29.11. 2018

Bralna kultura v Sloveniji je v zadnjih letih precej padla in Slovenci v povprečju preberemo le eno knjigo na leto, kar nas uvršča pod evropsko povprečje. Podatki Evropske komisije namreč kažejo, da približno 68 odstotkov Evropejcev v enem letu prebere vsaj eno knjigo. V želji ohranjati slovenski jezik in kulturo branja so se v A1 Slovenija posvetili širjenju pisane besede med uporabniki vseh generacij in različnih skupin prebivalstva. Branju bo posvečena tudi letošnja novoletna donacija, ki jo bodo poklonili Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) za obogatitev nabora literarnih del v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne (KSSMS) v prilagojeni tehniki za slepe in slabovidne.

»V A1 posvečamo pozornost vsem generacijam naših uporabnikov. Zanje vedno iščemo nove, inovativne rešitve, ki jim bogatijo izkušnje dela, življenja in zabave. Ob letošnji 100. obletnici Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne smo želeli posebno pozornost posvetiti njenim več kot 2.100 članom in jim pomagati pri dostopanju do različnih knjižnih del v prilagojeni tehniki za dostop slepim in slabovidnim. Z donacijo 9.500 € bodo iz tiskane v zvočno obliko lahko pretvorili približno 40 knjig, s čimer se bo število novih zvočnih gradiv v knjižnici v prihajajočem letu povečalo za skoraj petino,« je dejal Lovro Peterlin, managing direktor A1 Slovenija.

Predaja donacej podjetja A1 Slovenija ZDSSS. Na sliki predstavnika ZDSSS Štefan Kušar in Matej Žnuderl ter predstavnik A1,Lovro Peterlin

V A1 z Lahkonočnicami, zbirko slovenskih zvočnih pravljic, kulturo branja preko starostnikov in staršev širijo tudi med najmlajšimi. K branju bodo ob prehodu v novo leto spodbudili tudi svoje poslovne partnerje, in sicer z izvirnim rokovnikom, ki bo hkrati zbirka kratkih zgodb različnih slovenskih avtorjev. Ob visokem jubileju KSSMS so se odločili pomagati tudi njenim uporabnikom, in sicer z donacijo sredstev, ki bi jih sicer v A1 namenili za nakup poslovnih daril.

Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl je ob predaji donacije povedal: »Knjižnica slepim in slabovidnim predstavlja ključen stik z leposlovnimi deli in strokovno literaturo. Ocenjujemo, da je v Sloveniji od osem do deset tisoč ljudi srečuje s hudo okvaro vida, z resnejšimi okvarami pa celo od 30 do 40 tisoč ljudi. Načrtujemo, da bomo v letu 2019 v zvočno obliko pretvorili preko 200 novih knjižnih del in donacija nam bo pri uresničitvi tega cilja v veliko pomoč, saj so stroški zares veliki. Gre za izjemno gesto.«

Branje nas bogati in izobražuje, zato moramo ohranjati bralne navade in pisano besedo približati vsem. Ne glede na nosilec in ne glede na posameznikove zmožnosti in ovire, saj štejeta le želja in vztrajnost. Kot pravi napis ob vhodu v KSSMS, je edina tema, ki obstaja, neznanje.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam