24.9. 2014

Počitniško varstvo

Prispevati želimo k boljši vključenosti slepih in slabovidnih otrok v domače okolje. Zato načrtujemo, da bi v času jesenskih počitnic organizirali dnevno varstvo za šolajoče slepe in slabovidne otroke in njihove sorojence v Ljubljani in Mariboru. Počitniško varstvo bi potekalo od 27. do 30.10.2014 od 8. do 16. ure. V počitniško varstvo lahko sprejmemo 6 slepih in slabovidnih otrok.

Jesenski tabor za mlade

Na tabor vabimo mlade slepe in slabovidne stare med 18. in 30. let, ki so pripravljeni sprejeti nove izzive in se preizkušati pri različnih športnih, ustvarjalnih in kuharskih podvigih. Tabor bo potekal od 13.11. do 16.11.2014 v Domu oddiha ZDSSS na Vrtni ulici 2 v Piranu. Tabora se lahko udeleži 12 mladih slepih in slabovidnih. Tabor bomo izvedli ob zadostnem številu prijavljenih (6 mladih slepih in slabovidnih). Pogoj za sodelovanje na taboru je strinjanje s pravili tabora.

Prijavnice sprejemamo do 4.10.2014. Prijavnice so zavezujoče, kar pomeni, da nas v najkrajšem možnem času obvestite, če ugotovite, da se aktivnosti ne boste mogli udeležiti. V primeru, da bomo dobili večje število prijav, kot je razpoložljivih mest na posamezni aktivnosti bomo dali prednost tistim, ki se na aktivnosti prijavljajo prvič ter tistim, ki se naših aktivnosti niso udeležili v preteklem letu,

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije si želimo, da bi bile aktivnosti, ki so namenjene družinam slepih in slabovidnih otrok odgovor na dejanske potrebe le teh. Zato vam predstavljamo aktivnosti, ki jih nameravamo izvajati v naslednjem koledarskem letu.

Prosimo vas, da nam sporočite mnenje o načrtovanih aktivnostih. To lahko naredite tako, da izpolnite priložene vprašalnike in nam izpolnjene vrnete. Vabljeni ste, da sporočite tudi vaše predloge za aktivnosti za katere bi želeli, da se v prihodnosti izvajajo v okviru Zveze.

Vesele urice

Na vesele urice bomo povabili slepe in slabovidne predšolske otroke in osnovnošolce, njihove brate in sestre, starše ter vse tiste, ki se nam želijo pridružiti. Na veselih uricah se bomo skupaj igrali, ustvarjali, raziskovali … Potekale bodo od 16. do 18. ure vsak prvi teden v mesecu, ob torkih v Ljubljani in ob četrtkih v Mariboru.

Izposoja igrač primernih za slepe in slabovidne otroke

V času Veselih uric bo možno preizkusiti igrače in si jih izposoditi.

Varstvo in druženje s prostovoljci

Druženje bo namenjeno tistim slepim in slabovidnim otrokom, ki potrebujejo varstvo. S prostovoljcem ali prostovoljko se bodo lahko odpravili na sprehod, na igrišče, igrali družabne igre, poslušali glasbo, ustvarjali… Varstvo bo potekalo enkrat tedensko po dve uri oziroma po dogovoru s starši. Varstvo bodo izvajali prostovoljci, ki bodo na Zvezi opravili usposabljanje za spremljevalce slepih in slabovidnih otrok.

Spremstvo za mladostnike

Slepim in slabovidnim otrokom med 15. in 18. letom bomo zagotavljali pomoč spremljevalca pri obisku obšolskih dejavnostih, obiskih zdravnika, knjižnice… Slepi in slabovidni otroci, ki se po definiciji slepote in slabovidnosti uvrščajo v 2., 3., 4., in 5. skupino bodo lahko izkoristili 8 ur brezplačnega spremstva na mesec.

Ker v letošnjem letu načrtujemo prvo izobraževanje za varuhe slepih in slabovidnih otrok, ki bodo usposobljeni za spremstvo slepih in slabovidnih oseb vas prosimo, da nam sporočite, če poznate koga iz vašega okolja, ki bi želel sodelovati pri izvajanju naših aktivnosti.
V želji, da bi vas v bodoče lahko hitreje obvestili o dogodkih na programu vas prosimo, da nam sporočite elektronski naslov preko katerega vas lahko obveščamo v prihodnje.

Prijave in izpolnjene vprašalnike nam pošljite na naslov Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva 2, 1000 Ljubljana ali po faksu številka 01/ 47 00 220 ali pa na elektronski naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si . Za dodatne informacije lahko pokličete Karolino Doltar na telefonsko številko 01 / 47 00 224.

Dopis, prijavnici in vprašalnik v elektronski obliki.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam