Slovenija je res čudovita in skriva ogormno kotičkov, ki jih je vredno obiskati. Ste vedeli, da so vsi ti čudoviti kraji dostopni tudi brez avtomobila?

Na fotografiji je Slap Kozjak, Betnavski grad, Nadiška pot, Račje jezero, Stol

Vabimo vas, da se pridružite naši akciji in nam do 18. 12. 2020 pošljete opis kakšnega izleta v vaši občini, ki je dostopen brez avtomobila. Za več informacij smo vam na voljo na telefonu klicnega centra: 01 4700 244 ali na e-naslovu: klicni.center@zveza-slepih.si.

jesenska fotografija poti, ki vodi skozi gozd

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije v drugem valu pandemije COVID-19 začenjamo z novo akcijo: 100 izletov po Sloveniji – brez avtomobila.
Slovenija skriva ogromno čudovitih kotičkov. Mnogi od njih so dostopni v občini vašega prebivališča tudi brez avtomobila. V tej akciji želimo odkriti in predstaviti čim več izletniških točk, ki so dostopne tudi brez avtomobila.

Ne dovolimo, da bi šla ta čudovita jesen mimo nas. Vse slepe in slabovidne vabimo, da se peš odpravite do kakšne zanimive točke v svoji občini, jo fotografirate in nam posredujete opis poti od izhodiščne točke (železniška postaja, avtobusna postaja) do izbrane lokacije. V opis naj bodo vključene tudi zanimivosti o tej lokaciji. Če potrebujete spremstvo, se lahko obrnete na klicni center na telefon: 01 4700 244 ali e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si.

Opise izletov in fotografije nam lahko pošiljate do 18. 12. 2020 na naslov: Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva 2, 1000 Ljubljana ali na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si. Med prejetimi opisi bomo 22. 12. 2020 izžrebali 5 srečnežev, ki bodo prejeli eno od nagrad:

1. nagrada: Polet z balonom za 2 osebi
2. nagrada: Teden dni počitnic v apartmaju Zveze v Dolenjskih toplicah
3. Vožnja z muzejskim vlakom za 2 osebi
4. nagrada: družinska vstopnica za Postojnsko jamo
5. nagrada: Monopoly Slovenija; prilagojen za slepe

Opise izletov in fotografije bomo uredili v enotno obliko in jih objavili na spletni strani Zveze.

Z veseljem pričakujemo vaše prispevke.

Pravila nagradne igre

V času obeleževanja 100 letnice organiziranega delovanja najstarejše invalidske organizacije – Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, je pisatelj in publicist Stane Padežnik izdal novo literarno delo z naslovom BREZ SLEPOMIŠENJA.

Ker vsebina njegove knjige kratke proze vsebuje tematiko s področja življenja in dela oseb z okvarami vida, ki se soočajo s številnimi zagatami ter drugimi, ki so z njimi povezani, smo se odločili, da skupaj z njim pripravimo tiskovno konferenco.

Vljudno vas zato vabimo, da se udeležite novinarske konference, namenjene vsem vrstam medijev. Ta bo potekala preko ZOOMa iz Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne s Kotnikove 32 v Ljubljani v ponedeljek, 30. Novembra 2020 ob 10.00 uri

Posnetek novinarske konference:

Prosimo vse novinarje, ki se boste prijavili za konferenco, da sporočite, če boste napisali ali posneli prispevek o knjigi, kam želite, da vam dostavimo brezplačen izvod novitete BREZ SLEPOMIŠENJA. Če pa boste lahko prišli sami ponjo na sedež knjižnice na Kotnikovo 32, pa bomo tudi veseli.

Podatki o knjigi:
Broširana izdaja z zavihki je velikosti 21 krat 15 cm.
Knjiga na 338 straneh vsebuje 300 vedrih in trpkih prigod slepih in zaslepljenih – črtic, razdeljenih na 19 tematskih sklopov ali poglavij, dopolnjenih z barvnimi ilustracijami – risbami avtorice Maje Habjanič. Ilustracijo na naslovnici je prispevala Katja Cah.
Knjiga je izšla v samozaložbi, njen distributer pa je Lichtenegger d. o. o. iz Velenja.
O avtorju in delu

S prisrčnimi pozdravi in se vidimo na video konferenci za medije.

Upamo, da ste med korona novicami opazili, da ta teden poteka Slovenski knjižni sejem. To je najstarejši, največji in najpomembnejši dogodek v slovenski knjižni industriji.
Za ljubitelje literature in veselja, bomo v petek, 27. 11. 2020 ob 10.00 pripravili prav posebno kavico.

Na fotografiji je oseba, ki drži skodelico kave in bere knjigo

Gost petkove ZOOM kavice bo Andrej Rozman Roza.
Andrej Rozman Roza je vsestranski umetnik; pesnik, pisatelj, dramatik, režiser in igralec …
Povezoval bo Dušan Brešar Mlakar.

Za tiste, ki imate težave s prijavo, bo na voljo pomoč po telefonu na številki: 01 47 00 250
(Rok) in sicer med 9.00 in 10.00, torej pred začetkom. Upamo, da se boste lahko prijavili vsi, ki
si to želite.
Vabljeni!

Povezava:
https://us02web.zoom.us/j/89683390315?pwd=ajVLWnAva0tyNjBxTU1yRzVVM0F5Zz09
Meeting ID: 896 8339 0315
Passcode: 493030

Uporabnike Elektronskega informacijskega sistema (EIS) obveščamo, da bomo izvajali vzdrževalna dela na strežniški infrastrukturi :
v petek, 20.11.2020 od 16.00 do nedelje, 22.11.2020

V tem času lahko prihaja do motenj pri dostopu do Elektronskega informacijskega sistema ZDSSS(EIS).
Prosimo za razumevanje.

Tokrat se bomo pogovarjali o »Družabništvu preko telefona« Povezoval bo Dušan Brešar Mlakar.
Dobimo se v petek, 20. 11. 2020 ob 10.00.

Za tiste, ki imate težave s prijavo, bo na voljo pomoč po telefonu na številki: 01 47 00 250 (Rok) in sicer med 9.00 in 10.00, torej pred začetkom. Upamo, da se boste lahko prijavili vsi, ki si to želite.
Vabljeni!

Povezava:
https://us02web.zoom.us/j/89683390315?pwd=ajVLWnAva0tyNjBxTU1yRzVVM0F5Zz09
Meeting ID: 896 8339 0315
Passcode: 493030

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije 28.11.2020 organizira usposabljanje za spremljevalce.

Za prijavo in več informacij pokličite na telefon 01 / 4700 244 ali pišite na naslov: klicni.center@zveza-slepih.si

Plakat-vabilo na usposabljanje spremljevalcev

17 nov 2020

Kultura od doma

Tudi v jesenskem času, ko so znova sprejete številne omejitve za preprečevanje širjenja Koronavirusa, so se nekatera gledališča in ostali ponudniki storitev napodročju kulture odločili, da svoje vsebine ponudijo gledalcem na svojih youtube kanalih in drugih socialnih omrežjih.

Pripravili smo nov seznam nekaterih kulturnih vsebin, ki so vam na voljo na spletu.
Več informacij : seznam kulturnih vsebin

Fotografija glasbenika s kitaro

Čufarjevi dnevi, ki jih vsako leto organizira Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, so se letos zaradi trenutnih razmer v državi preselili na internet. Virtualna zavesa se bo dvignila 14. novembra ob 9. uri in spustila 20. novembra opolnoči. Čufarjeve plakete bodo podeljene 22. novembra.

Predstave bodo na ogled preko Youtube kanala jeseniškega gledališča na izbrani datum (od 14. do 20. novembra) vsak dan od 9. do 24. ure, nato bodo s kanala umaknjene. Prav tako bo gledalcem v tem času na voljo elektronska glasovnica, ki bo dosegljiva na: http://www.gledalisce-tc.si/33cdprog.html Podeljene bodo namreč Čufarjeve plakete in denarna nagrada.

Program (tako tekmovalni kot spremljevalni) najdete na: http://www.gledalisce-tc.si/33cdprog.html
Prijeten ogled.

Na tokratnem nadaljevanju Petkove Zoom kavice bo z nami uredniški odbor zbornika Od točkopisa do eBralca, ki je izšel ob 100-letnici samoorganiziranja slepih in slabovidnih. Povezoval bo Dušan Brešar Mlakar.

Dobimo se v petek, 13. 11. 2020 ob 10.00.

Za tiste, ki imate težave s prijavo, bo na voljo pomoč po telefonu na številki: 01 47 00 250 (Rok) in sicer med 9.00 in 10.00, torej pred začetkom. Upamo, da se boste lahko prijavili vsi, ki si to želite.
Vabljeni!

Povezava:
https://us02web.zoom.us/j/89683390315?pwd=ajVLWnAva0tyNjBxTU1yRzVVM0F5Zz09
Meeting ID: 896 8339 0315
Passcode: 493030

Slepi, so kmalu po I. svetovni vojni spoznali, da se morajo povezati in skupno nastopiti kot pomemben dejavnik izboljšanja tedaj zelo slabe kakovosti njihovega življenja. Odločili so se ustanoviti Podporno društvo slepih (7. nov. 1920, v Ljubljani), naša zveza kot nacionalna invalidska organizacija, ki reprezentativno zastopa slepe in slabovidne v Sloveniji pa je danes edini vsebinski naslednik tedaj ustanovljenega društva.
Življenje slepih in slabovidnih oseb je v mnogih ozirih večkrat otežkočeno in bi brez pomoči ostalih dobronamernih in sočustvujočih ljudi, le redko dosegli človeka vredno polno in kakovostno življenje.

Glavni namen naše zveze je, poleg izvajanja posebnih socialnih programov za pomoč pri kompenzaciji posledic okvare vida, v ozaveščanju javnosti, opozarjanju na dostopnost v urbanem okolju kot tudi seznanjanje skupnosti, da se zaveda obstoja posameznikov, ki potrebujemo dobronamerno pozornost pri odstranjevanju ovir, ki jih slepota, ali slabovidnost postavljata pred nas v vsakdanjih izzivih življenja.
Trenutne izredne okoliščine, ki so prisotne na celotnem območju Slovenije, zahtevajo hitro prilagajanje novemu stanju, kar pa je za marsikoga od nas lahko velika ovira, saj potrebujemo za prilagoditev veliko več časa in dodatnega truda. Tako smo letos izpostavljeni zdravstveni krizi zaradi Covid-19, kar je zapletlo običajne družabne navade in nam onemogočilo stike z ljudmi, ki jih predvsem slepi in slabovidni še kako potrebujemo. Vesel sem, da so na ZDSSS strokovni sodelavci strnili skupaj glave in izkoristili vso možno dostopno tehnologijo in povezovali slepe in slabovidne osebe med seboj v času razglašene prve epidemije kot tudi obdobje po njej.

Tako je nastalo kar nekaj videoposnetkov, ki so dostopni na zvezinem YouTube kanalu. Zaživelo je tudi družabništvo na daljavo. Akcija »Korak na kvadrat« je odlično povezala družine slepih in slabovidnih z videčimi in dobrosrčnimi ob donatorski noti, »Klepet ob kavici« je prinesel nove zamisli in ideje v sklopu medsebojnega povezovanja. Na spletni strani ZDSSS je potekal tudi projekt, v katerem so lahko sodelovale družine s slepim ali slabovidnim članom, kjer so se soočali z različnimi izzivi in nalogami. Ne smemo pozabiti tudi na naše najmlajše člane , ki jim je bil namenjen projekt »Preberi mi pravljico«. K sodelovanju smo pozvali slovenske igralke in igralce, ki so v prostem času doživeto prebrali pravljico posebej za slepe in slabovidne otroke. Na zalogi imamo še mnogo idej, vendar jih lahko uresničimo le s sodelovanjem.

Upamo, da bo državni vrh pri sprejemanju zakonov in drugih predpisov znal upoštevati tudi potrebe posebej ranljivih družbenih skupin, mednje brez dvoma sodimo tudi slepi in slabovidni invalidi. Posebno občutljivi smo glede aktualnih sprememb in dopolnitev Zakona o osebni asistenci, predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi in morebitnih sprememb v pokojninski zakonodaji. Na Zvezi bomo izvoljeni člani organov, kakor strokovna služba naredili vse kar je mogoče, da bodo spremembe boljše, trajnejše in ugodnejše za našo skupino invalidnosti, kot tudi za vse invalide. Ob tem smo dokazano prepričani, da se sredstva, ki jih država namenja zmanjševanju socialne izključenosti slepih in slabovidnih, mulltiplikativno povrnjeno z dvigom kakovosti življenja vseh državljanov.
Na tem mestu bi pozval vse aktivne zaposlene med vami, kakor tudi vaše sorodnike, prijatelje, znance in druge dobrotnike, ki oddajate davčno napoved, da namenite morebitna nerazporejena sredstva 0,5 % iz vaše davčne napovedi, naši zvezi. S tem boste omogočili, da še naprej ponujamo kvalitetne programe, štipendiramo slepe in slabovidne študente in navsezadnje povezujemo nas in vas v enakovredno družbo.

Na koncu želim vsem slepim in slabovidnim vse najboljše ob visokem jubileju, veliko poguma in volje za udejstvovanje na različnih področjih življenja in dela, uspehi pa naj izboljšajo zadovoljstvo s seboj in z drugimi.

V Ljubljani, 7. novembra 2020

predsednik Matej Žnuderl in tajnik Štefan Kušar

 

Voščilo ob 100-letnici Zveze

Voščilo Boruta Pahorja

Voščilo Barbare Martin Munoz

Voščilo Mateja Žnuderla

Voščilo Daneta Kastelica

Voščilo Boruta Severja


1 2 3 4 49
Prijava v EIS
Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

Počitniške kapacitete

eBralec – sintetizator govora

REVIJA RIKOSS

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

koledar

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

Sledite nam