23.11. 2019

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije z veseljem pozdravljamo »plebiscitarno« odločitev poslank in poslancev v okviru četrtkovega nočnega glasovanja na 13. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije dne 21.11.2019, ko so predstavniki ljudstva vseh parlamentarnih strank z 89 glasovi ZA potrdili Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka. S tem je bila popravljena krivica do slepih in slabovidnih otrok, ki se je vlekla vse od začetka leta 2003 dalje.

Zahvala pa ne gre samo poslancem, strankam ampak tudi Varuhu človekovih pravic, ki je že pred več kot 4 leti opozarjal na odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je nato romala globoko v predale. Tukaj pa je tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, ki je pred enim letom v začetku svojega mandata v času božičnih praznikov imela posluh za težave staršev slepih in slabovidnih otrok ter je prioritetno naložila strokovnim službam ministrstva, da pričnejo pripravljati zakonodajo, ki je v četrtek bila sprejeta in omogoča izvajanje poprave krivic. Zahvala pa gre tudi poslanki Evi Irgl, ki je kot predsednica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Državnega zbora RS prisluhnila staršem slepih in slabovidnih otrok ter s soglasno sprejetimi sklepi na dveh sejah komisije pripomogla k nastanku in sprejetju tega zakona.

Predvsem pa moramo izreči zahvalo in priznati herojski pogum vsem staršem, ki ste vztrajali ne glede na temne dneve, težke mesece in skoraj neskončna leta, ko ni bilo nobene luči na obzorju ter ste doživljali krivico za krivico v negativnih odločbah, zanikanju pravic, rubežih in tudi osebnih stečajih. Vztrajali ste in dočakali svojo pravico.

Čestitamo.

 


Prijava v EIS
Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

Počitniške kapacitete

eBralec – sintetizator govora

REVIJA RIKOSS

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

koledar

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

Sledite nam