10.5. 2022

V vikendu od 6. do 8.5.2022 so se slepi in slabovidni zbrali v Domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v Izoli, kjer so z moderatorji igrali namizne družabne igre. Družabnih iger, ki bi bile popolnoma prilagojene za slepe in slabovidne na slovenskem trgu ni prav veliko, so težje dostopne in drage.
Kot alternativo klasičnim družabnim igram smo v sodelovanju s Samom in Jeleno Oleami predlagali nove igre, ki slepim in slabovidnim še niso poznane in jih prilagodili tako, da so jih lahko skupaj z videčimi enakovredno igrali. To pomeni, da smo igralne karte ali kartice označili z brajevo pisavo ali z večjimi napisi, figurice smo ločili glede na oblike, izdelali smo posebne žetone in ponekod prilagodili pravila gre. Za večjo motivacijo in zdravo tekmovalnost so igralce na vsakem omizju spodbujali moderatorji.
Gostja srečanja je bila inkluzivna pedagoginja Ina Sulič, ki nam je predstavila tipanke in igrače za osebe z okvaro vida, ki jih izdelujejo na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il Vecchio v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem ter z Zavodom za prestajanje kazni zapora Koper.

S pomočjo Mladinskega sveta Slovenije, ki nas je v okviru projekta Poveži in Reaktiviraj skupnost finančno podprl, smo na srečanje povabili tudi Stand up komika Marka Žerjala, ki nam je večer popestril s smehom.
Dogodek je bil med udeleženci dobro sprejet zaradi zanimivih iger in sproščenega druženja ter dober primer večgeneracijskega sodelovanja.

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije želimo prilagoditi še več družabnih iger, ki jih bomo igrali na naših aktivnosti, našim članom pa bomo pomagali z nasveti in jih spodbujali, da se tudi sami lotijo prilagajanja iger za domačo uporabo.

O vikendu igranja namiznih družabnih iger bomo govorili na Petkovi Zoom kavici, ki bo v petek, 13.5.2022 ob 10:00 uri. Najdete jo na povezavi
https://zoom.us/j/6624903847?pwd=YkF0Wk9YODVRUGh2UnplNTgzc3VCQT09
Meeting ID: 662 490 3847 Passcode: 917593

Družabna igra Cash'n Guns, prilagojena tudi za slepe in slabovidne

Družabna igra Cash’n Guns, prilagojena tudi za slepe in slabovidne


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam