01.5. 2012

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite sta v Izoli pripravila že 8. mednarodni turnir v golbalu. Sodelovalo je 9 reprezentanc s štirih celin, ki so se med seboj pomerile v pripravah pred letošnjimi paraolimpijskimi igrami v Londonu. Turnir je potekal v petek, 18. 5., ter v soboto, 19. 5., v dvoranah Livade in na Kraški ulici.

Vrstni red:

IRAN 1. mesto

ŠVEDSKA 2. mesto

FINSKA 3. mesto

SLOVENIJA 4. mesto

NEMČIJA 5. mesto

IRAK 6. mesto

KANADA 7. mesto

ALŽIRIJA 8. mesto

MADŽARSKA 9. mesto

Izolski turnir sta zvezi prvič pripravili pred šestnajstimi leti in se je v tem času razvil v enega najkakovostnejših turnirjev na svetu. Dobro organizacijo hvalijo vse udeležene reprezentance. Na letošnjem turnirju bodo nastopile vrhunske ekipe iz Evrope, Severne Amerike, Azije in Afrike. O kakovosti turnirja priča tudi število prijavljenih ekip, zaradi katerega je bilo potrebno tekmovanje iz ene dvorane razširiti na dve.

Golbal je ekipni šport za slepe in slabovidne, ki je nastal leta 1946 z željo pomoči pri rehabilitaciji vojnih invalidov. V naslednjih desetletjih se je razvil v tekmovalni šport in je že od leta 1980 pomemben član paraolimpijske družine. Edinstven je tudi v primerjavi z drugimi športi invalidov, saj nima ekvivalenta, ki bi ga igrali videči in je s tem še globlje povezan z identiteto slepih in slabovidnih. Gre za dinamičen šport, ki zahteva odlično fizično pripravljenost, hkrati pa tudi sposobnost vrhunske orientacije, koordinacije gibov in reakcij, povezanost s soigralci, ki jih seveda ne moreš videti, itd.

Tudi slovenski igralci golbala so v samem vrhu že od osamosvojitve naprej, saj so v svoji zgodovini že postali tako svetovni kot evropski prvaki, kar štirikrat pa so nastopili tudi na paraolimpijskih igrah.

Sam turnir v Izoli veliko pripomore tudi k nadaljnjemu razvoju in prepoznavnosti golbala v Sloveniji, pri čemer so zelo aktivni tudi slovenski Lions. Ti so pod pokroviteljstvom Zveze Lions klubov Distrikta 129 Slovenija v organizaciji Lions kluba Sežana izvedli tudi akcijo “Zveneča žoga” v kateri zbirajo sredstva za podporo golbalu. Poleg njih pa so pomagali številni donatorji, predvsem Pivovarna Union in Tiskarna Silveco.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam