17.9. 2021

Vse prisotne slepe in slabovidne, spremljevalce, uslužbence in osebne asistente ter visoke goste na vseslovenskem srečanju slepih in slabovidnih na Okroglem pri Naklem v organizaciji Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ob 100 letnici organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na Slovenskem dne 16. septembra je pretresla novica o izgubi svojega nekdanjega tajnika, častnega člana, predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ustanovitelja in direktorja invalidskega podjetja Iris ter dolgoletnega predsednika Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Novem Mestu, Jožeta Zupanca.

V času svojega življenja je na različnih položajih in v raznovrstnih vloga skrbel ter zagovarjal interese slepih in slabovidnih, skrbel za njihovo izobraževanje, usposabljanje in delo. Vendar ne samo na deklarativni ravni, temveč v praksi, nemalokrat tudi z odločnostjo, ki ni lastna vsakomur. Ohranili ga bomo v trajnem spominu. Naj mu bo lahka slovenska zemlja.

Na sedežu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva cesta 2, 1000 Ljubljana, bomo v sejni sobi v 2. nadstropju od 21. 9. 2021 naprej imeli odprto žalno knjigo, v katero bodo lahko posamezniki in organizacije Jožetu Zupancu v spomin do 11. 10. 2021 zapisali sožalno sporočilo.

Jože Zupanc