15.6. 2022

V okviru dobrodelnega dogodka Pomagam z gibanjem in drugače so 22. maja v Celju odprli obnovljeno Učno pot za slepe, slabovidne in videče.
Zanimiva izletniška destinacija, pa tudi dragocen učni pripomoček se nahaja v parku Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti. »Park za slepe«, kot ga pogovorno imenujejo, je bil ustanovljen leta 2007. Kljub vestni oskrbi dijakov omenjene šole ga je načel zob časa in zato so se Lions in Leo klubi odločili za njegovo obnovo.

Otvoritev Učne poti za slepe. V ospredju so člani Lions kluba in ravnateljica Šole za hortikulturo, ki reže trak

Po besedah gospe Štefi Videčnik iz Lions kluba Celje Mozaik se je že pri zasnovi parka upoštevalo vse tisto, kar omogoča slepim in slabovidnim nemoteno spoznavanje parka in rastlin v njem. Učna pot se prične z zemljevidom, v katerem so označena vsa tematska področja, ki so namenjena ogledu in tipanju. V parku je več kot 15 različnih področij, ki so glede na značilnosti posameznega segmenta različno poimenovana. Tako pelje pot mimo čebelnjaka, ribnika, počivališča, se nadaljuje mimo glasbenih elementov v sadni in zelenjavni del, mimo trajnic v rožni vrt. Vsi ti segmenti so opremljeni s tablicami z zanimivimi vsebinami posameznega področja. Drevesa, grmovje, dišavnice in druge rastline so označeni s tablicami z njihovim botaničnim in slovenskim imenom, in to z navadno in brajevo pisavo.

Opisna tabla v črnem in brajevem tisku

Tako imenovane visoke grede omogočajo tipanje rastlin, ki rastejo na podstavkih, 80 centimetrov oddaljenih od tal, da se ni treba sklanjati do njih. Slepim in slabovidnim se ni treba držati le poti, gibljejo se lahko po celotnem parku, saj je ograjen in jim zagotavlja varnost.

Udeleženci otvoritve Učne poti si ogledujejo rastline v koritih

Kot rada razloži ravnateljica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti, ga. Reberšek Natek, je učna pot zanimiva in namenjena tudi izobraževalnemu procesu dijakov in študentov, osnovnošolskim učencem in vsej javnosti. Poleg izobraževalnega pomena je pomembno dejstvo, da širši krog ljudi spozna, da med nami živijo ljudje z nekoliko drugačnimi potrebami. In prav poklic s področja hortikulture omogoča urejanje okolice za vse.

Dodajamo še pomembno uporabno informacijo; Za brezplačni obisk in voden ogled parka se je potrebno predhodno najaviti na telefonski številki 040 637 287. Ravnateljica, ga. Reberšek Natek skupaj s sodelavko Barbaro Pajk zagotavlja, da bo voden obisk parka za vse obiskovalce nepozabno doživetje.


O avtorju

Slavica Bukovec Zupanič


Fatal error: Call to undefined function get_field() in /home/seph01/domains/zveza-slepih.si/public_html/wp-content/themes/builder_child/functions.php on line 113