V življenju pogosto brzimo iz dneva v dan, iz zgodbe v zgodbo, od človeka do človeka… Prevečkrat zmanjka časa za besedico HVALA.

Teden slepih in slabovidnih, ki ga obeležujemo v 1. tednu junija, je odlična priložnost, da se za trenutek ustavimo, umirimo in se spomnimo vseh tistih brez katerih ne bi mogli brzeti iz dneva v dan, iz zgodbe v zgodbo, od človeka do človeka in jim rečemo HVALA.

Zato vas vabimo, da se 5.6.2020 ob 19. uri srečamo pri zahvalni sveti maši. Zaradi ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa COVID-19 vas vabimo, k spremljanju maše prek valov radia Ognjišče in prek stream-a na spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije:

Zahvalna sveta maša bo darovana iz kapelice svetih bratov Cirila in Metoda dvorca na Okroglem. Daroval jo bo upokojeni Ljubljanski nadškof msgr. Dr. Anton Stres.

05 jun 2020

Družinski izziv

Spoštovani starši, dragi otroci!

V želji, da bi prispevali k aktivnemu preživljanju prostega časa družin s slepim ali slabovidnim otrokom ter družin s slepim ali slabovidnim staršem smo na ZDSSS pripravili izzive ob katerih boste doživeli kaj lepega, se še bolj povezali ter se nasmejali. Ob ponedeljkih in četrtkih bomo na naši spletni strani www.zveza-slepih.si objavili izzive s katerimi si boste lahko prislužili imenitne nagrade.

17. IZZIV (4.6.2020)

Čas je za plesno zabavo! Pripravite prostor, pripravite glasbo in se prepustite glasbi. Vsak družinski član naj izbere nekaj pesmi, skupaj pripravite družinsko koreografijo!
Sporočite nam kako vam je šlo, lahko nam pošljete tudi posnetek plesa na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.
Nasmejte se, bodite ustvarjalni in ostanite zdravi!

Več informacij o izzivih za družine:
Družinski izzivi-obvestilo

Pretekli izzivi:

16. IZZIV (1.6.2020)

Kdo ima rad presenečenja? Otroci tokrat ste vi na vrsti – za starše pripravite presenečenje. Presenetite jih lahko npr. tako, da pripravite predstavo, skuhate kosilo, jim zapojete za dobro jutro, jih peljete na izlet presenečenja…
Sporočite nam kakšno presenečenje ste pripravili ter kako so se odzvali starši na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

15. IZZIV (28.5.2020)

Imate radi zaklade – tudi mi! Starši pripravite lov za zakladom za svoje otroke! Najprej pomislite kam lahko skrijete drobno presenečenja za otroke nato pripravite kratke naloge oz. ključe, ki bodo otroke pripeljali do zaklada. Namig: lov za zakladom lahko poteka med sprehodom ali pa kar v stanovanju.
Sporočite nam kam ste skrili zaklad ter nam posredujte kakšno fotografijo na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

14. IZZIV (25.5.2020)

Naučite se tujega jezika! Lahko se naučite kako se šteje do 10, kako se imenujejo dnevi v tednu, meseci v letu, kako se predstavimo… v različnih jezikih v pomoč so vam lahko mini tečaji na YouTubu ali aplikacije za učenje tujih jezikov npr. Duolingo.
Sporočite nam pri katerem jeziku ste se preizkusili ter kako vam je šlo na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

13. IZZIV (21.5.2020)

Pripravite kino večer! Poiščite risanko ali film – lahko tudi dokumentarni na televiziji ali izbrskajte kakšnega iz vaše zbirke. Na povezavi https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-opis najdete različne vsebine tako za otroke kot tudi za odrasle z zvočnim opisom za slepe. Nato pripravite prigrizke se udobno namestite ter uživajte ob ogledu. Po predstavi pa se pogovorite o tem kaj vam je bilo všeč, kaj vam ni bilo, kako bi se zgodba lahko razpletla drugače, katere lastnosti so vam skupne z glavnimi junaki, kaj ste se med ogledom naučili…
Kratek opis in fotografije nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

12. IZZIV (18.5.2020)

Preizkusite se pri ustvarjanju iz odpadnih materialov. Poiščite škatlice, vrvice, volno, gumbe, kavbojke, ki so že odslužile, kozarce za vlaganje… in jim namenite novo življenje. Ustvarite lahko npr. svečnik, vazo, maketo vaše hiše, novo igračo….
Fotografije vaši izdelkov  nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

11. IZZIV (14.5.2020)
Pripravite potopisni večer! Poiščite atlas, zemljevid (lahko na spletu), fotografije iz počitnic, morda spominek, poiščite zanimivosti o kraju, ki ste ga že obiskali… Pripravite tudi kakšno jed, ki je značilna za ta kraj – ter se na ta način ponovno odpravite na izlet, kar iz stanovanja.
Utrinke iz vašega potopisnega večera nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

10. IZZIV (11.5.2020)

Gibanje je ključnega pomena za naše zdravje! V dneh, ko veliko ostajamo doma je še toliko bolj pomembno, da pomislimo tudi na rekreacijo. Tokrat je vaša naloga, da kot družina v enem dnevu zberete 20.000,00 korakov! Pri štetju korakov vam je lahko v pomoč pametna ura ali pameten telefon na katerega naložite pedometer!
Posnetek s pedometra nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

9. IZZIV (7.5.2020)
Vabimo vas, na čajanko s poezijo! Poiščite nekaj knjig s pesmicami/poezijo, lepo pripravite mizo ali prostor za piknik npr. v dnevni sobi, pripravite dišeč čaj in  kaj okusnega. Nato je čas, da se okrepčate in medtem uživate ob branju poezije.
Posnetke, fotografije ter vašo najljubšo pesem nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si  ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

8. IZZIV (4.5.2020)
Običajno se otroci radi posladkajo, starši pa še toliko bolj. Vzemite si čas in skupaj z otroki pripravite piškote ali kakšno drugo poslastico, ki bo razveselila vašo družino. Z nami pa podelite recept, da ga bomo lahko preizkusili.
Posnetke, fotografije in recepte za vaše dobrote nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

7. IZZIV (30.4.2020)
Lepi spomladanski dnevi kar kličejo v naravo. Odpravite se na sprehod v naravo in naberite različne materiale kot so listi, vejice, kamni, lubje… Iz njih naredite sliko ali skulpturo.
Posnetke, fotografije vaših umetnin nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

6. IZZIV  (28.4.2020)

Pripravite turnir v igranju družabnih iger. Družabno igro lahko izdelate sami ali izberete kakšno iz vaše zakladnice družabnih iger. Za vse sodelujoče pripravite nagrade npr. bon za 3x pospravljeno posteljo, ali bon s katerim se njegov prinašalec izmuzne pomivanju posode… uporabite domišljijo!
Posnetke, fotografije iz turnirja družabnih iger  nam pošljite na e-naslov:karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

5. IZZIV (23.4.2020)
Ker veliko časa ostajamo doma je nujno potrebno, da ob tem poskrbimo tudi za rekreacijo. Pripravite prostor, se primerno oblecite in obujte nato pa sledijo vaje za ogrevanje in moč. Bodite aktivni vsaj 30 minut.
Posnetke, fotografije iz vaše telovadnice nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

4. IZZIV
Vabimo vas, da pomislite na kakšno anekdoto, ki ste jo doživeli kot družina. Nato se odpravite na »lov za lutkami« za mamo lahko uporabite npr- metlico za stepanje, za majhnega otroka solnico… vsekakor lahko lutke izdelate tudi sami. Dogovorite se kdo bo odigral koga. Čaka vas le še predstava. Želimo vam veliko zabave!
Posnetke, fotografije iz vaše predstave nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.
Nasmejte se, bodite ustvarjalni in ostanite zdravi!

3. IZZIV
Koncert klasične glasbe! Kdaj ste nazadnje prisluhnili dobremu koncertu. Da to lahko storite ni potreben odhod od doma – lahko predvajate glasbo npr. preko youtuba. Predlagamo, da prisluhnete Mozartu, Bachu ali Bethovnu. S pomočjo Wikepedije lahko raziščete njihova življenja. Sprostite se in uživajte ob novem doživetju!
Posnetke, fotografije z vašega koncerta nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257

2. IZZIV
Danes je velikonočni ponedeljek. Po tradiciji je to dan na katerega se družimo s sorodniki, prijatelji… Skratka, dan za obiske. Kaj pa letos? Letos bo malo drugače. Vabimo vas, da prek telefona, skyp-a, viber-a ali katere druge aplikacije obiščete nekoga, ki ga že nekaj časa niste videli, slišali. Prijateljstvo in ljubezen vedno najdeta pot!
Kako ste se imeli ob opravljanju izziva nam sporočite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali prek telefona: 01 4700 257.

1. IZZIV
Ste doma preigrali že vse družabne igre iz omare in predalov? Pogrešate košarkarsko ali nogometno igrišče? Čas je za AKCIJO 1, 2, 3 – IZMISLITE SI SVOJO IGRO. Igra je lahko kakršnakoli – pomembno je, da se ob njej nasmejite in zabavate! Posnetke, fotografije ali opise vaše igre, nam pošljite na e-naslov: karolina.doltar@zveza-slepih.si ali nas pokličite na telefon: 01 4700 257.

5.6.2020 ALI SI UPAŠ PREPOZNATI ZVOK?
Slepi in slabovidni so veliko bolj pozorni na informacije, ki jih lahko zaznajo s čutili, ki so jim na razpolago: sluh, vonj, tip. Vse informacije, ki jih lahko zaznajo s čutili so izredno pomembne za to, da se čim bolje znajdejo v različnih situacijah.

Danes vas vabimo, da poskusite ugotoviti izvor zvoka v spodnjem posnetku. Pokličite nas na telefon klicnega centra: 01 4700 244 ali pa nam pišite na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si. Kdor nam bo 1. sporočil pravilen odgovor, bo prejel nagrado.

5.6.2020 ALI SI UPAŠ PREPOZNATI ČLOVEKA SAMO PO GLASU?

Slepi in slabovidni so pri komunikaciji popolnoma ali pa v veliko večji meri kot ostali odvisni od sluha. Govorice telesa, kretenj in mimike ne vidijo ali pa tega ne vidijo dovolj jasno. Barva in ton glasu, način govorjenja in druge podrobnosti, ki jih lahko zaznajo s sluhom, jim povedo veliko o sogovorniku. Ker pa je komunikacija, kjer se udeleženec lahko zanaša predvsem na sluh, precej bolj naporna in zahteva večjo koncentracijo, je zelo neprimerno, igrati se uganke na način: Živijo, a veš kdo sem?
Slepim in slabovidnim boste komunikacijo zelo olajšali če se boste ob pozdravu, na kratko predstavili npr. Živijo, sem vaša soseda Metka.

Preizkusite se tudi vi v prepoznavanju glasu in nam sporočite kdo je na posnetku. Pokličite nas na telefon klicnega centra: 01 4700 244 ali pa nam pišite na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si.
Kdor nam bo 1. sporočil pravilen odgovor, bo prejel nagrado.

V tednu slepih in slabovidnih, ki poteka v 1. tednu junija, želimo opozoriti na to, da so slepi in slabovidni dragocen del družbe, ki s svojim znanjem in izkušnjami prispeva pomemben del k dobrobiti vseh. Zato v tednu slepih in slabovidnih pripravljamo niz predavanj, ki jih lahko spremljate od ponedeljka 1.6.2020 do četrtka 4.6.2020 ob 17. uri prek stream-a na spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije

Predavanja v tednu slepih in slabovidnih:

4.6.2020 ob 17h:
Zdravje kot ravnovesje napram zdravju kot odsotnosti bolezni
Marino Kačič

__________________________________________________________________________________

PRETEKLA PREDAVANJA:

1.6.2020 ob 17h: Ali je slepota in slabovidnost ovira za doživljanje umetnosti?
Dr. Evgen Bavčar

 

2.6.2020 ob 17h:15: Za srečo potrebujemo več kot kruh in vodo
dr. Tjaša M. Kos

3.6.2020 ob 17h:

Kako sprejeti samega sebe in kaj ima s tem Bog?
Sonja Pungertnik

Veseli bomo, če boste delili informacijo o zgornjih predavanjih in nam s tem pomagate razbijati stereotipe o slepoti in slabovidnosti.

V tednu slepih in slabovidnih, ki ga obeležujemo v 1. tednu junija, vas vabimo k ogledu partije šaha, ki ga bosta odigrala Frenk Mlačnik in Leon Mazi. Partijo lahko spremljate v četrtek 4.6.2020 ob 11.30 uri na spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije:

Napis teden slepih in slabovidnih 1.6. do 5.6. Pridruži se nam!

V 1. tednu junija, od 1.6.2020 do 7.6.2020, obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Spodaj je objavljen program aktivnosti v tednu slepih:

PONEDELJEK, 1.6.2020:

Kaj?Kdaj?Kje?
Ali si upaš prepoznati kraj na sliki?8.00spletna stran ZDSSS
Zmenek na slepo: Tujina radodarna mačeha10.00Zoom srečanje ZDSSS

Meeting ID: 849 7474 5783
Password: 385085
Življenje je lepo, če ga živiš12.00Youtube kanal ZDSSS:
Okrogla miza: Ustvarjalnost in umetnost brez meja15.00Stream, spletna stran ZDSSS:
Predavanje: Ali je slepota in slabovidnost ovira za doživljanje umetnosti?
Dr. Evgen Bavčar
17.00Stream spletna stran ZDSSS:
Preberi mi pravljico: Dama in potepuh - Damjan Trbovc Mihajlović19.00Youtube kanal ZDSSS:
Kulturne točke s kavča: Corona impro 1. doza cepiva - Zakaj se še vedno slepimo... – Zoran Škrinjar20.00Youtube kanal ZDSSS:

TOREK, 2.6.2020:

Kaj?Kdaj?Kje?
Ali si upaš prebrati misel v brajici?8.00spletna stran ZDSSS
Zmenek na slepo; Tudi jaz lahko delam10.00Zoom srečanje ZDSSS
Meeting ID: 849 7474 5783
Password: 385085
Življenje je lepo, če ga živiš12.00Youtube kanal ZDSSS:
Okrogla miza: Etika v medijih (družbi) do marginalnih skupin15.00Stream, spletna stran ZDSSS:
Predavanje: Za srečo potrebujemo več kot kruh in vodo.
dr. Tjaša M. Kos
17.00Stream spletna stran ZDSSS:
Preberi mi pravljico: Povodni mož - Rok Vihar 19.00Youtube kanal ZDSSS:
Kulturne točke s kavča: Ujeti trenutki – Helena Jehart20.00Youtube kanal ZDSSS:

SREDA, 3.6.2020:

Kaj?Kdaj?Kje?
Ali si upaš prepoznati človeka samo po glasu?8.00spletna stran ZDSSS
Zmenek na slepo; Ali slepi in slabovidni lahko smučajo?10.00Zoom srečanje ZDSSS

Meeting ID: 849 7474 5783
Password: 385085
Otvoritev razstave: Slepi harfist – razstava egipčanskih replik na otip11.00Vabilo na razstavo slepi harfist
Življenje je lepo, če ga živiš12.00Youtube kanal ZDSSS:
Predavanje: Kako sprejeti samega sebe in kaj ima s tem Bog?
Sonja Pungertnik
17.00Stream spletna stran ZDSSS:
Preberi mi pravljico: Basni o… - Nejc Ropret19.00Youtube kanal ZDSSS:
Kulturne točke s kavča: Lojze Slak; Titanik, Modrijani; Ajda na polju – Maks Vinšek20.00Youtube kanal ZDSSS:

ČETRTEK, 4.6.2020:

Kaj?Kdaj?Kje?
Ali si upaš priti na cilj?8.00spletna stran ZDSSS
Zmenek na slepo: Oh, spet ta kultura10.00Zoom srečanje ZDSSS
Meeting ID: 849 7474 5783
Password: 385085
Partija šaha na slepo: Frenk Mlačnik in Leon Mazi11.30spletna stran ZDSSS
Življenje je lepo, če ga živiš12.00Youtube kanal ZDSSS:
Predavanje: Zdravje kot ravnovesje napram zdravju kot odsotnost bolezni
Marino Kačič
17.00Stream spletna stran ZDSSS:
Preberi mi pravljico: Dva zmerjavca – Petra Govc19.00Youtube kanal ZDSSS:
Kulturne točke s kavča: Tribal Fusion – Sonja jež20.00Youtube kanal ZDSSS:

PETEK, 5.6.2020:

Kaj?Kdaj?Kje?
Ali si upaš prepoznati zvok?8.00spletna stran ZDSSS
Zmenek na slepo; Kaj je prav in kaj ni prav?10.00Zoom srečanje ZDSSS
Meeting ID: 849 7474 5783
Password: 385085
Življenje je lepo, če ga živiš12.00Youtube kanal ZDSSS:
Zahvalna maša19.00Radio Ognjišče
Stream spletna stran ZDSSS:
Preberi mi pravljico: Pod medvedovim dežnikom – Darja Rechman19.00Youtube kanal ZDSSS:
Kulturne točke s kavča: Maurice Maeterlink; Slepci - Gledališče Slepih in slabovidnih Nasmeh20.00Youtube kanal ZDSSS:

DOGODKI, KI POTEKAJO VES TEDEN:
– Korak2
– Prodaja steklenic in lončkov
– Delimo misli
ŽREBANJE NAGRAJENCEV KORAK2 BO V TOREK 9.6.2020 OB 12. URI. Žrebanje bo potekalo prek stream-a in ga boste lahko spremljali na spletni strani zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije: /.

4.6.2020 ALI SI UPAŠ PRITI NA CILJ
Slepi in slabovidni lahko svoje poti opravijo samostojno s pomočjo bele palice ali psa vodiča. V obeh primerih morajo pot zelo dobro poznati. Shemo poti se morajo naučiti na pamet. Zato je število poti, ki jih slep lahko opravijo samostojno, zelo omejeno. Za vse ostale poti, ki jih ne »znajo na pamet«, potrebujejo pomoč spremljevalca. Če srečate slepo osebo in niste prepričani ali potrebuje pomoč, jo preprosto pozdravite in vprašajte: »Ali potrebujete pomoč?« in »Kako vam lahko pomagam?«.

Vabimo vas, da poskusite po spodnjem opisu poti ugotoviti, kje je njen cilj. Pokličite nas na telefon klicnega centra: 01 4700 244 ali pa nam pišite na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si. Kdor nam bo 1. sporočil pravilen odgovor, bo prejel nagrado.

Izhodišče je vhod v pošto nasproti Name. Obrnjeni smo s hrbtom proti pošti. Gremo naravnost čez cesto, kjer ni zvočnega semaforja. Ko pridemo čez cesto, zavijemo levo. Hodimo naravnost po pločniku, kjer še ni talnega taktilnega vodilnega sistema (TTVS). TTVS se pojavi približno na 2/3 poti do zvočnega semaforja. Ko pridemo do zvočnega semaforja, ne gremo čez cesto, ampak zavijemo desno. Pot nadaljujemo naravnost približno 100 metrov. Kjer pridemo do prehoda za pešce, kjer ni zvočnega semaforja. Prečkamo prehod in pridemo na TTVS, ki nas po nekaj 10 metrov pripelje do cilja, ki je?

03 jun 2020

ZA LEPŠI DAN

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije smo za vas pripravili nekaj posebnega. Oblikovali smo majico, lonček in steklenico za lepši dan. Vsi trije izdelki so opremljeni s pozitivno mislijo, ki je poleg običajnega zapisa, zapisana tudi v brajici. Na ta način želimo opozoriti na to, da so slepi in slabovidni pomemben in dragocen del družbe.

Majica 15 EUR

Majica z napisom v črnem tisku in brajici

Lonček 13 EUR

Skodelica z mislijo v črnem tisku in brajici

Steklenica 10 EUR

Skodelica z mislijo v črnem tisku in brajici

Sredstva, ki jih bomo zbrali s prodajo, bodo namenjena delovanju in programom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Za več informacij o nakupu izdelkov lahko pišete na e-naslov: brigita.kosi@zveza-slepih.si ali pokličete na telefon: 01 4700 218.

3.6.2020 ALI SI UPAŠ PREPOZNATI ČLOVEKA SAMO PO GLASU?

Slepi in slabovidni so pri komunikaciji popolnoma ali pa v veliko večji meri kot ostali odvisni od sluha. Govorice telesa, kretenj in mimike ne vidijo ali pa tega ne vidijo dovolj jasno. Barva in ton glasu, način govorjenja in druge podrobnosti, ki jih lahko zaznajo s sluhom, jim povedo veliko o sogovorniku. Ker pa je komunikacija, kjer se udeleženec lahko zanaša predvsem na sluh, precej bolj naporna in zahteva večjo koncentracijo, je zelo neprimerno, igrati se uganke na način: Živijo, a veš kdo sem?
Slepim in slabovidnim boste komunikacijo zelo olajšali če se boste ob pozdravu, na kratko predstavili npr. Živijo, sem vaša soseda Metka.

Preizkusite se tudi vi v prepoznavanju glasu in nam sporočite kdo je na posnetku. Pokličite nas na telefon klicnega centra: 01 4700 244 ali pa nam pišite na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si.
Kdor nam bo 1. sporočil pravilen odgovor, bo prejel nagrado.


1 2 3 4 45
Prijava v EIS
Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

Počitniške kapacitete

eBralec – sintetizator govora

Zadnje objave

REVIJA RIKOSS

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

Sledite nam