01.3. 2011

V letu 2011 bo Televizija Slovenija pripravila več filmov, ki bodo prilagojeni za slepe in slabovidne gledalke in gledalce. Prejšnji mesec smo z zvočnim opisom opremili film Piran/Pirano. Opis je pripravila Lidija Hartman, za del pogovorov, ki je potekal v italijanskem in bosanskem jeziku pa sta poskrbela Renato Horvat in Aleksander Golja.
25. maja bomo na 1. programu Televizije Slovenija premierno predvajali film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. Film bo na sporedu ob 20. uri. Zanj je zvočni opis pripravil radijski kolega Igor Velše.

V mesecu juniju bo na vrsti film Poletje v školjki. Prvi del bo na sporedu 12., drugi pa 19. junija na 1. programu TV Slovenija. Za zvočni opis je poskrbela Maja Šumej.

V Zavodu RTV Slovenija si prizadevamo, da bi našli kar najprimernejšo tehnično rešitev za predvajanje filmov z zvočnim opisom za slepe in slabovidne. Žal pa na tem področju znotraj Evropske Radiodifuzne Unije ni enotnega standarda, tako kot se je uveljavil za predvajanje podnapisov za gluhe in naglušne, kar pomeni da posamezne televizijske hiše uporabljajo različne tehnične poti. Tam, kjer večina uporabnikov sprejema televizijski signal prek prizemeljskega sistema oddajnikov, lahko ponudnik programov uporabi lastno mrežo oddajnikov in digitalnih sprejemnikov, kar je najbolj ugodno za obe strani. Nekatere televizijske hiše, ki oddajajo zvok v stereo tehniki, lahko uporabijo en kanal za predvajanje soundtracka, drugega pa za zvočni komentar. Ker teh možnosti Televizija Slovenija nima, smo se odločili, da za posredovanje zvočnega opisa uporabimo srednjevalovni oddajnik Radia Slovenija, tako kot to počno v sosednji Italiji. Zavedamo se, da ta rešitev ni najbolj prijazna do uporabnikov, saj morajo ti na svojih sprejemnikih poiskati srednjevalovno področje in frekvenco svoje radijske postaje (v primeru Radia Slovenija 918 KHz), in da kakovost signala ni na pričakovani ravni, vendar ta hip nimamo primernejše rešitve.
Zavod RTV Slovenija bi rad dvignil kakovost svoje ponudbe in povečal število oddaj, ki bodo prilagojene za slepe in slabovidne gledalke in gledalce. S širšim naborom sodelavk in sodelavcev, ki pripravijo zvočni opis, skušamo zadovoljiti pričakovanja uporabnic in uporabnikov in ustreči različnim okusom. Hkrati iščemo primernejšo tehnično rešitev, ki bo uporabnikom dostopna neodvisno od načina sprejema televizijskega signala (prizemeljska mreža, kabelski ponudniki ali IP televizija). V tem času prosimo za razumevanje. Veseli bomo Vaših komentarjev in pobud, ki nam bodo omogočile, da prizadevanja kar najbolje uskladimo z željami uporabnikov.

To jesen načrtujemo obisk Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, kjer bi se radi srečali z njenimi člani, skupaj poslušali odlomke iz različnih filmov in v pogovoru skušali poiskati najprimernejši način in pravo mero za opisovanje dogajanja na malem zaslonu.

Za vsa dodatna pojasnila in mnenja Vam je na voljo Marko Prpič, ki ga dobite na telefonski številki 01 475 4699 ali po elektronski pošti (marko.prpic@rtvslo.si ).


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam