04.6. 2020

4.6.2020 ALI SI UPAŠ PRITI NA CILJ
Slepi in slabovidni lahko svoje poti opravijo samostojno s pomočjo bele palice ali psa vodiča. V obeh primerih morajo pot zelo dobro poznati. Shemo poti se morajo naučiti na pamet. Zato je število poti, ki jih slep lahko opravijo samostojno, zelo omejeno. Za vse ostale poti, ki jih ne »znajo na pamet«, potrebujejo pomoč spremljevalca. Če srečate slepo osebo in niste prepričani ali potrebuje pomoč, jo preprosto pozdravite in vprašajte: »Ali potrebujete pomoč?« in »Kako vam lahko pomagam?«.

Vabimo vas, da poskusite po spodnjem opisu poti ugotoviti, kje je njen cilj. Pokličite nas na telefon klicnega centra: 01 4700 244 ali pa nam pišite na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si. Kdor nam bo 1. sporočil pravilen odgovor, bo prejel nagrado.

Izhodišče je vhod v pošto nasproti Name. Obrnjeni smo s hrbtom proti pošti. Gremo naravnost čez cesto, kjer ni zvočnega semaforja. Ko pridemo čez cesto, zavijemo levo. Hodimo naravnost po pločniku, kjer še ni talnega taktilnega vodilnega sistema (TTVS). TTVS se pojavi približno na 2/3 poti do zvočnega semaforja. Ko pridemo do zvočnega semaforja, ne gremo čez cesto, ampak zavijemo desno. Pot nadaljujemo naravnost približno 100 metrov. Kjer pridemo do prehoda za pešce, kjer ni zvočnega semaforja. Prečkamo prehod in pridemo na TTVS, ki nas po nekaj 10 metrov pripelje do cilja, ki je?