12.9. 2022

V okviru projekta LETS se bodo slepi in slabovidni naučili jadrati

LETS (Feel the wind to fill the sails) je Erasmus+ projekt, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo s ciljem. Glavni cilj projekta je preko jadranja izboljšati samostojnost slepih in slabovidnih oseb ter jim predstaviti jadranje kot šport in kot možnost vključevanja v družbo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.

K projektu so poleg Zveze slepih in slabovidnih Slovenije pristopili še partnerji iz obeh držav:
Glavni nosilec projekta je društvo FairPlay, ki deluje od leta 2008. Društvo se ukvarja s približevanjem športa invalidom in marginalnim skupinam. Na področju učenja jadranja slepih in slabovidnih imajo dolgoletne izkušnje. AŠD Grmada je amaterska športna organizacija, ki se ukvarja z različnimi športnimi aktivnostmi. V zadnjih letih izvajajo izlete z jadrnico v Tržaškem zalivu. Navtično društvo Mornik sestavljajo skiperji, ki izvajajo tečaje jadranja ter jadralne izlete.

Športni tabor na Okroglem

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je v sklopu projekta med 26. in 28. avgustom 2022 na Okroglem pri Naklem izvedla športni tabor.
Glavni cilj tabora je bilo spoznavanje slepih in slabovidnih udeležencev ter inštruktorjev z različnimi športi in aktivnostmi, medsebojno spoznavanje, vzpostavitev zaupanja in medsebojnega razumevanja. Inštruktorji jadranja pa so dobili vpogled v svet slepih in si nabrali praktične izkušnje.
Tabora se je udeležilo 5 slepih in slabovidnih iz Slovenije, 4 slepi iz Italije, 7 inštruktorjev jadranja iz obeh držav ter 2 predstavnika ANIOMAP (Nacionalno združenje inštruktorjev za orientacijo in mobilnost Italije).

V soboto, 27.8.2022 so bile na vrsti Igre brez meja oz. športne igre. Udeleženci so bili razdeljeni v 4 ekipe, kjer so bili udeleženci dobro »premešani«, saj so bile ekipe sestavljene tako iz slepih in slabovidnih kot inštruktorjev jadranja iz obeh držav. Vsi udeleženci, tudi videči inštruktorji, so bili opremljeni z zatemnitvenimi očali, tako, da so bili enakovredni pri tekmovanju. Inštruktorji so tako dobili boljši vpogled v slepoto in neprecenljivo praktično izkušnjo kako funkcionirati v svetu teme.

Tekmovalci so se pomerili v petih zabavnih ekipnih igrah: potujoča zveneča žoga, dirka z zavoro, prenos žoge s hrbti v parih, pretakanje in prenašanje vode ter prosti meti na »koš«.

Udeleženci tabora LETS si podajajo koarec z vodo

Na taboru smo imeli tudi hitri tečaj prve pomoči, ki je potekal v Italijanskem in Slovenskem jeziku. Predstavljeni so bili temeljni postopki oživljanja ter oskrba poškodb. Tečaj, ki je bil prilagojen za slepe in slabovidne, je imel poudarek na oskrbi utopljencev in oskrbi poškodb, ki se lahko pripetijo med jadranjem. Udeleženci so se lahko preizkusili pri oživljanju lutke, predstavljena je bila tudi uporaba defibrilatorja.

Slepi udeleženec tabora LETS pri oživaljnju lutke Slepi udeleženec tabora LETS pri oživaljnju lutke

Sledila je predstavitev športa s katerim se večina slepih in slabovidnih še ni srečala: z lokostrelstvom. Najprej so bile na vrsti osnove, kako držati lok in kam namestiti puščico, nato se je lahko vsak ob pomoči inštruktorja preizkusil s streli na tarčo.

Lokostrelstvo na taboru LETS

Za inštruktorje jadranja je bil organiziran osvežitveni tečaj spremljanja slepih oseb.
Prvi dan se je zaključil z večerjo v temi, kjer so videči udeleženci s prevezami čez oči, poskušali ugotoviti kaj se nahaja na krožniku in kako se natoči pijačo v kozarec.

Drugi dan tabora so bili na vrsti športni turnirji. Ekipe so tekmovale med sabo v govorečem pikadu in nogometu oziroma streljanju prostih strelov na gol.
Sledila je še predstavitev igre showdown, ki jo slepi in slabovidni dobro poznajo, videči udeleženci pa so se prvič srečali z njo.
Ob zaključku tabora so bili razglašeni rezultati in podeljene praktične nagrade. Podeljena je bila tudi posebna nagrada za »najlepšo« belo palico.

Streljanje udeleženke tabora LETS na gol

Usposabljanje na jadrnicah

V nadaljnjih usposabljanjih v Italiji in Slovenij bodo slepi in slabovidni udeleženci spoznali osnove jadranja na manjših jadrnicah ter se nato preizkusili tudi na večjih.
Projekt LETS v okviru ERASMUS+ se bo zaključil z največjo jadralno regato v tem delu Evrope, Barcolano. Najboljši oziroma najbolj usposobljeni kandidati bodo svoje znanje preizkusili kot člani ekipe na tekmovalni jadrnici.

Več informacij o projektu: https://www.letsfeelthewind.eu/?lang=sl

Logotip LETS-jadranje Logotip Erasmus+

EU logo : funded by the EU. Projekt je financiran s strani EU komisije


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam