eBralec-logo

eBralec – sintetizator govora slovenskega jezika

V okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih je bil razvit novi sintetizator govora slovenskega jezika, eBralec. Nastal je v okviru sodelovanja raziskovalnih organizacij in dveh slovenskih jezikovno-tehnoloških podjetij, ki sta združili znanje s področja obdelave govornih signalov ter jezikovnih podatkov. eBralec omogoča samodejno prebiranje poljubnih elektronsko shranjenih besedil, zapisanih v slovenskem jeziku. Kakovost nove sinteze govora je na zavidljivi ravni, saj se povsem približa naravnemu govoru, čeprav so besedila pretvorjena v govor povsem samodejno.

eBralec slepim in slabovidnim uporabnikom znatno olajša delo z računalnikom in pametnim telefonom s sistemom Android, omogoča lažji dostop do novic in informacij ter jim tako zagotavlja boljšo e-vključenost v sodobno informacijsko družbo. Poleg moškega glasu je uporabnikom na voljo tudi ženski glas.

eBralec za osebno nekomercialno uporabo na osebnih računalnikih je brezplačen v okviru ustanov javnega sektorja in za slepe in slabovidne ter osebe z motnjami branja.

eBralec basic off-line na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android je brezplačen za vse uporabnike ter za vse vrste uporabe.

PRIDOBITEV LICENCE:

Za brezplačno distribucijo licenc slepim in slabovidnim ter osebam z motnjami branja skrbi Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije. Ostali upravičenci za pridobitev brezplačnega eBralca pošljite elektronsko pošto na info@ebralec.si.

Za člane ZDSSS

V kolikor vam sistem eBralec nameščajo predstavniki Medobčinskih društev slepih in slabovidnih, vam bodo zagotovili tudi ustrezne kode licenc.

V primeru nadomestnih kod licenc oziroma samostojnih namestitev pišite na: info@kss-ess.si.

TEHNIČNA POMOČ:

Uporabniki, ki ste licenco za uporabo eBralca pridobili prek ZDSSS oz. Medobčinskih društev slepih in slabovidnih, tehnične težave pri uporabi eBralca, kot tudi svoje predloge za nadaljnje izboljšave sintetizatorja govora, posredujte na info@kss-ess.si.

NAMESTITEV:

1. eBralec za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows, verzija 3.3

Prenos: eBralec za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows

Navodila za namestitev:

• Prenesete namestitveno datoteko.
  • Zaženete namestitveno datoteko.
  • Potrdite, da izvesti namestitev ter sledite programu za nameščanje.

2. eBralec za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android
Za to, off-line različico, aktivacijskega ključa ne potrebujete.

Prenos: eBralec za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android

Navodila za namestitev:

• Namestitveno datoteko (.APK) prenesete na mobilni telefon.
  • Zaženete in potrdite namestitev.
  • V sistemu telefona ustrezno uredite nastavitve za dostopnost.

3. eBralec KSS za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android (on-line)
Za to kombinirano različico eBralca potrebujete nov aktivacijski ključ

Prenos: eBralec za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android (on-line)

Navodila za namestitev:

• V brskalniku na mobilnem telefonu odprite zgornjo povezavo ali v aplikaciji Google “Trgovina Play” (ang. “Play Store”) poiščite namestitev za “eBralec KSS”.
  • Izberite in potrdite namestitev.
  • V sistemu telefona ustrezno uredite nastavitve za dostopnost.

NAVODILA ZA UPORABO:

1. eBralec za ANDROID