17.5. 2019

V Italiji se je končalo 14. svetovno prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne. Slovenske barve so branili Matej Žnuderl, Aleksander Uršič in Gregor Čižman.
„Na 50.mestu s polovico možnih točk je prvenstvo končal Matej Žnuderl, ki je prvenstvo začel kot 49. postavljeni. S pol točke manj, vendar le dve mesti za Matejem, je pristal Aleksander Uršič, ki je bil pred prvenstvom postavljen kot 50. Oba sta torej svoja izhodiščna položaja zgrešila za las. Je pa Matej svojo uvrstitev popravil v finišu. V njegovi igri je opaziti, da je zadnje čase manj prisoten v šahu. Običajno brez večjih težav v otvoritvah, preveč napak pa se mu prikrade v središčnicah in končnicah in celo v že dobljenih položajih. Medtem pa je Aleksander svojo uvrstitev pokvaril v zadnjih treh kolih, ko je remiziral eno samo partijo. Njegova velika težava je preveliko spoštovanje „ratinške“ razlike med njim in nasprotniki. V daljših partijah pa ga večkrat izda tudi koncentracija. Gregor Čižman je prvenstvo začel kot 76. postavljeni, osvojil je tri točke in pol in končal na 69. mestu. Zabeležil je svojo prvo posamezno zmago na svetovnem prvenstvu in tokrat pokazal precej bolj samozavestno igro, kot smo je vajeni pri njem. Tokrat res lahko rečemo da so naši prvenstvo končali v okviru pričakovanj,“ je po koncu tekmovanja povedal trener Leon Mazi.
Zlato v Črno goro
Še par besed o prvakih: naslov je osvojil Črnogorec Predrag Nikac. Gre za mednarodnega mojstra, ki je v partijah res tudi grešil, je pa pokazal veliko volje in navdiha in vse to pretvoril v izjemno prodornost. Srebrn je bil Rus Aleksej Smirnov, bronast je bil Poljak Marcin Tazbir, ki je bil edini velemojster na prvenstvu in velik „ratinški“ favorit, a te vloge ni upravčil.


Prijava v EIS
Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

Počitniške kapacitete

eBralec – sintetizator govora

REVIJA RIKOSS

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

Sledite nam