RTV Slovenija sporoča, da bo v nedeljo, 22.9.2019 ob 15.30, na 1. programu TV Slovenija, na ogled filma Košarkar naj bo, ki je nastal po priljubljeni istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana. Film je zvočno opisala Carmen L. Oven. Zvočnemu opisu lahko prisluhnete na dodatnem zvočnem kanalu, ki si ga nastavite v svojem televizijskem sprejemniku.

Več o filmu pa si lahko preberete tukaj:

Spremljajte nas tudi na našem FB:

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne ter Kulturno umetniško društvo LIK Naklo vas v četrtek, 26. septembra 2019, ob 17. uri vljudno vabita na otvoritev razstave »Tomo Zupan – veliki Prešernoslovec«.
Življenje in delo Toma Zupana bo ob razstavi predstavil avtor Damijan Janežič.

Tomo Zupan

Razstava bo v knjižnici na ogled do petka, 25. oktobra 2019.
Prosimo vas, da zaradi lažje organizacije svojo udeležbo potrdite najpozneje do torka, 24. septembra 2019, na elektronski naslov knjiznica@zveza-slepih.si ali po telefonu 01/ 470 02 62.

Vljudno vabljeni!

MDSS Nova Gorica vabi na kulturno-izobraževalni dogodek (ne)VIDNI!, ki bo v četrtek 3.10.2019 ob 18.uri v kinogledališču Tolmin (Mestni trg 5 , Tolmin).

plakat za kulturno-izobraževalni dogodek (ne)VIDNI!

Več v priponki:
Vabilo neVidni

RTV Slovenija sporoča, da bo na TV SLO 2 na sporedu dokumentarni portret ene od pionirk slovenskega alpinizma, plezalke Mire Marko.

Ogledate si ga lahko z zvočnim opisom, ki je dostopen na dodatnem zvočnem kanalu.

Več informacij o dokumentarnem filmu najdete tukaj: https://www.rtvslo.si/dostopno/clanki/1504

Alen Kobilica, se je v soboto, 14.9.2019 udeležil evropskega prvenstva v paratriatlonu, ki je potekalo v španski Valencii. Z njim sta bila še vodja ekipe Grega Nahtigal in spremljevalec Jaroslav Kovačič.

Alen je s časom 1:05:40 zasedel 6. mesto in s tem osvojil točke , ki jih zbira za kvalifikacije za paralimpijske igre v Tokiu 2020.
Evropski prvak je postal Španec Jose Luis Garcia Serrano, s časom 1:02,22. Srebro je osvojil njegov rojak Hector Catala Laparra (1:03,11), bronast je bil Francoz Antoine Perel (10:4,20).

Med 11. in 15. 9.2019 je v nizozemskem Emmenu potekalo svetovno prvenstvo v parakolesarstvu, ki sta se ga v kategoriji tandem udeležila Aleš Dragar in spremljevalec Jurij Porenta.

Naslov svetovnega prvaka je osvojili domačin Vincent Ter Schure, srebro je osvojil Britanec Stephen Bate, bron pa Poljak Marcin Polak. Aleš Dragar je osvojil 21. mesto.

12 sep 2019

Obvestilo

Uporabnike Elektronskega informacijskega sistema ZDSSS (EIS) obveščamo, da bo zaradi vzdržeavlnih del, od petka, 13.9.2019 do nedelje, 15.9.2019 možno nedelovanje sistema.
Prosimo za razumevanje.

10 sep 2019

Razpis natečaja

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, najstarejša reprezentativna invalidska organizacija objavlja natečaj za najboljši razpoznavni znak, ki ga bo Zveza uporabljala skupaj s svojim obstoječim znakom v okviru svojih načrtovanih aktivnosti ob 100 letnici organiziranega delovanja slepih in slabovidnih v letu 2020.

Priložnostni razpoznavni znak bo Zveza uporabljala v vseh oblikah komuniciranja z vsemi javnostmi ob 100 letnici delovanja. Organizacijski odbor Zveze ob 100 letnici v sestavi Nataša Žganjar, Edvard Vodeb, Janez Kermc, Dušan Brešar Mlakar, Polona Car, Matej Žnuderl in Štefan Kušar bo iz med vseh prispelih natečajnih predlogov izvedel interni izbor razpoznavnega znaka, ki bo nagrajen v višini 250 EUR bruto.

Vaš natečajni predlog, ki naj bo skladen z obstoječim znakom Zveze, pošljite v tiskani in elektronski obliki (PDF shranjen na digitalnem nosilcu) najkasneje do ponedeljka 21.10.2019 na Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva 2, 1000 Ljubljana.

Vaša ponudba naj bo pripravljena pod šifro, kar pomeni, da iz osnovne kuverte in poslanega gradiva ne bo mogoče razbrati vaših podatkov, ampak je celotna ponudba označena s šifro po vašem izboru. Ponudba mora vsebovati tudi ločeno zaprto kuverto, na kateri je oznaka šifre ponudbe, v zaprti kuverti pa vaši kontaktni podatki. Vsi avtorji natečajnih predlogov se s prijavo na natečaj odpovedujejo materialnim avtorskim pravicam za poslan razpoznavni znak.

Za morebitna dodatna vprašanja se lahko obrnete na Štefana Kušarja, 01/4700 211 ali na stefan.kusar@zveza-slepih.si. Več informacij o Zvezi in njenem delovanja pa je dostopnost na www.zveza-slepih.si

Logo zdsss in napis

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica  sta v sodelovanju z Občino Bovec in Zavodom Sončni Kanin v četrtek, 5.9.2019, organizirali 49. srečanje slepih in slabovidnih planincev.

Udeleženci pohoda smo se iz Bovca s kabinsko žičnico pripeljali do postaje D na Visokem Kaninu, kjer nas je pričakalo čudovito sončno vreme in osuplijivi razgledi.

Pohodnike so najprej pozdravili: Igor Miljavec, predsednik MDSS Nova Gorica,  Matej Žnuderl, predsednik ZDSSS,  Valter Mlekuž, župan Občine Bovec in Rok Ovsenik, direktor Sončnega Kanina.

Udleženci so se nato razdelili v 2 skupini, kjer se je prva skupina podala na krajši polurni pohod, večja skupina pa na daljši enourni pohod. Slepe in slabovidne pohodnike so spremljali tudi člani gorske reševalne službe.

Po povratku je v restavraciji Prestreljenik sledilo kosilo za vse pohodnike.
V Javnem zavodu Triglavski narodni park so za udeležence pripravili tudi tipno-zvočno predstavitev »Čudoviti alpski svet«, kjer so spoznali živalske vrste, ki živijo na območju Kanina oziroma Kaninskih podov.

Udeleženci pohoda na Kanin

Foto: Milan Štulc

03 sep 2019

Ovirantlon 2019

Vabimo vas, da se nam pridružite na OVIRANtlonu, ki se bo odvijal 19.9.2019 med 10.00 in 17.00 uro na Kongresnem trgu.
OVIRANtlon je triatlon z ovirami, s katerimi se osebe z oviranostmi srečujejo v vsakdanjem življenju.

Dogodek organizira Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir Mestne občine Ljubljana (SOAKO) skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine, Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, Odprte hiše Slovenije ter Ljubljanskim potniškim prometom LPP.

Promocijski video: