02.6. 2020

2.6.2020 ALI SI UPAŠ PREBRATI MISEL V BRAJICI?
Slepi uporabljajo posebno pisavo, ki se imenuje brajica. To pisavo je pred skoraj 200 leti iznašel Lous Braille (1809 – 1852). Slepi jo berejo s prsti. Osnova brajice je celica 6 pik razporejenih v 2 stolpca po 3 pike. Vse črke, številke, note, ločila in znaki so sestavljeni iz različnih kombinacij teh 6 pik.

misel v brajici

Preizkusite se tudi vi v branju brajice in nam sporočite zapisano misel. Pokličite nas na telefon klicnega centra: 01 4700 244 ali pa nam pišite na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si.
Kdor nam bo 1. sporočil pravilen odgovor, bo prejel nagrado. V pomoč vam razkrivamo še nekaj namigov: prvi znak v spodnji misli je znak za veliko začetnico, za 5 in 7 besedo je vejica, za 9. besedo je pika, zadnji dve besedi sta v narekovajih.