in četrtek od 15. do 17. ure. Razstavo so pripravili študenti Pedagoške fakultete Koper v okviru magistrskega študija programa 2. stopnje »Inkluzivna pedagogika« pod mentorstvom dr. Aksinje Kermauner. Izdelali so vrsto specialnih prilagojenih igrač, družabnih iger in drugih pripomočkov (kot npr. reliefne makete in podobno) za slepe in slabovidne otroke ter jih postavili na ogled ob tednu Pedagoške fakultete.

MDSS Murska Sobota
• od 7. junija do 10. junija bodo izvajali posebne socialne programe v domu oddiha ZDSSS na Okroglem pri Kranju. Sodelovali bodo strokovnjaki z različnih področij dela s slepimi in slabovidnimi: tiflopedagog, socialni delavec, defektolog. Ljudje z okvaro vida bodo osvajali veščine orientacije in mobilnosti, se usposabljali za uporabo tehničnih pripomočkov in imeli psiho socialno obravnavo.

MDSS Nova Gorica
• 9. junij ob 9. uri bodo imeli člani društva v Fiesi delavnico potapljanja,;
• 11. 6. ob 10. uri bodo člani obiskali kobilarno v Lipici.
• 16. junija ob 14. uri v Zavodu Gozd na Lokvah pripravljajo zeliščno delavnico

MDSS Novo mesto
• 23. maja 2012 so v Brežicah v okviru projekta Hočemo, znamo, zmoremo, predstavili delo in dosežke slepih in slabovidnih svojega društva in hkrati javnosti predstavili slepoto in slabovidnost.

MDSS Ptuj
• 4. junija bodo člani nastopili v 2. krogu regijskega tekmovanja v vrtnem kegljanju, ki bo v Mariboru ob 15. uri;
• 5. in 6. junija bodo potekali treningi v vrtnem kegljanju z družabnim srečanjem na kegljišču društva Dravska ul. 18, Ptuj, od 14. do 17. ure;
• 9. junija bo ob 9. uri začetek posebnega socialnega programa v domu oddiha ZDSSS Izola. Program je namenjen starejšim osebam z okvaro vida, kasneje oslepelim in družinskim članom.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS




Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam