Obveščamo vas, da bo v torek, 18. 1. 2022, od 15.ure dalje moteno delovanje Elektronskega informacijskega sistema ZDSSS (EIS) zaradi nadgradnje.
Prosimo za razumevanje.

grafika zapora/ gradbišče / delo

Tudi v letošnjem letu so popuste za slepe in slabovidne smučarje ter njihove spremljevalce odobrila naslednja smučišča:

SMUČIŠČEPOPUST SLEPEMU ali SLABOVIDNEMU SMUČARJUPOPUST SPREMLJEVALCU
MOJSTRANA100 %100 %
SKI BOR (ČRNI VRH NAD IDRIJO)100 %100 %
RIMSKI VRELEC (KOTLJE)100 %100 %
CELJSKA KOČA100 %100 %
BUKOVNIK100 %100 %
SORIŠKA PLANINA100 % 100 %
CERKNO100 %100 %
KANINcena vozovnice je 1 €cena vozovnice je 1 €
VOGEL100 %50 %
MARIBORSKO POHORJE:100 %50 %
RTC ŽIČNICE KRANJSKA GORA
100 %50 %
KRVAVEC50 %50 %

POMEMBNO OBVESTILO:
Ob nakupu smučarske vozovnice se mora slepi ali slabovidni smučar vedno izkazati s člansko izkaznico ZDSSS; njegov spremljevalec lahko dobi smučarsko vozovnico samo ob prisotnosti slepega oz. slabovidnega.
Po trenutno veljavnih predpisih morajo vsi smučarji izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljetn, testiran).
Želimo vam prijetno smuko!

Smučiščem, ki so se odzvala in omogočila popuste pa se lepo zahvaljujemo

Obveščamo vas, da se bomo v petkovi Zoom kavici, ki bo v petek, 14.1. 2022 ob 10.00 uri pogovarjali o Minki Skaberne.

Gostji PKZ ja bosta dolgoletni učiteljici na Zavodu za slepo in slabovidno mladino:
prof. defektologije in tiflopedagoginja Urška Lah in dr. Aksinja Kermauner, pisateljica, tiflopedagoginja.

Kavico, ki je posvečena 140 letnici rojstva Minke Skaberne, bo povezoval Dušan Brešar Mlakar.

Povezava do dogodka:
https://zoom.us/j/6624903847?pwd=YkF0Wk9YODVRUGh2UnplNTgzc3VCQT09
Meeting ID: 662 490 3847
Passcode: 917593

Na fotografiji je oseba, ki drži skodelico kave in bere knjigo

Vse prejšnje »kavice« si lahko ogledate:
https://www.youtube.com/watch?v=1CT4YzrIBDU&list=PLodqNJhjKOvMQTK4qimRB2RZ-cURDgwxy

Za tiste, ki imate težave s prijavo, bo na voljo pomoč po telefonu na številki: 01 47 00 250 (Rok) in sicer med 9.00 in 10.00, torej pred začetkom. Upamo, da se boste lahko prijavili vsi, ki si to želite.

Vprašanja in predloge, ki vas zanimajo v zvezi s petkovimi Zoom kavicami lahko pošljete na dusan.bresar@zveza-slepih.si .

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) obvešča, da je ponovno zaživela Evropska kartica ugodnosti za invalide (EU kartica ugodnosti), ki je bila prvič uvedena leta 2017 v okviru istoimenskega pilotnega projekta. Osnovni namen kartice je omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti invalidom pri sodelujočih ponudnikih, predvsem na področju prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa. O projektu in njegovem poteku vas bomo v prihodnje redno obveščali, hkrati pa vabimo vse upravičence, da si zagotovijo EU kartico, spremljajo novosti in koristijo vse prednosti, ki jih EU kartica ugodnosti prinaša.

Nosilec projekta Izboljšanje dostopnosti blaga in storitev za invalide z Evropsko kartico ugodnosti je Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), kot projektni partner pa sodeluje Urbanistični inštitut Republike Slovenije. Projekt bo prispeval k večji socialni vključenosti oseb z različnimi oblikami invalidnosti, ugodnosti iz naslova EU kartice ugodnosti pa bodo omogočale zmanjševanje tveganja revščine invalidov.

Projektne aktivnosti bodo spodbudile aktivno in enako vključevanje invalidov v družbo ter omogočanje fizične in digitalne dostopnosti ponudnikov. Projekt nadgrajuje v letih 2016 in 2017 izvedeni pilotni projekt Evropska kartica ugodnosti za invalide, ki so ga v partnerstvu izvajali Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za javno upravo in NSIOS. V okviru projekta sta bila izdelana spletna stran in mobilna aplikacija projekta, kjer so vsi ponudniki in njihove ugodnosti razvrščeni po krajih in prednostnih področjih, kjer je vključevanje še posebej potrebno: mobilnost, turizem, kulturne dejavnosti, šport in rekreacija itd.

V nadaljevanju projekta bosta projektna partnerja povečala tako število ponudnikov ugodnosti (tudi komercialnih) kot tudi imetnikov Evropske kartice ugodnosti za invalide, ki je brezplačna in jo invalidi dobijo na katerikoli od upravnih enot. Nezaposleni imetniki EU kartice ugodnosti so med drugim upravičeni tudi do brezplačnega prevoza v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu.

Več na spletni strani EU kartica ugodnosti za invalide: https://www.invalidska-kartica.si/

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS)

Leta 1991 je bil ustanovljen Svet invalidskih organizacij Slovenije, ki se je v skladu z Zakonom o invalidskih organizacijah, sprejetim leta 2002, leta 2005 preoblikoval v Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Je nevladna organizacija, v kateri se prostovoljno združuje 24 reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, ki delujejo na državni ravni v Republiki Sloveniji. NSIOS zastopa interese več kot 170 000 slovenskih invalidov in njihovih družinskih članov, vključenih v invalidske organizacije na različnih ravneh, in je polnopravni član Evropskega invalidskega foruma (European Disability Forum – EDF).

NSIOS in njegove članice si prizadevajo za enakopravno uresničevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin invalidov. NSIOS spremlja sodobne evropske invalidske politike in jih povzema svojim članicam, aktivno se vključuje v zakonodajne postopke in priprave predpisov in dokumentov ter deluje na širšem področju človekovih pravic, izobraževanja, zaposlovanja, dostopnosti, vključenosti in ozaveščanje.
Več informacij:

Tel: 01 472 05 11
info@nsios.si

Posredujemo vam obvestilo o prostih delovnih mestih podjetja Lek d.d. Če koga zanima konkretno delovno mesto, se lahko za podrobnejše informacije obrne na gospo Jono Basle, njen kontakt je: jona.basle@novartis.com
Več informacij priponki:

Proste priložnosti Lek_Januar 2022

Ob svetovnem dnevu brajice se bomo v petek, 7.1. 2022 ob 10.00 uri na Zoomu pogovarjali o Pomenu brajeve pisave v današnjem času.

Gosta PKZ ja bosta dddr. Evgen Bavčar in Rok Janežič.
Dddr. Evgen Bavčar je filozof, fotograf in borec za pravice slepih, tudi sam slep. Živi in dela v Parizu.
Rok Janežič je diplomirani zgodovinar in slovenist, samozaposleni lektor, ki vsakodnevno uporablja brajevo pisavo.
Kavico bo povezoval Dušan Brešar Mlakar.

Zoom kavico bomo zaključili z žrebanjem nagrad v okviru akcije STO IZLETOV PO SLOVENIJI BREZ AVTOMOBILA.

Med tistimi, ki so nam poslali opise izletov, bomo izžrebali 5 srečnežev, ki bodo prejeli eno od nagrad:
1. nagrada: Polet z balonom za 2 osebi
2. nagrada: Teden dni počitnic v apartmaju Zveze v Dolenjskih toplicah
3. nagrada: Vstopnica za celodnevno kopanje + kosilo v Termah Olimia za 2 osebi
4. nagrada: Družinska vstopnica za Postojnsko jamo
5. nagrada: Monopoly Slovenija; prilagojen za slepe

Povezava do dogodka:
https://zoom.us/j/6624903847?pwd=YkF0Wk9YODVRUGh2UnplNTgzc3VCQT09
Meeting ID: 662 490 3847 Passcode: 917593

Na fotografiji je oseba, ki drži skodelico kave in bere knjigo

Vse prejšnje »kavice« si lahko ogledate:
https://www.youtube.com/watch?v=1CT4YzrIBDU&list=PLodqNJhjKOvMQTK4qimRB2RZ-cURDgwxy

Za tiste, ki imate težave s prijavo, bo na voljo pomoč po telefonu na številki: 01 47 00 250 (Rok) in sicer med 9.00 in 10.00, torej pred začetkom. Upamo, da se boste lahko prijavili vsi, ki si to želite.

Vprašanja in predloge, ki vas zanimajo v zvezi s petkovimi Zoom kavicami lahko pošljete na dusan.bresar@zveza-slepih.si .

V mesecu januarju obeležujemo dva pomembna dogodka za slepe in slabovidne, njihovo pismenost ter bralno kulturo. 4. januarja leta 1809 se je rodil za slepe izredno pomemben izumitelj brajeve pisave (brajice) Louis Braille, zato je prav ta dan Generalna skupščina združenih narodov s sprejetjem resolucije Svetovne zveze slepih razglasila kot svetovni dan brajeve pisave.

Fotografija doprsnega kipa Louisa Brailla

Louis Braille

Poleg izuma brajice je za slepe in slabovidne na Slovenskem še kako pomembno delo Minke Skaberne, ki je z organiziranjem prepisovanja knjig v brajico omogočila ustanovitev prve in edine knjižnice za slepe in slabovidne pri nas, ki deluje še danes. Minka Skaberne se je rodila 10. januarja 1882. Letos zato obeležujemo 140-letnico njenega rojstva.

SVETOVNI DAN BRAJICE

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije dajemo poudarek na pomenu dostopnosti informacij slepim in slabovidnim. Eden od načinov dostopa do njih je brajeva pisava, ki slepim odpira okno v svet leposlovja, izobraževanja, kulture, glasbe in ostalih področij življenja.

Brajeva pisava je pisava slepih, ki jo zaradi reliefnega tiska slepi berejo s blazinicami prstov. Osnovni element brajice je brajeva celica standardne velikosti, v kateri se nahaja šest (v računalniški brajici osem) pik, ki so razporejene v pravokotnik tako, da sta vodoravno največ dve in navpično največ 3 (v računalniški brajici štiri) pike. Različne kombinacije različnega števila pik ustvarjajo črke, ločila in simbole.

Slovenska brajeva abeceda

Tako kot na vsa področja življenja razvoj tehnologije vpliva tudi na branje in pisanje brajeve pisave. Od samih začetkov, ko so brajico pisali s šilom in posebej za to oblikovano tablico, smo danes na stopnji razvoja, ko lahko gradivo v brajevi pisavi pišemo s pomočjo brajevega pisalnega stroja ali natisnemo s pomočjo računalniške opreme in brajevega tiskalnika. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se z izumom elektro-mehanskega brajevega modula, ki je omogočal prikaz in izbris brajevega znaka, izpolnili pogoji za izum brajevih zaslonov in brajevih vrstic, ki slepim omogočajo dostop do digitalnih vsebin preko računalnika. Gre za tipkovnici podobno elektronsko napravo, na kateri se besedilo iz računalniškega ekrana pretvarja v brajevo pisavo.

Brajeva vrstica Alva Satellite, v ozadju tipkovnica

Na drugi strani sodobna tehnologija omogoča branje informacij in gradiv s pomočjo programske opreme, imenovane bralnik zaslonske slike, ki skupaj s govorno sintezo besedilo na računalniškem ekranu pretvarja v zvok. Takšen način branja in pisanja izpodriva brajevo pisavo, zato se znižuje pismenost slepih oseb. Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije si tako prizadevamo, da s promocijskimi aktivnostmi, z dogodki in rednim tiskanjem časopisov, učbenikov in leposlovnih del v brajevo pisavo prispevamo k boljši pismenosti slepih. Številni slepi namreč radi povedo, da brajeve knjige v fizični obliki ne more nič nadomestiti.

Prsti, ki berejo brajevo knjigo

Ob svetovnem dnevu brajice je novinarka Petra Medved pripravila prispevek na Prvem programu Radia Slovenija:

https://radioprvi.rtvslo.si/2022/01/svetovni-dan-brajice/

 

140-LETNICA ROJSTVA MINKE SKABERNE

Minka Skaberne se je rodila 10. januarja 1882 v Kranju kot četrti otrok Francu Ksaverju in Viktoriji Skaberne. Po osnovni in meščanski šoli leta 1901 je zaključila študij na ljubljanskem učiteljišču. Nekaj let je poučevala po raznih ljubljanskih šolah in si tako pridobila osnovno prakso ter pogoje za poklicni izpit, ki ji je odprl pot do stalnega mesta v dekliškem učiteljišču. To mesto je dobila leta 1909, ko ji je bilo 27 let. Dve leti pozneje je opravila tečaj za pouk slepih na Dunaju. Med prvo svetovno vojno je delovala v društvu Dobrodelnost, v okviru katerega se je leta 1917 odpravila v graški zavod za slepe. Tu se je prvič seznanila z delom s slepimi in slabovidnimi. Obiskala je oslepele slovenske vojake in si ogledala, kako je bila organizirana tamkajšnja Braillova knjižnica.

fotografija Minke Skaberne

Minka Skaberne

Po vrnitvi iz Gradca je imela javno predavanje o skrbi za slepe na učiteljišču v Ljubljani. Na tem predavanju je razvila zamisel o ustanovitvi Braillove knjižnice v Ljubljani na podlagi prepisovanja knjig v brajevo pisavo, kar bi bilo mogoče storiti s pomočjo dobrodelne dejavnosti prostovoljk.
Na šesttedenski tečaj za pisanje in branje Braillove pisave se je prijavilo sto prostovoljk, ki so delale na svojih domovih pod Minkinim nadzorstvom. V enem letu so prepisale 60 del slovenskih pisateljev. Temelji slovenske knjižnice slepih so bili postavljeni.

Povezava do zvočnega prispevka ob 140-letnici rojstva Minke Skaberne na Prvem programu Radia Slovenija, ki ga je pripravila Petra Medved:

https://radioprvi.rtvslo.si/2022/01/140-letnica-rojstva-minke-skaberne/

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV:

V petek, 7. 1. 2022 ob 10 uri, bomo v okviru tradicionalne Petkove zoom kavice (PZK) počastili 172 letnico smrti Luisa Brailla. Z dddr Evgenom Bavčarjem in s slepim profesorjem in lektorjem Rokom Janežičem se bomo pogovarjali o pomenu brajice v današnjem času.

Drugi teden letošnjega leta bomo posvetili obeleževanju 140. obletnice rojstva Minke Skaberne, ustanoviteljice slovenske knjižnice za slepe, ki je velik del življenja posvečala skrbi za slepe.
Na dan njenega rojstva, 10. 1. 2022, bomo ob 10 uri v prostorih knjižnice slepih in slabovidnih na Kotnikovi 32 v Ljubljani odprli razstavo Sabe Skaberne, v Ljubljani živeče sorodnice.

10. 1. 2022 ob 18 uri bo otvoritev razstave Onstran svetlobe. Več kot leto dni potujoča razstava likovnih in fotografskih del slepih in slabovidnih se bo za mesec dni ustavila v knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu.

V torek, 11. 1. 2022, ob 10 uri bo v prostorih Knjižnice Minke Skaberne na Kotnikovi 32 v Ljubljani predstavitev knjige Vinka Moderndorferja Sončnice. Knjigo smo priredili v slepim in slabovidnim dostopne medije (brajica, zvok). Predstavitve se bosta udeležila avtor in urednica knjige Alenka Veler, ki je predlagala knjigo za prilagoditev.

Minka Skaberne se je rodila 10. januarja 1882 v Kranju. Zato bomo ta dogodek počastili v četrtek, 13. 1. 2022, ob 18 uri v knjižnici v Kranju. Pogovarjali se bomo s slepim Cirilom Podjedom, ki je z Minko Skaberne sodeloval pri prepisovanju knjig.

Praznovanje bomo zaključili v petek, 14. 1. 2022, ko se bomo na Petkovi Zoom kavici (PZK) pogovarjali o Minki Skaberne z ljudmi, ki so jo poznali.

 

 

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Ljubljana, Groharjeva cesta 2, razpisuje prosto delovno mesto
OSEBNI ASISTENT (m/ž)

Opis delovnega mesta:
– storitve, namenjene osebni pomoči uporabnika; storitve, namenjene pomoči v gospodinjstvu in drugih dnevnih opravilih; pomoč pri komunikaciji; spremstvo slepih in slabovidnih oseb; druga dela po nalogu in pooblastilu strokovnega vodje osebne asistence in tajnika Zveze.

Delovno mesto je v Ljubljani.

Kandidati/kandidatke morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– osnovnošolska izobrazba
– opravljen vozniški izpit B-kategorije

Trajanje zaposlitve: 6 mesecev z možnostjo podaljšanja
Vrsta zaposlitve: skrajšani delovni čas 20 ur/teden
Poskusno delo: 1 mesec

Vloge z življenjepisom sprejemamo do 10. 1. 2022 na elektronski naslov: info@zveza-slepih.si

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Ljubljana, Groharjeva cesta 2, razpisuje prosto delovno mesto
OSEBNI ASISTENT (m/ž)

Opis delovnega mesta:
– storitve, namenjene osebni pomoči uporabnika; storitve, namenjene pomoči v gospodinjstvu in drugih dnevnih opravilih; pomoč pri komunikaciji; spremstvo slepih in slabovidnih oseb; druga dela po nalogu in pooblastilu strokovnega vodje osebne asistence in tajnika Zveze.

Delovno mesto je v Domžalah.

Kandidati/kandidatke morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– osnovnošolska izobrazba
– opravljen vozniški izpit B-kategorije
– zaželene so izkušnje s področja zdravstvene nege

Trajanje zaposlitve: 3 mesecev z možnostjo podaljšanja
Vrsta zaposlitve: polni delovni čas 40 ur/teden
Poskusno delo: 1 mesec

Vloge z življenjepisom sprejemamo do 10. 1. 2022 na elektronski naslov: info@zveza-slepih.si. Prosimo, da prijavi navedene šifro razpisa.

RTV Slovenija vabi na božični večer v družbi Helene Blagne in Mojce Mavec. Oddajo Božična noč, ki bo na sporedu v petek, 24.12.2021 ob 20. uri na 1. programu, bo z zvočnim opisom pospremila Mojca Mavec. Zvočni opis je na voljo na dodatnem zvočnem kanalu.
Več:
https://www.rtvslo.si/dostopno/napovedi/bozicna-noc-v-petek-24-decembra-ob-20-uri/605968

ikona video kamere

V čertek, 23.12.2021 pa bo prav tako na 1. programu TV Slovenija ob 20.uri prenos državne proslave ob dnevu samostojnosti in enostnosti. Zvočnemu opisu, ki ga bo v živo interpretiral Miha Zor, pa lahko prisluhnete na dodatnem zvočnem kanalu.
Več:
https://www.rtvslo.si/dostopno/napovedi/drzavna-proslava-ob-dnevu-samostojnosti-in-enotnosti-v-cetrtek-23-decembra-ob-20-uri/605958


1 2 3 4 69
logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam